Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
02.01.2015 12:54:22
Deli članek:

Prava "domača" tekma

Arsen Perić

V nedeljo bo na hribu nad Zagrebom peti slalom za svetovni pokal v tej sezoni. Dolgo časa je visel v zraku, vendar so imeli organizatorji v zadnjem tednu srečo z vremenom.

Ženski slalom je na sporedu v nedeljo, moški pa v torek (obakrat je na Hrvaškem praznik), organizatorji na obeh dogodkih skupaj pričakujejo okoli 20.000 gledalcev.

Letošnja prireditev bo že deseti spektakel na Sljemenu, ki v zadnjih letih sodi med najbolje organizirane tekme v svetovnem pokalu, poleg tega ima enega najvišjih nagradnih skladov. "Ne glede na gospodarsko situacijo, ki ni lahka in zaradi katere bomo posledično morali zmanjšati vlaganja v šport, smo se odločili, da podpremo tekmi na Sljemenu, ker imata velik odziv v svetu in veliko prineseta k prepoznavnosti Zagreba kot turističnega mesta," je dejala podžupanja hrvaške prestolnice.

"Tekma je v času, ko se ljudje na naših glavnih tržiščih odločajo, katere poletne aranžmaje naj bi ponudili, in televizijski prenos večkrat preseže denar, ki ga namenjamo za reklamo," je dodal minister za turizem. Direktor organizacijskega odbora Vedran Pavlek je navedel, da vse poteka po načrtu: "Od 26. decembra proge zasnežujemo, v nedeljo pa je padlo 40 centimetrov snega. Od 1. januarja ne bomo več zasneževali, ampak samo pripravljali progo."

Za tekmi se je akreditiralo skoraj 500 novinarjev in fotografov z vseh koncev sveta, poleg njih se je najavilo cel kup svetovnih televizij.

V nedeljo popoldan (po ženskem slalomu) bo tudi tako imenovana VIP-tekma smučarskih legend, denar, ki ga bodo zbrale, pa bo šel v dobrodelne namene. Med drugimi bodo nastopili Marc Girardelli, Bojan Križaj, Alberto Tomba, Paul Accola, Jure Franko, Kalle Palander, Michaela Dorfmeister, Urška Hrovat ter domače snežne matadorke Janica Kostelić, Ana Jelušić in Nika Fleiss.

Vsekakor lahko spet pričakujemo velik spektakel, ki ga Zagrebčani znajo organizirati, zelo dobro pa je poskrbljeno tudi za vse sodelujoče, posebej za gledalce. Tudi v nedeljo jih bo zelo veliko – organizatorji jih pričakujejo več kot 3000 iz Slovenije, ki bodo prišli spodbujat Tino MazeAno Bucik in Katarino Lavtar.