stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(bzs/pr)
(bzs/pr)
0 14.05.2021 12:14:34

Boks se vrača v stare tirnice

Slovenska reprezentanca v Zagrebu (z leve): Nikola Juretič – trener, Tadej Černoga, Gregor Starešinič, Aljaž Ban, Edin Sejdinović, Slobodan Andjelić – trener, Nik Nikolov Veber, Aljaž Šircelj in Sašo Weixler – trener
Dominik Vujičić
Prejšnji teden se je od srede do nedelje pod okriljem Boksarske zveze Hrvaške in svetovne boksarske zveze AIBA v Zagrebu odvijalo balkansko boksarsko prvenstvo in hkrati tudi usposabljanje za sodnice in sodnike za 1. zvezdico pri zvezi AIBA.

Vse skupaj je nagovoril nekdanji olimpijski in svetovni prvak Istvan Kovacs, Madžar, ki trenutno zaseda mesto generalnega sekretarja zveze AIBA. Na prvenstvu je nastopilo šest slovenskih boksarjev: Nik Nikolov Veber, Gregor Starašinič, Tadej Černoga, Edin Sejdinović, Aljaž Šircelj in Aljaž Ban pod vodstvom trenerjev Nikole Juretiča, Slobodana Andjelića in Saše Weixlerja. Usposabljanja za sodnike AIBA se je udeležila slovenska boksarska sodnica Andreja Bešter. Prihodnjo soboto sledi drugi krog slovenske boksarske lige, ki bo potekal v športni dvorani Sava Campus na Ptuju. Tam bo v kratkem tudi mednarodni boksarski večer s pridihom profesionalnega boksa v organizaciji društva Proboxing Dejan Zavec.

V Zagrebu usodni Albanci

Slovenska boksarska reprezentanca je v hrvaški prestolnici nastopila na tekmovanju, kjer je sodelovalo deset držav. Nik Nikolov Veber (do 64 kg) je v četrtfinalu premagal Harisa Mešanovića iz BiH, v polfinalu pa je bil od njega boljši boksar s Kosova Shepetim Bajoku. Preostala peterica je bila v polfinale uvrščena brez boja, a tam ni bila uspešna. Gregor Starešinič (do 81 kg) je moral priznati premoč domačinu Mateju Uremoviću, Denis Šircelj (do 69 kg) je izgubil proti Nurji Denisu iz Albanije, Aljaž Ban (do 91 kg) pa proti njegovemu rojaku Laciju Indritu. Iz te države prihajata tudi Bequiri Alban, ki je premagal Edina Sejdinovića (do 75 kg), in Krenar Zeneli, ki je bil boljši od Tadeja Černoge (do 60 kg). Vsi izgubljeni dvoboji so bili zelo tesni, kar dokazuje, da imamo prave borce, ki bodo v prihodnje vsekakor dominirali in zmagovali na tovrstnih tekmovanjih.

Nikola Juretič je bil zadovoljen s pripravljenostjo in borbenostjo naših fantov, čeprav je pri vseh ostal grenak priokus zaradi včasih nerazumljivega sojenja sodnikov. V sklopu dogodka so po večini sodili udeleženci usposabljanja, ki ga izvaja svetovna boksarska zveza. "Naši reprezentanti so bili zelo dobro pripravljeni in pokazali so, da so konkurenčni. Tekmovanje v Zagrebu je bilo zelo kvalitetno, malce manj pa smo bili zadovoljni s sojenjem. Kljub vsemu smo dokazali, da imamo kvalitetne boksarje in da znamo odlično sodelovati na trenerskem nivoju, ko gre za državni grb," je oceno podal Sašo Weixler.

Organizacija in tekmovanje je potekalo brez težav, za kar se je potrebno zahvaliti hrvaški boksarski zvezi, ki je gostila generalnega sekretarja svetovne zveze Istvana Kovacsa. Povedal je, da bodo v prihodnje v svetu boksa tudi določene velike spremembe, ki pa jih bodo usklajevali z vsemi nacionalnimi boksarskimi zvezami. Na dogodku je bil prisoten tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije Damjan Habjanec, ki je povedal, da je sodelovanje s svetovno boksarsko zvezo na zelo visoki ravni. Ta ima tudi novega partnerja v podjetju Gazprom, ki je tudi že finančno podprl sodelovanje in kaže jasno vizijo sodelovanja v svetu boksa.

Veliki premiki bodo na strani racionalizacije pri zaposlenih na sedežu v Lozani. Sledijo številne spremembe v točkovanju, rezultat dvoboja bi se naj videl na ekranu, pomemben bo tudi boj proti korupciji pri sodnikih. Sledila bi naj mednarodna tekmovanja v kakovostnih razredih A, B in C, uredila naj bi se tudi svetovna lestvica amaterskih boksarjev. Za Slovenijo pa je izjemno pomembno, da bomo imeli svojega predstavnika med osmimi ključnimi možmi v svetu boksa na svetovni boksarski zvezi. Področje razvoja športnega dela na zvezi bo odslej vodil Marko Petrič (Head of Sports).

Profesionalci na Ptuju

Po nekajletnem premoru od serije dogodkov, ki jih je na slovensko sceno pripeljal Dejan Zavec, se boksarski dvoboji v nekoliko spremenjenih okvirih vračajo v ring. Boksarska legenda si je tokrat zamislila format dogodkov, ki bo združeval do deset atraktivnih profesionalnih dvobojev, ki se bodo odvijali v športni dvorani Sava Campus na Ptuju.

"Namen dogodkov je k nam pripeljati atraktivne profesionalne borce, obenem pa lahko prav takšni dogodki boksarjem omogočijo dodatne izkušnje na njihovi profesionalni poti. Zato bomo 22. maja na Ptuju denimo lahko spremljali bivšega svetovnega prvaka, pa aktualnega mladinskega svetovnega prvaka in tudi nekaj izjemnih boksarjev in boksarko. Želja organizatorjev je vsekakor tudi ta, da s tovrstnimi dogodki profesionalni boks približamo ljubiteljem borilnih veščin in športa nasploh. Zagotovo pa bodo tukaj na začetku največji izzivi, ki so posledica epidemiološkega dogajanja. Za zdaj bomo prenos dogodkov organizirali online preko 'live streama' oziroma Facebook prenosa v živo na moji uradni Facebook strani Dejan Zavec," je pred začetkom prvega v seriji dogodkov povedal organizator Dejan Zavec. Na njem se bo predstavila tudi aktualna svetovna prvakinja v srednji kategoriji Ema Kozin, ki bo pesti prekrižala s Srbkinjo Radano Knežević. spre

Galerija

Članki iz rubrike