Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.05.2016 09:21:52
Deli članek:

Gorsko kolesarstvo: Ferenčak brez treme na selektorski krst

vszi

Urban Ferenčak bo v nedeljo na Švedskem doživel selektorski krst, saj bo prvič v tej vlogi vodil Tanjo Žakelj.

Žakljeva bo tokrat edina članica slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v Husqvarni. Štiriindvajsetletni Šentjurčan z Žakljevo sodeluje tudi pri Unior Tools Teamu, selektorsko mesto pa je zasedel konec lanskega leta.

Ferenčak je selektor postal 30. novembra lani, ko je z mesta selektorja zaradi domnevne vpletenosti v dopinški prekršek svoje varovanke Blaže Klemenčič odstopil Robert Pintarič. Takrat je bil v prvem letu delovanja z Žakljevo pri Unior Tools Teamu, v zadnjih letih pa je že bil močno vpet v reprezentanco, saj je bil poleg tekmovalca tudi desna roka Pintariča.

"Smo na sedmem ali osmem EP. Od Pinte sem se veliko naučil. Že prej kot tekmovalec. Nimam nobene pripombe. Vedno je reprezentančno akcijo peljal na visoki ravni. Upam, da se mu uspem približati. Zaenkrat po mojem mnenju poteka vse v redu, brez težav. Upam, da ostane enako. Enako upam tudi za svetovno prvenstvo," pravi Ferenčak, ki se nedeljskega krsta ne boji: "Treme ni, ker smo zadeve vajeni z ostalih dirk, svetovnih pokalov. Ne jemljemo je nič drugačne kot ostale. Priprave potekajo isto, vse poteka po ustaljenem ritmu. Tudi ekipa je bolj ali ne ista."

Edine slovenske reprezentantke ne bo motiviral na noben poseben način, saj je prepričan, da sama najbolje ve, kaj jo čaka in kako se mora pripraviti na vsako dirko posebej. Sam ji pomaga s kakšnim nasvetom in vzpodbudno besedo, veseli pa ga, da je vse od prihoda na Švedsko dobre volje.

"Tanja je zmagala svetovni pokal, bila je evropska prvakinja, dirko zna zmagati. Vedno lahko pride karkoli narobe, tekmovalec lahko ima slab dan. Na vsako dirko pride v širšem krogu favoritinj. Če se vse' poklopi', če se mozaik sestavi, bo rezultat tukaj. Zmeraj sva skupaj na progi, pregledava linije, se odločiva za startne pozicije, karkoli, da ji olajšam dirko. Že nekaj časa delava skupaj. Približno vem, kaj ji pred dirko odgovarja, kaj ji ne. Glede teh zadev je isto kot na svetovnih pokalih. Osredotočeno gremo na dirko, skušali bomo sestaviti stvari skupaj," razmišlja slovenski selektor.

Slovenija v zadnjih letih na največjih tekmovanjih dirka večinoma le na posamičnih dirkah, v štafeti, ki je tradicionalno uvodna disciplina na evropskih in svetovnih prvenstvih, je nazadnje dirkala leta 2013 v Bernu. Trenutno bi jo Ferenčak težko sestavil, vendar to ne pomeni, da ni mogoča.

"Štafeta na EP in SP ni misija nemogoče, če se gremo kaj takega, kar se gredo Turki. Ni pa užitek gledati nekoga, ki se vozi pet minut za predzadnjim tekmovalcem. EP in SP so velike dirke. V nobenem športu ne moreš kar tako priti nanje. Tekmovalce imamo. Če pokažejo nekaj več, so zraven, če bodo primerni rezultati, se lahko sestavi štafeta. Trenutno plačujemo davek izpred petih, desetih let, ko se je slabo delalo z mladimi, ko jih ni bilo. Prihajajo nove generacije. V nekaj letih bo reprezentanca večja," napoveduje nekdanji tekmovalec v olimpijskem krosu in na koncu v krosu na izpadanje.

Že na začetku, ko je prevzel selektorsko mesto, je jasno povedal, da ga zanima delo z mladimi, saj je to edina pot, da slovensko gorsko kolesarstvo ostane za svetovnem zemljevidu. V Ajdovščini je zbral kandidate za reprezentance, drugih akcij pa za zdaj, tudi zaradi zgoščenega ritma dirk, še ni sklical.

"Nisem jih mogel direktno spremljati. Bil sem na nekaj dirkah. Spremljam jih na dirkah, spremljam rezultate, če me ni zraven. Mladi imajo EP kasneje. Tam bo ekipa, upam, da dve. Upam, da se tam pokaže potencial za naslednja evropska in svetovna prvenstva," je zaključil Ferenčak.