Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
19.12.2016 19:32:22
Deli članek:

Tino Maze ostro napadel tudi legendarni Miran Ališić

Grega Wernig

Legendarni televizijski komentator Miran Ališić je izrazil svoje mnenje glede "afere Maze", ki je v zadnjih dneh pretresla Slovenijo. In za slovensko smučarsko kraljico ni našel pohvalnih besed, še več, bil je zelo oster.

Miran Ališić, ki je znan kot dolgoletni komentator formule 1, na RTV-ju pa se je preizkusil tudi kot komentator smučanja, je na svojem facebook profilu FORMULA 1 Z MIRANOM ALIŠIČEM podal svoje mnenje glede Tine Maze in njenega pogojevanja ob slovesu od belih strmin na mariborskem Pohorju.

Razmišljanje Ališića v nadaljevanju objavljamo v celoti in brez kakršnih koli vsebinskih ali jezikovnih posegov.

"hmmm, načeloma je Primož Ulaga napisal tole kar točno. dobro pozna ozadja, saj je bil del tega. najprej kot smučar, kasneje kot poslovnež in funkcionar. sploh ne gre za to, komu je Tina Maze simpatična ali ne. kdo jo kuje v zvezde, kdo je ne mara, komu se je zamerila zaradi svojega odnosa do okolice? bistvo je v tem, da je smučanje še vedno šport, ki ga organizirajo smučarske zveze. alpsko smučanje ni golf ali tenis. zakaj je tako? ne vem, pač ni. ko se odločiš za to, da boš smučal, veš, da boš smučal v okviru sučarske zveze. na tekme te prijavlja smučarska zveza, pravila sodelovanja v tej družbi piše smučarska zveza. avstrijska, nemška, slovenska... vseeno je, katera.

FIS je vedno na strani svojih članic, smučarskih zvez, nikdar na strani posameznih smučarjev. primerov je na desetine, od Hanni Wenzel in Ingermarja Stenmarka s prepovedjo njunega nastopanja na olimpijskih igrah, pa do Mateje Svet ali Anne Fenninger, najbolj svež primer je Norvežan Kristofersen... ne primerjajte Mateje Svet in Tine Maze. Mateja Svet je želela nekaj, kar v teh sistemih (smučarskem in povrh vsega še jugoslovanskem) ni bilo dovoljeno. uprla se je sistemu; želela je svoj profesionalni status, svojo ekipo in svoj denar. dobila ni ne enega ne drugega, zato je odšla. potihem in z grenkobo, toda dostojanstveno. predvsem je odšla zaradi tega, ker ni želela biti del takšnega sistema. več kot dvajset let kasneje je sistem postal bolj ohlapen, Jugoslavija pa je propadla in Tina Maze je uspela v okviru sistema najti svoj prostor.

zanj je poskrbel Andrea Massi. in uspelo mu je. navzven je še vedno za Tinino smučanje skrbela smučarska zveza, saj brez nje ne bi mogla nastopiti na nobeni tekmi, v resnici pa je tekmovala za svoj račun. in za to, da je zmage in uspehe prinašala tudi smučarski zvezi, je vsako leto od te zveze dobila lepo provizijo v obliki nekaj sto tisoč evrov. smučarska zveza je torej plačevala za Tinino navidezno lojalnost, medtem ko je Tina Maze svoje uspehe tržila za svoj (in Massijev) račun. to, da je Tina Maze prišla do vseh teh uspehov na smučiščih, je njena zasluga in zasluga njene ekipe. to, da je sploh lahko nastopila na vseh teh tekmovanjih, pa je dobra volja smučarske zveze. takšna so pač smučarska pravila igre. od zmeraj. poslovilna tekma torej ni nič drugačna od vse dosedanje kariere Tine Maze.

skupaj z Andreo Massijem bi tudi to rada izvedla za svoj račun in na svoj način, na tekmi svetovnega pokala pa lahko nastopita le s pomočjo smučarske zveze. ali pa naredita svoj poslovilni šov nekje v švicarskih Alpah. s Stöcklijem, Milko, gospodom Krügerjem in še s kom... toda tam bosta sama, vse tveganje bosta nosila na svojih plečih, vprašanje je, koliko denarja bodo za takšen poslovilni šov promaknili omenjeni sponzorji ali gospod Krüger? mislim, da bolj malo... takšen šov bi bil verjetno finančna izguba... to pa je vse, kar Tino Maze in Andreo Massija zanima.

kajti sicer bi Tina smučarsko zvezo preprosto prosila za prijavo na tekmi v Mariboru, prišla, odsmučala in pomahala v slovo... tako to naredijo veliki človeški in športni junaki... toda žal bi bili močno naivni, če bi od Tine Maze&Co pričakovali nekaj takega? kaj dostojanstvenega, kot je v povsem drugačni luči in z groznimi posledicami za njeno kariero v bistvu naredila Mateja Svet."