Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
01.01.2017 13:24:19
Deli članek:

Domen Prevc je tema številka ena, danes druga tekma turneje

Tit Košir
Domen Prevc

Domen Prevc jim je z odličnim uvodom v sezono in štirimi zmagami na sedmih tekmah očitno dal misliti. Kako močno so bili tuji strokovnjaki in mediji z njim obremenjeni, je jasno tudi po modrovanju o njegovem sestopu na prvi tekmi novoletne turneje.

Sedemnajstletnik je v petek na prvi postaji turneje v Oberstdorfu osvojil komaj 26. mesto in za več kot 50 točk zaostal za zmagovalcem Stefanom Kraftom, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa vendarle še ni prišlo do sprememb. Domen je s 545 točkami še vedno na prvem mestu, Norvežan Daniel-Andre Tande zaostaja za še vedno velikih 113 točk, Kraft pa še za eno več. 


Domen je bil najslabši med brati Prevc, Cene je bil kar nekoliko presenetljivo osmi, Peter pa je z desetim mestom napovedal vrnitev na stare tirnice. Jurij Tepeš je z 9. mestom dopolnil lep moštveni uspeh Slovencev, ki pa vendarle merijo višje - vsaj na stopničke.

Kako je torej mogoče, da ga je skakalec, ki je močno obeležil prve tekme v sezoni, tako polomil. Nekdanji nemški šampion Jens Weissflog se strinja, da je Domen neverjeten, da njegov slog skakanja prekaša vse ostale: "Nihče ne skače tako spektakularno, nihče tako agresivno. Prav neverjetno je, kako ga nese - kot Kazujošija Funakija v njegovih najboljših časih."

Norveški trener Alexander Stöckl pravi, da je ob Domnovem skakanju zanimivo tudi na trenerski tribuni ob skakalnici: "Ko skače, ga spremljamo z odprtimi usti. Marsikdo niti ne more gledati in se obrne stran."

Trener nemške reprezentance Werner Schuster ga je že pred dnevi primerjal z Maxom Verstappnom, voznikom v formuli ena: "On sam je limit. Njegov V-slog je izjemno širok, glavo pa potisno močno naprej, praktično med smuči."

Profimedia


O vzrokih za slabši Domnov nastop v Oberstdorfu omenjajo (pre)dolg božični premor, v katerem so nekateri skakalci našli prave občutke, nekateri so ga izgubili. Tako kot je pred tremi leti prav na novoletni turneji od nikjer na vrh prišel Thomas Dietrhart, tako ga je tokrat prek noči zapusti Domen Prevc. Ta je pri sedemnajstih še tako mlad, da mu je pritisk pred pomembnimi tekmami nemara prišel do živega. "Turneja ni primerljiva z drugimi tekmami," še opozarja Weissflog.

"Če nosiš rumeno majico, želiš ostati na vrhu. Če ti že na treningu ne gre vse po načrtu, se začneš spraševati in izgubljaš mirnost," pravi nekdanji avstrijski skakalec Ernst Vettori in nadaljuje: "Domen skače na zelo učinkovit način, vendar obenem tvegan. Njegova hitrost je velika, zato se vsaka najmanjša napaka zelo pozna."

Da bi moralo biti danes v Garmisch-Partenkircnu drugače, kažejo rezultati z včerajšnjih kvalifikacij, Domen Prevc, ki je imel nastop na tekmi sicer že zagotovljen, je namreč dosegel četrto daljavo (137,5 metra), brat Peter je doskočil pri štirih metrih manj. Zmagovalec kvalifikacij je bil domačin Marcus Eisenbichler s 138 metri.

Na drugi postaji novoletne skakalne turneje bo danes ob 14. uri nastopila šesterica Slovencev. Ob Domnu, Petru in Cenetu Prevcu še Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Anže Semenič. Brez nastopa je v kvalifikacijah od Slovencev ostal le Rok Justin.

Za današnjo tekmo so slovenski skakalci dobili naslednje nasprotnike:
Domen Prevc se bo v prvi seriji pomeril z Japoncem Ryojujem Kobayashijem,
Peter Prevc z Avstrijcem Marcusom Schiffnerjem,
Cene Prevc s Čehom Lukašem Hlavo,
Jurij Tepeš z Nemcem Richardom Freitagom,
Jernej Damjan z Japoncem Takujem Takeuchijem,
Anže Semenič pa z Norvežanom Robertom Johanssonnom.