Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
06.08.2015 18:50:41
Deli članek:

Lochte vendarle do posamičnega zlata

Reuters

Ameriški zvezdnik Ryan Lochte je vendarle dočakal zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v plavanju v Kazanu. Lochte je v četrtek prepričljivo slavil na 200 m delfin, kjer je imel osem desetink prednosti pred Brazilcem Thiagom Pereriro in Kitajcem Wangom Sunom.

Lochte je imel tokrat v Kazanu prijavljena le nastopa na 200 m prosto in 200 m mešano. Potem, ko se je v prostem slogu opekel in ostal celo brez odličja, je svetovni rekorder popravni izpit v mešanem slogu opravil z odliko in odpravil tekmece. Lochte je v tej disciplini na SP slavil že četrtič zapored in v tej statistiki prehitel rojaka Michaela Phelpsa, ki je je bil najboljši na dveh prvenstvih,

Dan pa je pokazal, kako vse manj pomembno je evropsko plavanje, saj evropski plavalci v četrtek niso osvojil prav nobene medalje. V prestižni moški disciplini 100 m prosto so si medalje razdelili Kitajec Ning Zetao, Avstralec Cameron McEvoy in Argentinec Federico Grabich, najboljši evropski plavalec pa je bil šestouvrščeni Rus Aleksander Suhorukov. Posebno veselo bo v kitajskem taboru, saj so se na tej prestižni razdalji veselili prvega zlata v zgodovini.

V ženski konkurenci je na 50 m hrbtno slavila Kitajka Fu Yuanhui, na 200 m delfin pa Japonka Natsumi Hoshi. Kitajka Zhang Yufei je z 2:06,51 postavila nov mladinski svetovni rekord in osvojila bron.

Napet je bil tudi razplet v štafetah 4 x 200 m prosto za ženske, kjer so po treh menjavah vodile Švedinje, blizu so bile Američanke, ostale ekipe pa so že precej zaostajale. Švedinje so bile v ospredju predvsem po zaslugi Sarah Sjöström, ki je v prvi predaji z 1:54,31 plavala tudi skoraj sekundo hitreje od ameriške sredine zmagovalke Katie Ledecky na 200 m prosto.

V zadnji predaji je 18-letna Ledeckyjeva, ki je na SP zmagala že na 200, 400 in 1500 m prosto, ZDA zagotovila novo zlato, Italijo je do srebra pripeljala Federica Pellegrini, Kitajsko pa do brona Duo Shen. Ida Marco Varga pa je s Švedsko končala na četrtem mestu.