zvezdana-mlakar-5 Odkrito.si

V popolni tajnosti: Zvezdana Mlakar presenetila s ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. maja

maxresdefault Petisvet.si

Predstavljamo vladarja pekla in njegovo druščino

heinz-christian strache Svet24.si

Oglasil se je Strache: trdi, da bo razkrinkal ...

Ulrika Jonsson Svet24.si

Televizijska voditeljica po 11 letih zakona: v ...

Ula Kokalj  zasebni arhiv2 Njena.si

Predstavljamo vam srčno teto iz ozadja Delovne ...

nejc Njena.si

Presenečenje: Nejc v šov ni prišel po ljubezen

STA
STA
0 26.04.2019 15:00:20

Janja Garnbret v hitrosti pod mejnikom desetih sekund

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret, ki premika mejnike v balvanskem in težavnostnem plezanju, je to sezono naredila tudi velikanski napredek v hitrostnem plezanju. Na tekmi svetovnega pokala v hitrosti v kitajskem Chongqingu se sicer ni uvrstila v izločilne boje, je pa vpisala svoj najboljši dosežek doslej v tem tekmovanju.

Garnbretova je bila na poti do velike senzacije, ko bi se kot prva Slovenka uvrstila med najboljših 16 na tekmah najviše ravni v hitrostnem plezanju, ki na Slovenskem nima ne tradicije ne veljave.

V kvalifikacijah je na steni s fiksnimi oprimki prvič na tekmah največjega ranga vpisala čas pod desetimi sekundami. Časomerilec se je pri njenem nastopu ustavil pri 9,463 sekunde. Za izločilne boje je bilo treba steno preplezati v času 8,358 sekunde.

Tudi njen dosežek, končno 27. mesto, je drugi najboljši v svetovnem pokalu, potem ko je bila lani oktobra v Wujiangu 24., a s časom več kot 11 sekundami.


Dodaten trening hitrosti se je tako obrestoval. Prva pozornost pa je še naprej v sezoni povsem v znamenju olimpijskih kvalifikacij namenjena balvanom in težavnosti.

Dvajsetletna slovenska športna plezalka je tako dobro začela letošnjo kitajsko turnejo. Kvalifikacije v balvanih bodo v soboto, polfinale in finale pa v nedeljo. Korošica je na Kitajsko prišla s pravzaprav najboljšo možno popotnico, zmagala je tako na uvodni tekmi sezone v športnem plezanju na balvanih v Meiringenu kot tudi v Moskvi.

V kvalifikacijah hitrosti so dobro nastopile tudi druge Slovenke, Lučka Rakovec je bila 44. (10,633 sekunde), Katja Kadić 49. (10,935 sekunde), Mia Krampl in Vita Lukan sta slovenske nastope med ženskami zaokrožili na 59. mestu (12,261 sekunde) oziroma 73. mestu (14,379 sekunde).

V moški konkurenci je bila letvica za preboj v osmino finala postavljena pri 6,317 sekunde. Jernej Kruder, ki je na balvanih slavil zmago v Moskvi, se je v kvalifikacijah hitrosti na steni zadržal 8,074 sekunde za 56. mesto, Anže Peharc je bil 63. (8,422 sekunde). Kruder je na prejšnji tekmi v Moskvi s časom 7,711 sekunde dosegel svoj najboljši izid v tem tekmovanju.

Članki iz rubrike