Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
02.01.2015 13:15:23
Deli članek:

Voznik na kokainu

Franck Montagny, nekdanji voznik v formuli ena, je priznal, da je na dirki serije formula E vozil pod vplivom kokaina. Od včeraj strožje kazni.

Montagnyja so testirali lani novembra na dirki v Maleziji, A test pa je bil pozitiven na kokain. »Napravil sem veliko neumnost. Kriv sem,« je dejal Franck za francoski športni časnik L'Equipe. Montagny dirka v dirkalnikih na električni pogon in na dirki se je zaletel v avto vodilnega Nicka Heidfelda ter ga porinil s steze. »Vsi vemo, da je Montagny malce nor. Normalno je to za naš šport dobro, toda tokrat je šel prek roba, saj dela precej nevarne stvari,« je dejal Nick. Montagny je priznal, da je kokain zaradi osebnih težav kupil tik pred potjo v Malezijo, v želji, da bi se malce razvedril. Kokain je seveda na listi prepovedanih poživil.

So pa od včeraj strožje kazni za športnike, ki jih zalotijo pri uporabi prepovedanih poživil. Mednarodna protidopinška agencija je kazen za uporabo prepovedanih snovi povišala z dveh na štiri leta. Manjše bo tudi popuščanje pri izogibanju testiranj, še naprej pa bo Wada pri kaznovanju kot olajševalno okoliščino upoštevala sodelovanje pri razkrivanju dopinga. Kazen, če se športnik trikrat v enem letu ne bo odzval na kontrolo, je z 18 mesecev narasla na dve leti, kazen za »nenameren doping« je po novem dve leti. Slednja se ob trdnem dokazu, da športniki za zadevo niso vedeli, lahko zmanjša.

»Pomembno je, da bodo višje kazni ne samo za športnike, ampak tudi za vse ostale, ki sodelujejo v tem umazanem početju,« je dejala ministrica za šport Velike Britanije Helen Grant.