profimedia-0606418310 Svet24.si

Tako velika je že hči Toma Cruisa in Katie ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

PicsArt_04-20-12.28.57 Odkrito.si

Oh, kakšna groza?!

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

STA
STA
0 09.03.2021 22:16:31

Prva slovenska šahistka izpolnila pogoj za naziv mednarodnega mojstra

Laura Unuk je z današnjo zmago na turnirju Cvet Mediterana na Reki in z "živim" ratingom nad 2400 izpolnila še zadnji pogoj za osvojitev naziva mednarodnega mojstra, kar ji je uspelo kot prvi slovenski šahistki v zgodovini. Danes je najprej z belimi figurami ugnala rojakinjo Ivano Hreščak, nato s črnimi Olgo Zimino iz Italije.

"Samo še ta rating sem potrebovala in končno mi je uspelo. Samo 'live' rating je moral biti prek 2400, ampak se bom potrudila, da bo tudi na papirju tako na koncu turnirja," je sporočila Laura Unuk. Enaindvajsetletna študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo igra na tekmovanju z nazivom ženske velemojstrice.

Tradicionalni ženski turnir na Reki z udeležbo desetih šahistk poteka med 7. in 13. marcem, nastopa tudi tretja slovenska šahistka Petra Kejžar. Unukova je prvi dan turnirja celo točko osvojila proti Hrvatici Mirjani Medić, v ponedeljek pa še proti drugi domačinki Ani Berke. Danes je nadaljevala serijo še z dvema omenjenima zmagama.Laura Unuk, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je konec novembra lani slavila na turnirju v italijanskem kraju Bassano del Grappa. Osvojila je štiri točke iz petih partij. Tedaj je imela 2375 ratinških točk in tudi že vse tri norme za osvojitev naslova mednarodnega mojstra.

Nato je konec decembra na močnem turnirju v Barceloni v absolutni konkurenci dosegla 67. mesto med 138 udeleženci ter bila šesta med šahistkami. Osvojila je pet točk, čeprav treh partij v desetih krogih zaradi študijskih in drugih obveznosti ni igrala. Tedaj meje 2400 točk še ni presegla.

Značke: šah, sta

Članki iz rubrike