Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 09.03.2021 15:38:26

Počasnost cepljenja proti covidu-19 lahko ogrozi enake možnosti olimpijcev

Reuters
Cepljenje proti covidu-19 je ena prednostnih nalog na globalni ravni. Vse bolj glasne pa so tudi zahteve za prednostno cepljenje olimpijcev za poletne olimpijske igre v Tokiu. Številni so prepričani, da bo zgodnje cepljenje v pripravi na igre za športnike lahko tudi odločilna prednost, tudi v Sloveniji.

Za športnike, ki se že peto leto pripravljajo na nastop na igrah, zgodnje cepljenje pomeni mirne priprave na osrednji športni dogodek leta in mirno pot na tekmovanja po svetu. Gre za popolnoma drugačen odnos kot v primeru, če mora športnik ves čas na vsakem koraku paziti na morebitno okužbo, se dodatno izogibati tudi dovoljenim stikom in paziti na vsakem koraku na morebitno okužbo, ki mu v primeru karantene vzame morda odločilnih 14 dni priprav na igre, v najslabšem primeru morda celo nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju. Izogne se tudi stalnim neprijetnim testiranjem in čakanju na izvid.

"Zgodnje cepljenje je lahko zelo velika prednost," poudarja tudi generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko.

"Skupaj z direktoratom za šport smo na pristojno ministrstvo že januarja poslali ustrezen predlog. V prvi vrsti gre za prednostno cepljenje kandidatov za nastop na olimpijskih in paralimpijskih igrah, kar bi jim omogočilo mirne priprave," je razkril Perko.

Kot dodaja, v strategiji cepljenja športniki še niso uvrščeni dovolj visoko na seznam, zato so predlog prejšnji teden ponovili in upajo, da bo imelo ministrstvo pod vodstvom novega ministra Janeza Poklukarja več posluha za skupino okrog 200 olimpijskih kandidatov, ki bodo Slovenijo zastopali na obeh prireditvah v deželi vzhajajočega sonca.

"Na vsakem potovanju in na vsakem tekmovanju se tveganje za okužbo pri športnikih močno poveča," še pravi Perko in pravi, da na OKS razumejo nujo, da se najprej cepi najbolj rizične skupine, a takoj nato bi bilo treba na seznam uvrstiti tudi izbrano skupino kandidatov za igre.



Številne države so na tem področju pred Slovenijo. Na seznamu držav, kjer so že preventivno cepili številne športnike, je Litva. Na prednostni seznam so kandidate že uvrstili Indija, Izrael, Madžarska, Mehika ter velesili Kitajska in Rusija, nihče pa ne dvomi, da se bodo primerno znali odzvati tudi v ZDA.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, so se posamezni olimpijski komiteji odločili tudi za povsem ciljno cepljenje. V Belgiji je tamkajšnja krovna športna zveza zaprosila za 500 odmerkov cepiva. "Ne želimo zaostajati za konkurenco," je za tamkajšnjo televizijo zahtevo podkrepil eden od športnih zdravnikov Johan Bellemanns.

Že dolgo pa se za prednostno cepljenje olimpijcev zavzema tudi član Mednarodnega olimpijskega komiteja Richard Pound, ki je večkrat ponovil, da je to edini način, da bodo športniki in prireditelji v Tokiu lahko mirno izpeljali prireditev. Slednji pravi, da je prepričan, da bo prednostno cepljenje razumela tudi večina državljanov v posameznih državah. "Teh 300 do 400 odmerkov, ki jih potrebujemo, ne bo razlog za javno vznemirjenje," je komentiral potrebe "športnih odmerkov cepiva" v svoji domači Kanadi.

Tudi Pound ne zahteva prednostnega cepljenja športnikov na splošno, ampak peščico tistih, ki so v pripravi na olimpijske igre najbolj izpostavljeni.

Prav za Tokio je vsaj v tem trenutku cepljenje izredno dobrodošlo. V japonski metropoli in treh sosednjih prefekturah so prav danes namreč vnovič podaljšali izredne razmere zaradi pandemije covida-19.

Članki iz rubrike