evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 19.09.2014 06:54:53

Tudi Kopi na kvalifikacijah za OI 2018

STA
Na kongresu IIHF so sprejeli predlog, da se kvalifikacije za zimske olimpijske igre 2018 ne bodo igrale pozimi, temveč že poleti, natančneje avgusta 2016.
Od četrtka, 25., do nedelje, 28. avgusta 2016, bo slovenska reprezentanca poskušala spisati novo pravljico, ki bi jo z veseljem z zlatimi črkami vnovič vpisali v anale našega športa.

Čez malo manj kot leto in pol bodo risi (če na svetovni hokejski lestvici takrat ne bodo uvrščeni med najboljšo osmerico) igrali na enem od treh turnirjev štirih reprezentanc, le zmagovalka pa si bo priborila vozovnico za OI 2018 v Pjongčangu.

Da so kvalifikacije prestavili nazaj za kar pol leta (če bi upoštevali dosedanji sistem, bi te potekale februarja 2017), so se na kongresu IIHF, ki te dni poteka na Tenerifu (tam HZS zastopata predsednik Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec), najbolj zavzemale zveze, kot sta Slovaška in Danska, ki si v primeru igranja na tem turnirju želita nastopiti z vsemi svojimi najboljšimi. Turnirje bodo gostile 9., 10. in 11. reprezentanca na lestvici IIHF.

Ker se uradni pripravljalni kampi lige NHL začenjajo na začetku septembra, bo potemtakem risom na voljo tudi naš velemojster Anže Kopitar (seveda če bo tej potezi naklonjena tudi liga NHL). A opozorimo, da gre za dvorezen meč. Da, Slovenija bo čez dve leti lahko računala na AK11, a hkrati bodo na svoje enhaelovce računale tudi ostale izbrane vrste, večina od teh pa v svojih vrstah nima samo enega, temveč več oklepnikov, ki si kruh služijo v ligi.

Spomnimo, da Anže za Slovenijo ni zaigral na nepozabnih kvalifikacijah za OI v Sočiju, ki so potekale februarja 2013 v Vojensu, saj je tisti čas igral za Kralje igral v ligi NHL. 

Na OI bo neposredno uvrščenih najboljših osem izbranih vrst na lestvici IIHF ter pa domača, južnokorejska reprezentanca, ki jo bo od zdaj naprej vodil v Seulu rojeni Jim Paek, ki pa je odraščal v Torontu. Nekdanji branilec je s Pittsburghom, ki ga je na naboru liga NHL leta 1985 izbral kot 170. po vrsti, celo dvakrat osvojil Stanleyjev pokal (1991 in 1992).

Na kongresu so se tudi dogovorili, da bo Slovenija na svoji prvi tekmi na SP elitne divizije v Ostravi maja naslednje leto proti Belorusiji nosila bele drese.


Dve državi pa sta že oddali kandidaturo za prireditev SP elitne divizije leta 2019, to sta Švica in Slovaška.

Na kongresu so oblikovali tudi dva predloga, ki se nanašata na SP v in-line hokeju. Predlagano je bilo, da bi bilo SP člansko prvenstvo v in-line hokeju in po novem tudi do 18 let, odigrano vsako drugo leto in ne več vsako leto. Za svetovno prvenstvo leta 2017 bo kandidaturo vložila tudi Slovenija. Vložena bo namreč skupna kandidatura Inline zveze Slovenije in Hokejske zveze Slovenije.

Spored kvalifikacij za OI 2018 

Prvi krog
Od 2. do 8. novembra 2015: reprezentance med 27. in 38. mestom na lestvici IIHF bodo razdeljene v tri skupine, v drugi krog napredujejo zmagovalke skupin

Drugi krog
Od 11. do 14. februarja 2016: reprezentance med 18. in 26. mestom na lestvici IIHF in zmagovalke skupin prvega kroga bodo razdeljene v tri skupine, v zadnji krog napredujejo zmagovalke skupin

Zadnji krog
Od 25. do 28. avgusta 2016: reprezentance med 9. in 17. mestom na lestvici IIHF in zmagovalke skupin drugega kroga bodo razdeljene v tri skupine, na OI leta 2018 se uvrstijo zmagovalke skupin

Članki iz rubrike