Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 23.10.2019 17:25:55

Vročica narašča, JUBILEJNI 500. DEBI je pred vrati

Jurij Kodrun
Sobota bo v Ljubljani tudi dan za hokej. Na sporedu bo prvi derbi nove sezone alpske hokejske lige, dvoboj najboljših slovenskih ekip z Jesenic in Ljubljane pa bo nekaj posebnega, saj bo jubilejni 500. v zgodovini med zelenimi in rdečimi. Za uvod pred glavnim dogodkom večera pa se bodo popoldne pomerile še hokejske legende obeh sredin.

Dva derbija so hokejisti SŽ Olimpije in Sija Acronija Jesenic v sezoni 2019/20 že odigrali, prvega na poletni ligi na Bledu so Ljubljančani dobili s 4:1, finale pokala v Kranju pa z 8:4. Tretji dvoboj, prvi ligaški v novi sezoni, prinaša točke alpske lige, šteje tudi za DP, predvsem pa bo štel prestiž in bo obračun obenem še priložnost zaokrožiti okrogel jubilej z zmago.

Pred derbijem so danes v ljubljanski dvorani Tivoli pripravili skupno novinarsko konferenco obeh klubov, ki je bila verjetno prva takšna doslej, na njej pa so predstavili ne le prihajajoči obračun ekip, začetek tekme bo v soboto ob 17.30, pač pa tudi tekmo legend obeh klubov. Ta bo ob 16. uri, veterani in nekdanji udeleženci derbijev bodo igrali dvakrat po deset minut.

"Gre za veliko čast, več kot 65 let in prišli smo do 500. derbija. Vsi skupaj se morda premalo zavedamo, kako pomembno je to. Vsi, ki delujemo v jeseniškem hokeju, smo počaščeni in veseli, da pripomoremo k temu, da se derbiji še igrajo. Naše delo in poslanstvo se trudimo opravljati dobro, tako da bo kar nekaj derbijev še v prihodnje. Upam, da bo morda prav ta 500. derbi prinesel pozitivno energijo in zasuk na boljše za slovenski klubski hokej," je dejal predsednik železarjev Anže Pogačar.

Predsednik domačega kluba Miha Butara pa je vesel možnosti, da bo dvorana Tivoli gostila jubilejni derbi. "Že število zmag pokaže, da smo vedno blizu. Dosegli smo 3608 golov na vseh teh tekmah, kar je sedem golov v povprečju v 65 letih. To je zagotovilo, da bo derbi izjemno razburljiv. Ekipi sta dali ogromno hokeju, dali sta ogromno reprezentantov in dali sta rivalstvo, ki presega slovenske okvirje," je dejal Butara.

Trenerja, pri rdečih Mitja Šivic in pri zelenih Gregor Polončič, sta na teh mestih še precej neizkušena, a pred derbijem sta oba poudarila bogate igralske izkušnje s teh tekem. Nekoč sta bila soigralca, dobra prijatelja in se tudi dobro poznata, zato posebnih presenečenj ne more biti. V obeh taborih poudarjajo, da derbi ne bo prinesel le točk, ampak bo zmagovalec dobil tudi veliko zagona za nadaljevanje sezone.



"Z Gregorjem sva bila prijatelja, sva še zdaj, čeprav se zdaj ne vidiva tako pogosto. Tudi s tega vidika bo derbi zanimiv, si pa želim, da bi oboji pokazali dobro igro ter da bo dvorana polna ali nabito polna. Brez kulise derbi ni isti," pravi Šivic.

Tudi Polončič se veseli srečanja s starim znancem Šivicem. "Skupaj sva igrala, veliko sva se družila. Zelo dobro ga poznam, super osebnost je, ima veliko znanja. Skupaj sva gledala hokej in se pogovarjala, kako bi bilo dobro delati z mladimi. In glej ga zlomka ... Vem, kakšna je njegova hokejska filozofija, njegova ekipa bo napredovala in dobro igrala."

Derbi pa bo, kot vselej, posebnega pomena tudi za igralce obeh moštev, kar v svojih izjavah poudarjata oba kapetana, Andrej Tavželj pri Jeseničanih in Aleš Mušič pri Ljubljančanih. Ta imata s tekem večnih rivalov že veliko izkušenj.

"Pred derbijem nas sicer čaka še ena tekma v četrtek, a v petek bo vse drugače ... Zase vem, da sem odigral veliko derbijev in vsak je bil zelo pomemben. Imam še vedno tremo, ko grem na led," pravi Tavželj.

Derbija se veseli tudi Mušič, še toliko bolj, ker bo v jubilejni izvedbi. "V čast mi je, da bom lahko po vseh teh letih dodal še eno takšno številko. Edini cilj pa bo izenačenje po številu zmag, borili se bomo za to in mislim, da smo na to zelo dobro pripravljeni," pravi domači kapetan.

Značke: hokej, dp

Članki iz rubrike