1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

(mš)
(mš)
0 03.02.2022 11:08:23

Dominantna predstava svetovnega prvaka

Magnus Carlsen
FIDE
Pretekli konec tedna se je v nizozemskem Wijk aan Zeeju zaključil prvi letošnji turnir na najvišji ravni. Prepričljivo ga je osvojil svetovni prvak Magnus Carlsen, ki je v "šahovskem Wimbledonu" slavil prvič po letu 2019, skupaj pa že osmič.

S tem je Norvežan še povečal razliko pred najbližjim zasledovalcem po številu zmag na tem prizorišču, nekdanjim svetovnim prvakom Anandom, ki se ponaša s petimi naslovi.

Carlsen je bil po dveh zanj ne tako uspešnih nastopih v Wijk aan Zeeju v preteklih dveh letih tokrat izjemno motiviran, hkrati pa očitno zelo dobro pripravljen. Njegova igra je bila prežeta z idejami, ki jih je najverjetneje pripravil še za decembrski dvoboj za naslov svetovnega prvaka proti Janu Nepomnjačiju in jih je tokrat lahko s pridom uporabil. Igral je na ravni svojih najboljših predstav in bil s tem ponovno razred pred konkurenco. V nobeni od partij ni bil soočen z nevarnostjo poraza, v devetih pa je imel zelo realne možnosti za zmago. Izkoristiti jih je uspel pet, kar je ob sedmih remijih na koncu pomenilo celo točko in pol prednosti pred najbližjima zasledovalcema.

Izenačena na drugem mestu sta končala Šakrijar Mamedžarov iz Azerbajdžana in Madžar Richard Rapport. Prvi je bil s 36 leti najstarejši udeleženec in je odigral zelo soliden turnir, svoj edini poraz pa je doživel proti poznejšemu zmagovalcu. Njuna partija devetega kroga je bila zagotovo ena od prelomnih, saj je po njej Carlsen prvič prevzel samostojno vodstvo in ga do konca ni več izpustil iz rok. Hkrati je bila ena najboljših stvaritev svetovnega prvaka na turnirju, saj je igral izjemno navdahnjeno in natančno ter tekmeca prisil k vdaji po zgolj 27 potezah. Glavni domači adut Aniš Giri je bil po razburkanem nastopu z vzponi in padci na koncu četrti, lanski presenetljivi zmagovalec in drugi nizozemski predstavnik Jorden Van Foreest pa je tokrat delil peto mesto skupaj z Rusom Sergejem Karjakinom.

Letošnja 84. izvedba tradicionalnega turnirja je bila uspešno izpeljana kljub neugodnim trendom širjenja koronavirusa, vsem zapletom, povezanim z virusom, pa se vseeno ni bilo mogoče izogniti. Turnir je namreč končalo le 13 igralcev, saj je Rus Danil Dubov po pozitivnem PCR-testu odstopil pred začetkom 11. kroga. Dubov se je že prej znašel v rizičnem stiku in je brez boja izgubil že partijo sedmega kroga proti Giriju, potem ko je zavrnil nošenje maske med partijo. Njegov takratni test je bil sicer še negativen, le nekaj dni pozneje pa je postal edini igralec, ki je moral predčasno končati turnir.

Na turnirju drugega kakovostnega razreda je prvo mesto prepričljivo pripadlo 18-letnemu Indijcu Arjunu Erigaisiju z izvrstnim dosežkom 10 točk in pol iz 13 partij. Ta zmaga mu je prinesla vstopnico za nastop v najmočnejši skupini prihodnje leto, s pridobljenimi ratinškimi točkami pa je trenutno že četrti igralec svoje države.

Kar nekaj nastopajočih v Wijk aan Zeeju bo imelo le malo premora pred naslednjim zelo pomembnim tekmovanjem. Že v soboto se namreč v Berlinu začenja prvi od treh turnirjev serije grand prix pod okriljem Svetovne šahovske federacije (Fide). Razplet serije bo določil zadnja dva udeleženca kandidatskega turnirja, ki bo potekal od 16. junija in do 7. julija v Madridu in bo v okviru cikla za svetovno prvenstvo najpomembnejše tekmovanje v letošnjem letu. Med tistimi, ki bodo lovili zadnji vlak za nastop na njem, bo tudi šest igralcev iz prve deseterice aktualnega ratinškega seznama – Ding Liren, Levon Aronjan, Aniš Giri, Wesley So, Šakrijar Mamedžarov in Aleksander Griščuk. Vsak od 24 udeležencev serije se bo udeležil dveh turnirjev, najboljša dva pa bosta določena glede na skupni seštevek točk z obeh. 

Članki iz rubrike