Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(mf)
(mf)
0 13.05.2021 12:03:43

Curling: Švicarke ubranile naslov svetovnih prvakinj

Švicarke s pokalom in kolajnami za naslov svetovnih prvakinj
WCF/ Steve Seixeiro
Že drugič zapored so na svetovnem ženskem prvenstvu v curlingu, ki se je končalo v Calgaryju, slavile Švicarke, ki so svoji državi s tem priborile tudi nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Neposredno olimpijsko vozovnico so si zagotovile še Rusija, Švedska, ZDA, Kanada in Danska.

S prepričljivo igro je švicarska ženska reprezentanca dolg teden na svetovnem prvenstvu končala s skupno kar 14 zmagami in le enim porazom ter ubranila naslov svetovnih prvakinj. Ekipa pod vodstvom izkušene Silvane Tirinzoni v postavi z Alino Paetz, Esther Neuenschwander in Melanie Barbezat, je v finalu s 4:2 premagala ekipo ruske curling federacije. Tretje mesto so nekoliko presenetljivo osvojile ZDA, ki so v boju za bron premagale aktualne olimpijske prvakinje iz Švedske. Te sicer veljajo za eno najboljših ekip na svetu, a še niso osvojile zlate kolajne na svetovnem prvenstvu.

Kanada vendarle do olimpijske vozovnice, a brez kolajne

Kanada velja za najbolj razvito državo v curlingu. Tudi na mednarodni ravni večina najbolje rangiranih ekip prihaja iz Kanade, zato je pred prvenstvom kanadska ekipa pod vodstvom Kerri Einarson spadala med favoritke za skupno zmago. Prvenstvo pa so presenetljivo začele z le eno zmago in kar petimi porazi, zato je bila dolgo ogrožena tudi njihova neposredna uvrstitev na olimpijske igre, kar bi pomenilo pravo senzacijo. Kljub temu so Kanadčanke v drugem delu SP uspele prikazati odlično igro in nadoknaditi razliko ter si priboriti olimpijsko vozovnico. Prvenstvo pa so končale na petem mestu, kar za Kanado gotovo ni velik uspeh. Nekoliko presenetljivo so se na olimpijske igre uvrstile Danke, ki so z osmimi zmagami zasedle končno šesto mesto.

V izoliranem mehurčku več kot dva meseca

Zagotovo pa so svoj davek pri kanadski uvrstitvi terjale tudi izjemne okoliščine letošnjega prvenstva. Po vzoru nekaterih drugih večjih športnih tekmovanj in z izjemno strogimi protokoli je kanadska curling zveza vzpostavila tekmovalni mehurček, v katerem so že od sredine februarja potekale tekme najvišje ravni. Skupno se je v nekoliko manj kot treh mesecih odvilo sedem curling prvenstev na elitni ravni. To pa je za kanadsko žensko reprezentanco pomenilo, da so bile v izoliranem mehurčku že od sredine februarja, kar je gotovo vplivalo na njihovo igro.

Škotinje brez neposredne olimpijske vozovnice

Poleg Kanade se med favorite vedno uvršča tudi Škotska. V moški konkurenci so bili Škoti letos srebrni, v ženski konkurenci pa je ekipa pod vodstvom nekdanje dobitnice olimpijske kolajne Eve Muirhead prvenstvo končala na osmem mestu. Škotska si bo tako morala nastop v Pekingu priboriti na dodatnih kvalifikacijah v drugi polovici leta. Za zdaj je namreč na olimpijske igre uvrščenih le sedem ekip od skupno desetih, poleg najboljših šestih s tega prvenstva še gostiteljica Kitajska.

Maja pestro dogajanje tudi v Ljubljani

Po skrajšani lanski sezoni pa se letos z državnimi prvenstvi nadaljuje tudi curling v Sloveniji. V maju bodo v Ledeni dvorani Zalog tako potekala državna prvenstva v mladinski in članski kategoriji, državno prvenstvo mešanih moštev in državno prvenstvo mešanih dvojic. Na prvenstvih bodo nastopali igralci iz šestih slovenskih klubov – Jesenice, Zalog, Ljubljana, Emona, Olimpija in Velenje. Mladinci se na led podajajo že ta vikend. 

Galerija

Članki iz rubrike