stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 23.05.2023 20:51:18

Čeh na Ptuju 68,67 m, Filipič tretja, Čurin Prapotnik četrti vseh časov

Neja Filipič
Martin Metelko
Svetovni prvak Kristjan Čeh (Ptuj) je na atletskem mitingu v domačem Ptuju, kjer se je začela mednarodna liga Telekom Slovenije (MAL) in v kateri Čeh brani lansko zmago, slavil v metu diska s 68,67 metra in kljub mokremu krogu za izmet dosegel nov vrhunski izid.

Neja Filipič (Mass), branilka lanske zmage v MAL med atletinjami, je v skoku v daljino 6,61 metra izboljšala osebni rekord in se približala državnemu ter je sedaj tretja najboljša Slovenka doslej.

Za tretji vrhunec dneva je poskrbel drugi član ptujskega kluba; Anej Čurin Prapotnik je na svoj dvajseti rojstni dan na 100 m tekel 10,29 sekunde in je sedaj četrti najhitrejši Slovenec vseh časov.

Tekmovanje za tretji memorial Roberta Preloga se je začelo v toplem in sončnem vremenu, a se je vreme vse bolj oblačilo in v drugi seriji meta diska je začelo deževati, pa je po četrti nekoliko ponehalo. Kljub temu je bil krog za izmet diska vse prej kot v idealnem stanju.

Čeh je začel s 65,74 m, v drugi se ni zavrtel do konca v krogu za izmet, 66,97 m so mu namerili v tretji seriji, v četrti je orodje pristalo izven sektorja. V peti seriji je vrgel 65,90 ter končal s 68,67 metra, daljavo dneva in tekme.

"Drselo je, nisem mogel izkoristiti moči, kot bi jo lahko. Kljub dobremu izidu so še velike rezerve. Bal sem se poškodbe, zato sem nastopil zelo pazljivo, a še vedno povsem tekmovalno. Pred domačimi navijači, družino in prijatelji, ki so bili na tribuni, redko nastopam," je povedal Čeh.

ceh
Kristjan Čeh brani lansko skupno zmago.
PROFIMEDIA


Bolj podrobno je nato opisal razmere. "Krog ni bil oskrbovan, bil je prah v njem in je bil po dežju sluzast. Zato nisem imel oprijema. V ogrevanju je bilo pred dežjem super, vrgel sem 71 m. Ampak tako je, ni povsod lepo vreme, je tudi deževno, vetrovno. Iz meta v met sem se vse bolj navadil na take razmere, ki se lahko zgodijo tudi na SP v Budimpešti in lepo je, da sem danes izkoristil tudi take pogoje," je dodal Čeh.

Naslednjič bo tekmoval na drugi diamanti tekmi sezone, ki bo to nedeljo v maroškem Rabatu, na prvi v Dohi pa je z zmago odprl najprestižnejšo serijo atletskih tekmovanj na svetu, ki jo je lani dobil brez enega samega poraza.

Neja Filipič, njena boljša disciplina je sicer troskok, je v skoku v daljino dolgo skakala okrog 6,25 m, nato povedla s 6,39 m. V zadnji seriji je le za 17 cm zaostala za slovenskim rekordom Nine Kolarič, ki je 6,78 m skočila 29. junija 2008 prav tako na Ptuju, ko je izboljšala dosežek Ksenije Predikaka (6,64). Filipič je sedaj na četrto mesto na večni lestvici potisnila Marijo Šestak (6,58 m).

"Sanjski začetek sezone, že dolgo na prostem nisem tako dobro skakala, osebni rekord sem imela doslej v dvorani. To je lepa motivacija, sem pa letos poleg troskoka malo trenirala tudi daljino, to se pozna na rezultatu. Čeprav še nisem spočita, sem zelo dobro pripravljena. Moje psihično stanje se je izboljševalo z boljšimi vetrovnimi pogoji. Zadnji skok je bil tehnično najbolje izveden, v prejšnjih sem imela težave s položajem telesa na odrivni deski. Ko bom to popravila, bom še uspešnejša," je bila vesela Neja Filipič.

Anej Čurin Prapotnik je na 100 m zaostal le za časi rekorderja Matica Osovnikarja, 10,13 je dosegel na SP leta 2007 v Osaki, kjer je tekel v finalu, ter za izidom 10,21 sekunde, kar sta osebna rekorda Urbana Acmana (leta 1998) in Jana Žumra (leta 2006).

"Domač teren, malo pomoči vetra, vse se je 'poklopilo' na moj rojstni dan. Lahko pa bi bilo še hitrejše. Moj glavni cilj sezone je EP za mlajše člane na Finskem, zagotovo pa si želim najmanj približati Osovnikarju, imam še precej rezerve," je povedal Anej Čurin Prapotnik.

Že februarja na dvoranskem državnem prvenstvu v Celju v teku na 60 m je izboljšal slovenski rekord za mlajše člane s 6,67 sekunde. "Ta zima je bila solidna, lahko bi dosegel še boljši izid, ni mi veliko manjkalo, da bi nastopil na dvoranskem EP marca. Mogoče mi uspe priti na SP v Budimpešti," je dodal ta čas najhitrejši Slovenec.

Zelo hiter v sprintu je tudi Matevž Šušteršič, ki je z vetrom v prsi 200 m pretekel pod 21 sekundami (20,94). Na 400 m je Rok Ferlan (Triglav) slavil s 46,74.

Agata Zupin (Velenje), slovenska rekorderka na 400 m ovire, je bila na 100 in 200 m za Italijanko Auroro Berton. Nika Glojnarič je na 100 m ovire tekla 13,29 sekunde. V metu kladiva je bila izvrstna Venezuelka Rosa Rodrigues (66,20 m), kroglo je prek 20 m sunil Armin Sinančević iz Srbije (20,31 m).

Naslednje od sedmih prizorišč MAL bo že 27. maja Slovenska Bistrica.

Članki iz rubrike