Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Aleksander Šajn, vodja programov množičnosti GZS
Aleksander Šajn, vodja programov množičnosti GZS
0 01.07.2021 11:39:08

Otroci s starši – Famnatics

GZS
Program Gimnastične zveze Slovenije, Gimnastika za najmlajše, je rezultat dolgoletnih teženj po popularizaciji športne gimnastike med slovenskimi otroki in povečanju števila otrok, ki bi se ukvarjali s športno gimnastiko v vseh slovenskih regijah.

Z razširjeno ponudbo sodobnih športov je športna gimnastika izgubila prepoznavnost, kar se kaže v tem, da se vse manj otrok organizirano ukvarja z rekreativno športno gimnastiko. Razlogov za trenutno stanje je veliko. Danes so popularni predvsem finančno donosnejši športi (ukvarjanje s takšnim športom pa nas »maskira« v modernega zemljana), športi, ki so medijsko in tržno privlačni, ter športi aerobne narave, ki ustrezajo predvsem zdravstvenim in estetskim merilom. Veliko premalo je tistih, ki vedo, da je gimnastika bazičen šport, ki razvija osebne spretnosti in sposobnosti ter nam omogoča ukvarjanje z drugimi športi in kakovost življenja na veliko višji ravni. Na Gimnastični zvezi Slovenije se trudimo navdušiti starše, da bi skupaj s svojimi otroki začeli vadbo športne gimnastike. Ob pomoči staršev bi otroci lahko že pri treh letih izvajali določene vaje spretnosti in koordinacije, to pa bi jim, na zadovoljstvo staršev, zagotovo risalo nasmeh na ustnice. Prav tako menimo, da v vrtcih in društvih z izbranim sistemom vaj programa Gimnastika za najmlajše lahko otroka še pravočasno gibalno usposobimo in mu s tem damo gibalno popotnico za nadaljnje življenje.

Z rekreativno športno gimnastiko bomo dosegli:

– zadovoljitev otrokove prvinske potrebe po gibanju in igri;

– posamezniku prilagojen razvoj gibalnih in funkcionalnih sposobnosti;

– pravilno telesno držo z izbranimi gibalnimi nalogami;

– razvoj gibalnih sposobnosti (koordinacija gibanja, moč, hitrost, gibljivost, natančnost, ravnotežje);

– razvoj orientacije v prostoru, obvladovanje telesa v različnih položajih, usklajeno delo rok in nog s skladno ter pravilno izvedbo enostavnih gibanj;

– razvoj koordinacije gibanja z enostavnejšimi gibalnimi nalogami;

– razvoj splošne vzdržljivosti;

– temeljne gibalne podlage in izkušnje, na katerih bo mogoče nadgrajevati različna športna znanja;

– spoznavanje osnovnih položajev telesa, rok in nog;

– sproščeno izvajanje naravnih oblik gibanja, kot so plazenja, lazenja, valjanja, visenja, plezanja, nošenja in kotaljenja;

– pridobivanje različnih gibalnih izkušenj s prvinami gimnastike;

– razvoj občutkov zadovoljstva ob obvladanju telesa in izražanju z gibanjem;

– razvoj vztrajnosti;

– odnos do športne opreme;

– spoznavanje športnega orodja in pripomočkov;

– poznavanje osnovnih načel varnosti v telovadnici.

Športna gimnastika je individualna športna panoga, ki vsakomur omogoča udeležbo in ukvarjanje z njo v skladu z njegovimi sposobnostmi ter dvigovanje teh sposobnosti na višjo raven. Skrbi za vsestranski telesni razvoj in za večanje funkcionalnih zmogljivosti organizma. Z vajami na orodju razvijamo tudi tiste telesne zmožnosti, ki so zlasti v življenju, podvrženem sistemu urbanizacije, najbolj zapostavljene, toda prav pri takšnem življenjskem slogu tudi najbolj potrebne. Zato se nam zdi toliko pomembneje, da že najmlajšim omogočimo spoznavanje športne gimnastike, ki velja za bazičen šport, ter že dovolj zgodaj poskrbimo za kakovost njihovega življenja.
S športno gimnastiko zadovoljujemo otrokovo potrebo po gibanju, ki je njegova naravna razvojna potreba. Motorični razvoj otroka poteka po sorazmerno ustaljenem redu od zgoraj navzdol (cefalo-kavdalna smer) in iz sredine navzven (proksimalno-distalna smer). Ta razvoj poteka, če je izpolnjen osnovni pogoj – gibanje. Ena najpomembnejših vlog rekreativne športne gimnastike je razvijanje osnovnih gibalnih sposobnosti, kot so moč, koordinacija, gibljivost, ravnotežje in hitrost. Izbira različnih orodij, prvin in njihovih kombinacij daje večji poudarek eni ali drugi od naštetih gibalnih sposobnosti. Ob obvladovanju najrazličnejših gibalnih vsebin otroci pridobivajo različne gibalne izkušnje in motorična znanja, ki bogatijo informacijski in energetski vidik motorike ter lahko predstavljajo pomemben delež v oblikovanju otrokovih nadaljnjih športnih navad. Z dvigom gibalnih sposobnosti postane ukvarjanje z različnimi športnimi panogami lažje, varnejše in uspešnejše, kar vodi v osebno zadovoljstvo in nadaljnje aktivnosti na področju športa in zdravega življenja.

Famnatics

V Sloveniji je ogromno ponudnikov programov vadbe otrok s starši. Pri tem je pomembno izpostaviti, da se te najpogosteje izvajajo do otrokovega dopolnjenega tretjega leta. Kasneje so otroci pri vadbi v skupini sami, brez pomoči in nadzora staršev. Starši vadečemu otroku največkrat pomagajo pri vadbi ter skrbijo za nemoten potek dela in varnost, sami pa v obstoječih programih v Sloveniji pri vadbi niso aktivni.

Projekt Erasmus+, ki ga Gimnastična zveza Slovenije (partner projekta) uvaja v sodelovanju z GK Marjan Split (nosilec projekta) in SD Vojvodina (partner projekta), pa ponuja program, kjer so starši ali stari starši neposredno aktivni in vključeni v vadbo ter zase in za svoje gibalne potrebe postorijo veliko koristnega.

Družina je primarna skupnost, kjer se otrok razvija, socializira in postavlja temelje svojega življenja. Ključnega pomena je v zgodnjem otroštvu. Skupno preživljanje prostega časa starša in otroka stke močne vezi, ki utrdijo družino ter tvorijo pomemben element v družbeni socializaciji. Otroci, ki se več družijo s starši, imajo kasneje manj vedenjskih težav in boljše odnose, lažje komunicirajo z okolico in so na splošno bolj zdrave osebe.

Program bomo izvajali v treh državah s skupinami po 15 otrok, starih od 4 do 5 let. V letu 2022 bomo program vadbe izvajali 32 ur na posamezno skupino, dvakrat na teden po eno uro. Starši ali stari starši bodo neposredno vključeni v vadbo in bodo hkrati izvajali enake ali sposobnostim primerne, otežene različice vaj. Prvi del vadbe bo namenjen ogrevanju, nadaljevanje pa ciljnim vajam, ki bodo usmerjene v razvoj osnovnih gibalnih sposobnosti.

Na podlagi izsledkov izvajanja programa Famnatics bomo izdelali končno verzijo programa vadbe, ki ga bomo ponudili v izvajanje vsem članicam EU.

Galerija

Članki iz rubrike