GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(mš)
(mš)
0 01.07.2021 11:55:07

Šahovska tekmovanja v polnem zamahu

Ivan Šarić
ŠZS
Po dolgotrajni prekinitvi se praktično na vseh ravneh vendarle vračajo tekmovanja v živo in v poletnih mesecih se tako obeta zares pestro dogajanje v domačem in mednarodnem merilu.

Elita se je po dolgem času za pravimi šahovnicami zbrala na začetku junija v Bukarešti, kjer se je začela šesta sezona elitne serije Grand Chess Tour (GCT). Organizatorji so pet turnirjev stisnili v termine od junija do avgusta, zato je urnik serije precej zgoščen. V romunski prestolnici je slavil Azerbajdžanec Šakrijar Mamedžarov, na drugem turnirju serije v Parizu pa Američan Wesley So. Karavana se zelo hitro seli naprej in se bo na svojem tretjem prizorišču ustavila v naši neposredni soseščini, v Zagrebu. Turnir v pospešenem in hitropoteznem tempu bo potekal od srede do nedelje. Letošnja serija sicer poteka sredobrez aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, zato pa bomo v prestolnici naših južnih sosedov lahko spremljali njegovega letošnjega izzivalca Jana Nepomnjaščija. Dodaten čar bosta turnirju zagotovila dva nekdanja svetovna prvaka, Gari Kasparov in Viši Anand, ki se bosta postavila po robu igralcem iz aktualnega svetovnega vrha.

Med množičnejšimi turnirji je v črnogorskem Petrovcu med 19. in 26. junijem potekalo zelo zanimivo odprto sredozemsko prvenstvo. Med skoraj 130 nastopajočimi iz 20 držav je slavil prvi nosilec turnirja, najboljši hrvaški igralec Ivan Šarić. Prvi dve tretjini turnirja je suvereno obvladoval dogajanje, po presenetljivem porazu v predzadnjem krogu pa se je stanje na vrhu precej zapletlo. Zadnjo partijo je ponovno uspel zmagati, prvo mesto pa mu je pripadlo šele po dodatnih kriterijih, potem ko je enako število točk presenetljivo zbral tudi kosovski mednarodni mojster Nderim Sarači. Tretje mesto je prav tako po dodatnih kriterijih pripadlo Turku Sanalu Vahapu.

Ženska prvakinja je postala Grkinja Stavrula Colakidou, ki je v skupni konkurenci končala na visokem osmem mestu. Glavni slovenski adut je bil naš najboljši mladinec in članski reprezentant Jan Šubelj, ki pa tokrat ni bil v dobri formi. Kot štirinajstopostavljeni pred začetkom turnirja je po neprepričljivih predstavah na koncu zasedel 34. mesto in vsekakor upa boljše nastope v nadaljevanju »poletne sezone«.

Jan bo že od jutri naprej eden od devetčlanske slovenske odprave večinoma mladih igralcev in igralk, ki bodo nastopili na velikem odprtem mednarodnem turnirju v Beogradu. Nagradni sklad turnirja znaša 25 tisoč evrov, organizatorji pa imajo zaradi velikega zanimanja nemalo težav z zagotovitvijo primernega prostora za igranje in so bili prisiljeni omejiti prijave. Nastopajoči prihajajo iz 43 držav sveta, med njimi je kar 55 velemojstrov, prvi nosilec pa je Rus Vladimir Fedosejev.

Edina "nerodnost" atraktivnega beograjskega turnirja je, da sovpada s terminom našega absolutnega državnega prvenstva za člane, članice, mladince do 20 let in veterane, ki se v soboto začenja na Otočcu. Nekateri naši mladi igralci so dragocenim mednarodnim izkušnjam dali prednost pred nastopom na domačem državnem prvenstvu in slednje bo zaradi tega nekoliko okrnjeno.
Pričakovati gre zanimive in izenačene boje za domače lovorike in nagradni sklad v skupni višini 12 tisoč evrov. Mladi bodo kljub vsemu na turnirju še vedno lahko igrali pomembno vlogo, saj se bodo številni med njimi na Otočec preselili iz bližnjega Čateža, kjer se danes končujejo državna prvenstva za mladinke in mladince v kategorijah od 8 do 18 let v standardnem in pospešenem šahu. Državna prvenstva v mladinskih kategorijah navadno predstavljajo odskočno desko za svetovna in evropska prvenstva, a ker je izvedba le-teh v drugi polovici letošnjega leta močno vprašljiva, so nekateri najboljši mladinci ostali brez glavne motivacije za nastop. Vseeno se je tekmovanj v Čatežu skupaj udeležilo več kot sto mladih. 

Članki iz rubrike