Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
03.01.2015 09:12:47
Deli članek:

Dnevna forma in boljši živci

Tirolska prestolnica je že po tradiciji predzadnje prizorišče novoletne turneje štirih skakalnic, ki je pogosto tudi odločilno za skupno zmago. V zadnjih petnajstih letih se je kar desetkrat primerilo, da je zmagovalec Innsbrucka postal tudi končni zmagovalec turneje.

Skakalnica Bergisel, ki je zanimiva tudi zaradi tega, ker je tik pod njo pokopališče, na katerega skakalci gledajo s startne rampe, je od vseh štirih najmanjša. Je tudi edina, na kateri je v vsej zgodovini turneje odpadla ena od tekem. To se je zgodilo pred šestimi leti, ko so tekmo nato izpeljali dan pozneje v Bischofshofnu.

Velikokrat se je že primerilo, da je bila turneja odločena prav na Bergislu, letos pa bo po splošnem prepričanju na končno odločitev treba počakati do zadnje tekme. Kot kaže za zdaj, so v igri za skupno zmago le še Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck ter Peter Prevc, pogojno še zmagovalec Garmischa Anders Jacobsen, ki pa za vodilnim Kraftom zaostaja že za 21,2 točke, le 1,1 točke manj pa za našim adutom.

Norvežan si je pred osmimi leti zmago na turneji priboril prav v Innsbrucku, kjer je edinkrat slavil, predlani pa jo je tam tudi zapravil, potem ko ga je po dveh uvodnih zmagah na nemškem delu prepričljivo porazil zmagovalec tekme in nato tudi turneje Gregor Schlierenzauer.

Peter Prevc je z izjemo prve izvedbe, ko se ni uvrstil v finale, na tretji postaji turneje vselej skakal zelo solidno. Po dveh enajstih mestih je bil predlani peti, lani pa je precej kaotično tekmo z le eno serijo, ki jo je dobil Finec Anssi Koivuranta, končal na šestem mestu. Za primerjavo, Kraft je bil takrat 12., Hayböck 34., predlani pa sta tekmo na njima bolj domači skakalnici končala na 23. in 15. mestu.

Po teh kriterijih je torej v prednosti Prevc, jasno pa je, da bodo tudi tokrat odločali predvsem dnevna forma in boljši živci in da ti rezultati ne pomenijo prav ničesar. Mladenič iz Dolenje vasi je tudi tu v rahli prednosti, saj se je v podobni situaciji znašel večkrat od obeh tekmecev. Ne nazadnje ima v žepu že po dve kolajni z OI in SP, medtem ko Avstrijca z izjemo Hayböckovega ekipnega srebra iz Sočija tovrstnih odličij še nimata.

Peter o skupnem seštevku na turneji še naprej noče razmišljati, ampak se bo po svoji filozofiji osredotočil le na čim bolje izvedene skoke. "Hitro lahko pride še kdo zraven ali tudi odpade. Še naprej bom osredotočen le na to, kako čim bolje odskakati, ker se v športu stvari lahko hitro obrnejo, v skokih še toliko bolj. V konkurenci me čakajo še štirje skoki, ki jih bom skušal čim bolje izvesti, potem pa bo računalnik povedal, kje bom pristal," je po tekmi v Garmischu razpredal o nadaljevanju turneje.

Popravni izpit pa danes in jutri čaka preostale slovenske skakalce, ki so z izjemo Damjanovega devetega mesta iz Oberstdorfa na prvih dveh tekmah kar malce razočarali. Možnosti za visoko skupno uvrstitev zdaj nimajo več, tako da se bodo lahko v miru osredotočili le na vsako tekmo posebej. Morda jih bo to sprostilo in bodo pokazali tisto, kar znajo, ne glede na to, da nihče od njih v Innsbrucku do zdaj ni posebej blestel.

Ob Prevcu, Damjanu, Kranjcu, Pungertarju in Dežmanu bo priložnost dobil še Rok Justin, ki je s prvim in drugim mestom na tekmah celinskega pokala v Engelbergu Sloveniji spet pridobil kvoto sedmih skakalcev v nadaljevanju sezone.