Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.05.2016 15:30:00
Deli članek:

Kumpa ne bo ne na Giru ne na Touru

Nikola Miljković
Marko Kump

Na Nizozemskem se bo danes začela kolesarska dirka po Italiji, na kateri bodo nastopili štirje Slovenci, med njimi pa ne bo Marka Kumpa, kolesarja italijanske ekipe Lampre-Merida. Trenutno najbrž najboljši slovenski kolesar je že nekaj časa vedel, da ga na Giru ne bo, že zdaj pa tudi ve, da ne bo nastopil niti na julijski dirki po Franciji.

"Že decembra lani sem vedel, da me na Giru ne bo, zaenkrat mi zaradi tega ni žal, mogoče bo drugače po 14 dneh. V pogonu sem namreč že od januarja, tako da potrebujem tudi nekaj časa za počitek in priprave za drugi del sezone. V tej fazi sem zdaj, ko tudi čakam na klubski načrt dirk za naprej. Vem, da me tudi na Touru ne bo, vprašanje pa je, ali bom junija nastopil na dirki po Švici ali na dirki Po Sloveniji. V načrtu imam Švico, sem pa že predlagal, da bi raje nastopil na dirki doma. Bomo videli, kako se bo odločilo vodstvo Lampreja, če bom moral v Švico, to ne pomeni, da tam ne bom dal vsega od sebe in poskušal zabeležiti čim boljših rezultatov," je svoj kratkoročni program predstavila Dolenjska puščica, kot je vzdevek sprinterskega specialista.

Kump je imel lani v tem času na svojem računu že kar nekaj zmag (po številu zmag na dirkah je lani na koncu sezone zaostal le za Norvežanom Alexandrom Kristoffom), letos je še brez nje, kar pa je razumljivo, saj za razliko od lanske sezone nastopa na dirkah višje kategorije. "Dobro sem vedel, kam se podajam, saj sem v preteklosti že nastopal v dresu odlične ekipe Saxo Bank. Preskok iz Adrie Mobila na višjo raven je ogromen, kakovost v pro touru je vsaj dva razreda višja. Na dirkah kontinentalnih ekip sem imel v sprintih konkurenco petih kolesarjev, zdaj je takih sprinterjev 50, pa še kakšen vedno lahko preseneti. Zmagovati je težko, lahko pa rečem, da se v Lampreju odlično počutim, vse je tako, kot mora biti. Neprecenljivo je dejstvo, da imam v ekipi slovensko družbo, čeprav lahko rečem, da se z Janom Polancem letos na dirkah še videl nisem. V glavnem sem se od Slovencev družil predvsem z Luko Mezgecem, s katerim sva imela podoben program dirk," je dejal Novomeščan, trenutno 119. kolesar sveta, na lestvici Mednarodne kolesarske zveze od Slovencev je višje le Simon Špilak.

Najboljši Kumpov rezultat v sezoni je četrto mesto prav na prvi dirki, prvi etapi etapi na preizkušnje Down Under v Avstraliji. Po njej je zabeležil še nekaj uvrstitev med deseterico, na spomladanskih klasikah pa ni prišel do večjega uspeha. "S prvim delom sem zadovoljen, na klasikah pa mi ni šlo vse po načrtih. Moram reči, da so klasike specifične dirke, v katerih ne odloča le dobra pripravljenost, ampak še precej drugih faktorjev. Meni ti niso šli na roko. Tu ne mislim na klubsko taktiko, moram reči, da imam v ekipi kar proste roke. Fantje, ko v moštvu ni našega prvega sprinterja Sashe Modula, mi pomagajo po najboljših močeh, ne tako kot so mi pomagali fantje iz Adrie Mobila, kjer so zame delali prav vsi, ampak vseeno. Vidi se, da smo dobro organizirana ekipa, čeprav kdaj kar pogrešam novomeške pomočnike. Nasploh lahko rečem, da če bi imela Adria Mobil več denarja, bi bila lahko ena najboljših ekip na svetu, po organizaciji bi se lahko marsikdo zgledoval po njej, a žal je odločilni faktor denar," meni Kump.

Dolenjec se je na kratko tudi ozrl na drugi del sezone, v katerem pa zaenkrat pravega viška nima. "Za Vuelto še ne vem, ali bom na njej dirkal, proga na olimpijskih igrah je zame pretežka, zato me tam zagotovo ne bo, bolj mi bo ustrezala tista na svetovnem prvenstvu v Katarju, a do tja je še daleč," razmišlja Kump, ki ni razočaran, da bo izpušča dirko po Italiji, saj bo imel še veliko možnosti za dokazovanje. Je pa prepričan, da se bo na Giru govorilo tudi o slovenskih kolesarjih, predvsem o Primožu Rogliču, ki po Kumpovem mnenju nima prav nobenih težav s prilagoditvijo na višjo raven tekmovanj.

"Preskok za njega ni pomenil velikih težav. Je vrhunski kolesar, prepričan sem, da se bo o njem še veliko pisalo. Tudi na letošnjem Giru, ki zna biti za Slovence zelo zanimiv. Verjamem, da bodo uspešni in da se bodo veselili kakšnega vrhunskega dosežka. Enako mnenje imam za mojo ekipo, kjer bosta glavni imeni Sasha Modolo, lani zmagovalec dveh etap, in Diego Ulissi, ki je na dirki tudi že beležil etapne zmage," napoveduje ljubitelj vseh športov, najbolj pa nogometa in hokeja: "Sem privrženec dobrega nogometa, najbolj pri srcu mi je madridski Real. Na derbiju med Olimpijo in Mariborom ne bom navijal za nikogar, so mi pa zeleni bližje v hokeju, v katerem jim dajem prednost pred Jesenicami."