Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

R.B.
R.B.
1 21.09.2018 22:51:28

TAKO SE TO DELA! Slovenci BLESTELI in si okrepili samozavest za BRAZILCE

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je z zmago začela drugi del svetovnega prvenstva. V tekmi skupine F je v Bologni še drugič na prvenstvu premagala Belgijo, tokrat s 3:0 (26, 26, 19).

Izbranci Slobodana Kovača tudi po prvi tekmi drugega dela prvenstva in zanesljivi zmagi proti Belgijcem ostajajo v igri za napredovanje med najboljših šest reprezentanc na svetu. V skupini imajo 12 točk, dve manj od vodilne Brazilije, ki je danes s 3:0 premagala Avstralijo. Slednja tako nima možnosti, da bi zasedla prvo mesto ali bila med najboljšima drugima reprezentancama, podobno velja tudi za Belgijo, ki za Slovenijo zaostaja dve točki.

Slovenija in Belgija sta se pomerili tako v kvalifikacijah za prvenstvo kot tudi v njegovem prvem delu. Obakrat so bili uspešnejši Slovenci, ki so imeli tako manjšo psihološko prednost, čeprav so strokovnjaki več možnosti pripisovali Belgijcem.

Selektor Kovač na začetku še ni hotel tvegati s še ne povsem zdravim Dejanom Vinčičem, zato je na organizatorskem mestu začel Gregor Ropret. Prav on je tudi začel s servisi in pokazal, da bo njegova ekipa s tem elementom poskušala napraviti razliko, kot je tudi napovedovala. S servisi in razpoloženim Tinetom Urnautom je pri izidu 9:6 prišla do treh točk prednosti, ki pa jih je ekspresno zapravila. Po prejetem asu in napaki Alena Pajenka so Belgijci izenačili na 10:10, le malo pozneje tudi prvič na tekmi povedli, pred drugim tehničnim odmorom pa ušli na plus tri.


Kovač je nato Mitjo Gasparinija zamenjal s Tončkom Šternom, ta je dosegel točko za izenačenje na 20:20, Klemen Čebulj pa je Slovenijo spet vrnil v vodstvo. A za kratek čas, nekaj napak je bilo dovolj, da so Belgijci prišli do dveh zaključnih žog. A nato se je na servis vrnil Gasparini, v odločilnih trenutkih pokazal neverjetno hladnokrvnost, iz tira ga ni vrgla niti očitna sodniška napaka, kar velja tudi za Čebulja in Urnauta, ki sta z napadi postavila piko na i za vodstvo z 1:0.

Slovenija v prvem nizu ni bila dobra ne na sprejemu ne v bloku, reševali so jih začetni udarci. S solidnim serviranjem so nadaljevali tudi v drugem nizu, a tekmeci se niso dali. Še na 16. točki sta bili ekipi izenačeni, nato pa so spet začele slovenske bombe izza servisne črte (Ropret), posledica tega je bilo vodstvo z 21:17. Ko je Pajenk ekipo popeljal v vodstvo s 24:19, v dvorani zagotovo ni bilo veliko takih, ki so pričakovali dramo, vendar se s tem ni strinjal Sam Deroo. Tudi on je uprizoril serijo neverjetnih servisov, bil najbolj zaslužen za izenačenje, na srečo pa je po njem poslal žogo izven igrišča. Slovenci so nato zapravili še dve zaključni žogi, nato pa imeli srečo, pri izidu 27:26 je po tekmečevem napadu žoga za nekaj milimetrov zgrešila črto igrišča.

Psihološka prednost je bila po dveh tesno dobljenih nizih zdaj krepko na slovenski strani, kar je pokazal tudi začetek tretjega niza, v katerem so Slovenci povedli s 6:2. A tudi potem niso popuščali, Belgijci so bili daleč od preobrata, ki so ga v prvi medsebojni tekmi uprizorili Slovenci.

Slovenija - Belgija  3:0 (26, 26, 19).

Dvorana PalaDozza, gledalcev 2700, sodnika: Casimaquela (Argentina), Namma (Katar).
Slovenija: Štern 2, Pajenk 6, Kozamernik 6, Šket, Gasparini 14, Pavlović, Vinčič, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret 1, Urnaut 13, Čebulj 17.
Belgija: Van den Dries 11, Tuerlinckx 2, Deroo 14, D'hulst, Grobelny 3, Stuer, Lecat, Klinkenberg 1, Verhees 7, Van der Voorde 6, Ribbens, Valkiers, Rousseaux 4, Coolman.

Značke: odbojka, sp

Članki iz rubrike