Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.08.2015 13:38:32
Deli članek:

Marjan Fabjan: Toliko obljub OKS, da ne verjamem ničemur več

Nikola Miljković

Pred odhodom na svetovno prvenstvo so se judoisti zbrali na že 23. poletnih pripravah v Izoli.

V članskem delu se priprav udeležuje 260 judoistov iz 14 držav, med njimi 30 udeležencev svetovnega prvenstva. Znana je tudi slovenska ekipa za SP, v kateri bodo Andraž Jereb, Rok Drakšič, Aljaž Sedej, Vlora Bedeti, Tina Trstenjak in Anamari Velenšek.

Reprezentančni trener Marjan Fabjan je ob robu priprav izpostavil zlasti številčnost tekmovalk, "tako da imajo Slovenke res pravi sparing za bližnje svetovno prvenstvo". Treningi sicer potekajo dvakrat na dan, nekateri posamezniki pa imajo še poseben načrt zjutraj pred skupnimi treningi, zato Fabjan meni, da bodo naši tekmovalci dobro pripravljeni.

Nikola Miljković

Seznam tekmovalcev, ki bodo odšli v kazahstansko Astano na svetovno prvenstvo, so sestavili na podlagi državnih rezultatov ter ocen klubskih trenerjev. Fabjan se sicer zaveda, da se je javnost od judoistov navadila na osvajanje medalj, zato so tudi zdaj pričakovanja visoka. "Da smo okrnjeni, ne morem reči, je pa to nekje res tista najboljša ekipa, kar jih trenutno imamo," je ocenil Fabjan.

Tik pred prvenstvom se je sicer zapletlo pri Tini Trstenjak, vodilni na svetovni jakostni lestvici v kategoriji do 63 kilogramov. "Do torka, ko so se začele priprave, se je Tina Trstenjak pripravljala s polno vnemo, s polnim elanom, koncentrirana samo na to tekmovanje, vmes pa je prišla novica, da Trstenjakova ne bo dobila obljubljene službe v Slovenski vojski," je dogajanje povzel Fabjan.

Trstenjakovo so o tem želeli seznaniti šele po prvenstvu, a je bila medtem že sama obveščena, da ne bo dobila službe. "Tako da smo se morali s tem sprijazniti, ni se pa sprijaznila s tem Tina in je seveda isti trenutek zapustila tudi telovadnico in rekla, da ima rada judo, ampak naj jo pustim, da si bo te priprave sama plačala," je dodal.

Grega Wernig

Kot je poudaril trener, je bila Trstenjakova v odlični formi, poleg tega pa jo je pripravljal za sam vrh. "Ampak, kot vidite, je pač višja sila, olimpijski komite, vojska in ne vem kdo še, ki potem dajo piko na i in odločajo, kaj bo s tekmovalcem," je navedel Fabjan. Poudaril je še, da "ne moreš tekmovalca 'razdrmati' tri tedne pred svetovnim prvenstvom, mu negativno življenjsko novico povedati, potem pa od njega zahtevati rezultat". Od nje zato v Astani ne pričakuje odmevnejšega rezultata.

Medtem naj bi se sicer zadeve preko OKS vsa začasno uredile, vendar je Fabjan skeptičen: "Toliko obljub smo že imeli, da ne verjamem ničesar več. Samo papir pa medalja, samo to je še."

Nikola Miljković

S treningi v Izoli in prisotnostjo kakovostnih sparing partnerjev sta zadovoljna tudi potnika v Astano Rok Drakšič in Andraž Jereb. Kot je pojasnil Drakšič, priprave na SP potekajo po načrtu, so pa treningi zaradi vročine še dodatno naporni. V Izoli ima sicer na voljo tri močne partnerje za treninge. Tudi Jereb je poudaril pomen kakovostnih tekmovalcev na pripravah, saj na treningih lahko "vidiš, kje si, kje so tudi pomanjkljivosti nasprotnikov", poleg tega pa na ta način pridobivajo borbeno kondicijo, ki na velikih tekmovanjih odloča o zmagovalcu.

SP bo potekalo že z mislimi na Rio, a se Drakšič s tem poskuša čim manj obremenjevati in se pripravljati po etapah.

Jereb, za katerega bo po lanskem krstnem nastopu to drugo svetovno prvenstvo, je z dosedanjim potekom sezone delno zadovoljen, čeprav je vedno nekaj zmanjkalo do medalje. Prav zato upa, da bo še dvignil svojo pripravljenost in da se tehtnica prevesila na njegovo stran, ko bo to najbolj pomembno. V napornem kvalifikacijskem ciklusu do Ria pa kot največjo možno težavo vidi morebitno poškodbo.