stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 22.09.2018 13:06:36

RAZOČARANJE v Bakuju! Sodniki se običajno ne zmotijo ...

Reuters
Na svetovnem prvenstvu v judu v Bakuju sta v soboto Martin Hojak in Kaja Kajzer nastope sklenila po drugi borbi. Za Hojaka v kategoriji do 73 kg je bil usoden Francoz Guillaume Chaine, za Kajzerjevo v kategoriji do 57 kg pa Britanec Nekoda Smythe Davis.

Dvajsetletni Hojak je za ogrevanje premagal 19-letnega Luksemburžana Claudia Nunesa dos Santosa. Leto mlajši dos Santos je v uvodu sicer pokazal agresiven judo, v nadaljevanju pa je pobudo prevzel varovanec Roka Dragšiča, na polovici borbe dosegel vazari, v naslednji minuti pa zmagal s končnim prijemom v parterju.

Za bolj neugodnega se je po pričakovanjih izkazal 31-letni Francoz Guillaume Chaine, ki je po starosti daleč od zaščitenega starega mesta Bakuja, ta je na seznamu Unescove svetovne dediščine, pokazal pa je več kot dve desetletji izkušenj iz juda. V izenačenem dvoboju, kjer sta se tekmovalca večino časa borila za izhodiščni prijem, je odločil protinapad Chaina v drugi polovici, po poskusu Hojaka. Prednost vazarija je Francoz nato suvereno obdržal in kontriral vse poskuse Ljubljančana ter ga po lanskem Zagrebu premagal še drugič v karieri.

"Odločitev me je kar malo presenetila, saj nisem pričakoval vazarija in vse si moram še enkrat ogledati na video posnetku, ampak običajno se sodniki ne zmotijo," je takoj po borbi o hitro dosojeni odločilni točki s Francozom povedal Hojak, ki pred odhodom na skrajni vzhod Evrope ni skrival, da ima visoke cilje.

"Morda je bil le trenutek nepazljivosti, sicer pa sva bila zelo izenačena. Nekaj časa sem ritem narekoval jaz, nekaj on. Sem pa zelo razočaran, saj sem pričakoval več," je še priznal slovenski reprezentant.

Prva nasprotnica 18-letne Kajzerjeve je bila mlada Poljakinja Julia Kowalczyk. Edini medsebojni dvoboj doslej, na mladinskem evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Španiji, je dobila Poljakinja. Tokrat se je razpletlo nasprotno. V povprečnem dvoboju si je Poljakinja v podaljšku prislužila še tretjo kazen in bila diskvalificirana.



Premočna za mlado tekmovalko Bežigrada je bila nato v naslednjem nastopu Britanka Nekoda Smythe Davis, lani bronasta na SP v Budimpešti.

Zmagi letos v četrtfinalu grand slama v Zagrebu je Britanka dodala še predčasno končan dvoboj v Azerbajdžanu. Vsega 21 sekund pred koncem je tekmovalka z Otoka za ipon vrgla dijakinjo četrtega letnika športne gimnazije v Šiški.

"Prvo borbo sem dobila po kaznih, a nisem se borila dobro. Drugo pa začela dobro. Tekmica je res izkušena, a morala bi jo premagati, če želim biti najboljša," je po premieri na SP povedala mlada Ljubljančanka, ki bo naslednjo priložnost za visoko uvrstitev iskala na mladinskem svetovnem prvenstvu.

O samem odločilnem dvoboju pa: "Nisem ji pustila, da me prime zgoraj z desno roko. Nato me je stisnila dol, imela sme dve kazni, zato sem se prilagodila, saj mi je grozila diskvalifikacija in takrat me je v trenutku nepazljivosti vrgla,... Dobro smo pripravljeni, pričakovala sem več."

Slovenski tabor pa že nestrpno pričakuje nedeljo. Na petkovem odprtju iger je dvorano v Bakuju dodobra ogrel slavni italijanski pevec Al Bano s svojimi napevi iz obdobja z Romino Power. Slovenci pa varčujejo navijaške moči za nastop aktualne olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kg Celjanke Tine Trstenjak, v isti kategoriji pa bo nastopila tudi Koprčanka Andreja Leški, sicer tekmovalka Bežigrada, ki je na prvenstvu četrta nosilka.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike