Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.12.2016 20:35:19
Deli članek:

Sarrazin pripravil prvovrstno presenečenje, Kranjec trinajsti

Reuters
Žan Kranjec

Slovenski smučar Žan Kranjec do trinajstega mesta.

Paralelni veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii ima novega zmagovalca. Francoz Cyprien Sarrazin je pripravil prvovrstno presenečenje ter osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V velikem finalu je premagal Švicarja Carla Janko. Norvežan Kjetil Jansrud je v malem finalu premagal rojaka Kristiana Leifa Haugena.

Dolomitska turneja alpskih smučarjev v Val Gardeni in Alta Badii se je danes končala s paralelnim veleslalomom v Alti Badii, na katerem je kot edini slovenski predstavnik nastopil najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec.

Kranjec je na startu paralelne tekme, ki šteje za veleslalomski seštevek svetovnega pokala, v šestnajstini finala nastopil z Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem.

Kranjec, ki je v nedeljo navdušil s četrtim mestom na klasičnem veleslalomu na progi Gran Risa, je bil uspešnejši od norveškega tekmeca.

Kilde je bolje startal in je prišel v cilj s prednostjo 41 stotink sekunde, a je ponovni pogled pokazal, da je Kilde napačno prevozil ena izmed vrat, tako da je Kranjec v drugi obračun šestnajstine finala prišel s precejšnjo prednostjo (+0,50). V drugo je Slovenec po napaki skoraj zapravil vodstvo ter na koncu vendarle slavil, ko je za štiri stotinke premagal Kildeja in se je uvrstil v izločilne boje, torej osmino finala, kjer pa ni bilo več popravnega izpita. Francoz Mathieu Faivre je bil uspešnejši na modri progi in je Kranjca ugnal za tri desetinke sekunde.

Prvi favorit paralelne tekme Avstrijec Marcel Hirscher je tako kot lani izpadel že v prvem krogu. Petkratnega skupnega zmagovalca svetovnega pokala alpskih smučarjev je izločil Francoz Steve Missiller.

Za popolno presenečenje je poskrbel 22-letni Sarrazin, ki je na svojem komaj sedmem startu v svetovnem pokalu slavil zmago. Francoz je debitiral v svetovnem pokalu letos februarja na alpski kombinaciji v Chamonixu, ko je bil 29. Nato je bil neuspešen na dveh naslednjih veleslalomih v Hinterstoderju, v novi sezoni je ostal brez uvrstitve v Söldnu, v Val d'Iseru je bil 24., v Alta Badii pa 27.

Lanski zmagovalec te zanimive preizkušnje Norvežan Jansrud je v polfinalu moral priznati premoč Sarrazinu, potem ko je storil napako in odstopil. Sarrazin je v velikem finalu za desetinko prehitel Janko, Jansrud pa je tolažilno tretje mesto osvojil v malem finalu, v katerem je bil za 23 stotink sekunde hitrejši od rojaka Haugena.