Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/il
STA/il
16.07.2014 17:44:12
Deli članek:

Gallopin do prve etapne zmage

vszi

Francoz Tony Gallopin (Lotto-Belisol) je zmagovalec 11. etape dirke po Franciji. Na 186 km dolgi preizkušnji od Besancona do Oyonnaxa je bil po ciljnem sprintu zasledovalcev drugi Nemec Jakob Degenkolb in tretji Italijan Matteo Trentin. Skupno vodstvo in rumeno majico je obdržal Italijan Vincenzo Nibali (Astana).

Nibali ima skupno dve minuti in 23 sekund naskoka pred Avstralcem Richiejem Portejem. Tretji je Španec Alejandro Valverde (+ 2:47), današnji zmagovalec Gallopin (+ 3:12) je peti. 

Za Gallopina je bila to prva etapna zmaga na Touru. Do nje je prišel po dveh napadih, ki ju je izvedel v zadnjih petih kilometrih. Pri prvem pobegu ga je 4,5 kilometra pred ciljno črto ujela trojica Peter Sagan (Cannondale), Michael Rogers (Tinkoff) in Michal Kwiatkowski (OPQS). Za drugi napad pa se je odločil dva kilometra pozneje in cilj prevozil z dvignjenimi rokami. Za njim je pripeljala skupina, v kateri je bilo 35 kolesarjev, ki je v sprintu odločila o preostalih mestih. "Rad bi se zahvalil svoji družini, še posebej zaročenki Marion. Želel sem se izkazati, začutil sem, da lahko napadem, ker tega ne bodo pričakovali," je dejal presrečni zmagovalec.

Razgibana etapa s številnimi vzponi je postregla z dvema bojema. Prvi je potekal v ospredju, na začetku je ritem narekoval Švicar Maratin Elmiger, ubežniki pa so si nabrali več kot minuto naskoka, a jih je glavnina nato ujela. Druga drama se je odvijala v ozadju.

Zdelo se je, da bo Američan Andrew Talansky naslednja znana žrtev letošnjega Toura in da se bo pridružil tistim, ki so že odstopili v prvih desetih etapah. Sredi današnje je namreč že stopil s kolesa in se usedel na ograjo ob cesti.

Po posvetu z vodjo ekipe Garmin-Sharp pa je nadaljeval z vožnjo. Ob progi so ga spodbujali tudi gledalci, ki so videli, da Američan ne lovi uvrstitve, temveč se bori za obstanek na dirki. V cilj je prišelč kot zadnji, z 32 minutami zaostanka, a je bilo to še dovolj zgodaj, da ga časovna "metla" ni odnesla z dirke.

V četrtek je pred kolesarji 12. etapa od Bourg-en-Bressa do Saint-Etienna, dolga 185 km.

Gallopin se je tako še drugič v štirih dneh zapisal v zgodovino, po deveti etapi je namreč oblekel rumeno majico, ki pa je nato ni uspel zadržati. 

Slovenska kolesarja Simon Špilak (Katjuša) in Kristijan Koren (Cannondale) nista bila v ospredju. 

Izidi 11. etape: 
1. Tony Gallopin (Fra/Lotto-Belisol) 4:25:45
2. John Degenkolb (Nem/Giant-Shimano)
3. Matteo Trentin (Ita/Omega Pharma-Quick Step)
4. Daniele Bennati (Ita/Tinkoff-Saxo)
5. Simon Gerrans (Avs/Orica Greenedge)
6. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa/Movistar)
7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC)
8. Samuel Dumoulin (Fra/AG2R La Mondiale)
9. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
10. Kevin Reza (Fra/Team Europcar) vsi isti čas
...
100. Simon Špilak (Slo/Katjuša) + 14:27
154. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 20:26
Skupni vrstni red: 
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 46:59:23
2. Richie Porte (Avs/Sky) + 2:23
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 2:47
4. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:01
5. Tony Gallopin (Fra/Lotto-Belisol) 3:12
6. Thibaut Pinot (Fra/FDJ.fr) 3:47
7. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC) 3:56
8. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 3:57
9. Bauke Mollema (Niz/Belkin Pro Cycling) 4:08
10. Jurgen Van Den Broeck (Bel/Lotto Belisol) 4:18
...
70. Simon Špilak (Slo/Katjuša) 1:09:49
143. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 1:53:25