Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.01.2015 10:03:03
Deli članek:

Okrnjena slovenska zasedba na Tour de Ski

Arsen Perić

Danes se bo s prologom v Oberstdorfu začel letošnji tekaški Tour de Ski.

Slovenska udeležba na tako imenovani novoletni turneji bo precej okrnjena, slovenske barve bosta zastopali le mladi Alenka Čebašek in Lea Einfalt. Najboljša Slovenka v tej sezoni Katja Višnar se bo posvetila pripravi na svetovno prvenstvo konec februarja v Falunu.

Novoletna turneja se letos prvič začenja šele 3. januarja, v preteklih letih so bila tekmovanja na sporedu že od 26. decembra naprej. Vselej se jih je udeležila tudi številčna slovenska zasedba, Petra Majdič pa je na njej dosegala tudi zelo odmevne rezultate. Ti bodo letos nekoliko bolj skromni, predvsem zaradi okrnjene ekipe, ki jo je razredčila tudi bolezen. Bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan ima še vedno težave z boleznijo in utrujenostjo, podobne tegobe pestijo tudi Niko Razinger.

Na Tour bosta tako odpotovali le Alenka Čebašek in novinka v točkah svetovnega pokala Lea Einfalt. Medtem ko bo slednja na Touru nastopala prvič, se je Čebaškova že seznanila s težavnostjo strnjenega tekmovalnega programa, slovenski tekačici zato bržkone ne bosta nastopili na vseh etapah. Po besedah trenerja slovenske reprezentance Marka Gracerja je glavni cilj reprezentance ena uvrstitev do 30. mesta.

Branilka naslova v ženski vrsti prihaja iz Norveške, lani je bila najboljša Therese Johaug. Tudi pri moških je zmaga lani odšla na Norveško, branil jo bo Martin Johnsrud Sundby. Drugi je bil lani njegov rojak Chris Jespersen, tretji pa Avstrijec Johannes Dürr. Pri ženskah je bilo norveško zmagoslavje popolno, za Johaugovo sta se zvrstili še Astrid Jacobsen in Heidi Weng, Slovenka Barbara Jezeršek, ki ima letos tekmovalni premor, pa je bila 29.

Po prologu in drugi etapi v Oberstdorfu se bo karavana preselila v Val Mustair, od tam pa še v Dobiacco za četrto in peto etapo, medtem ko bo zaključek s šesto in sedmo etapo 10. in 11. januarja v dolini Fiemme.