Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 23.05.2023 13:40:15

Konec 15. sezone lige NLB wheel: V Stožicah do brona

V slovenskem glavnem mestu so košarkarji na vozičkih postavili piko na i sezoni v regionalni ligi.

V Ljubljani se je sklenila 15. sezona Lige NLB Wheel, regionalne košarkarske lige. Prvaki so postali igralci KIK Zmaj Gradačac (BiH), ki so v finalu z 80:69 premagali KKI Vrbas (BiH), bron je osvojila ekipa Parasport Slovenia. Ante Štimac je bil izbran za najkoristnejšega igralca, Ramo Rekanović pa je bil prvi strelec lige. Finalni turnir je potekal v Areni Stožice, ki je s svojo gracioznostjo dala dodaten čar finalnemu turnirju. Soorganizator turnirja je bila Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite, program turnirja pa je sofinancirala Mestna občina Ljubljana, ligo pa že od samega začetka vodi Zveza paraplegikov Slovenije.

342-15-slovenija odbojka sede

V Angliji vzeli kolajno
Slovenska moška reprezentanca v odbojki sede je na tekmovanju srebrne lige narodov v britanskem Nottinghamu osvojila tretje mesto. Na tekmi za bron je Slovenija s 3:2 v nizih ugnala Madžarsko. Slovenci so v prvem delu tekmovanja osvojili tretje mesto, po uvodnem petkovem porazu proti Latviji z 1:3 so morali v soboto priznati premoč še Poljski z 0:3, ugnali pa so Italijane s 3:1, Britance s 3:2 in Madžare s 3:2. S slednjimi so se nato pomerili še v odločilnem boju za bronasto medaljo. Slovenija je navdušila že prvi dan, ko je izvrstno kljubovala, tudi dobila prvi niz in tesno drugega – 28:30 proti Latviji, ki je to tekmovanje tudi osvojila. Sobota je bila za naše fante zelo naporna, odigrali so kar tri tekme. V nedeljo so se dvakrat udarili z Madžari. Prva dopoldanska tekma ni imela tekmovalnega naboja, druga pa. Kar dva niza sta se končala v podaljšani igri, o dobitniku brona je odločal peti niz, Slovenija je bila boljša in bolj zbrana. »Čestitke fantom, ki so na koncu na težki tekmi osvojili bron. Že v četrtem nizu smo sicer imeli možnost, da zaključimo tekmo, a so se Madžari izkazali za trdožive tekmece. V petem nizu so tekmeci prednost izničili in povedli s 13:12. Znašli smo se v izgubljenem položaju, a strnili svoje vrste. Zadnje tri točke so fantje odigrali fantastično in zasluženo vzeli bron,« je po tekmovanju dejal selektor Simon Božič. V finalu je Latvija s 3:2 ugnala Poljsko in se tako uvrstila v zlato ligo narodov.

V letošnji sezoni so ekipe prvi krog odigrale 15. novembra 2022 v Zagrebu, drugi krog 4. decembra lani v Beogradu, tretji 25. februarja letos v Podgorici, četrti 19. marca v Gradačcu, polfinalne tekme pa 22. aprila v Banja Luki. V polfinalnem srečanju je KKI Vrbas z rezultatom 91:56 brez težav premagala ekipo Paramont, ekipa KIK Zmaj pa v bolj izenačeni tekmi Parasport Slovenio z rezultatom 61:56. V Ljubljani pa so se delila odličja. V boju za naslov je obračun dveh ekip iz Bosne in Hercegovine pripadel KIK Zmaju, ki je naslov osvojil drugič. V boj za bron je bila Parasport Slovenija prepričljivo boljša od črnogorske vrste KK OSI Paramont, boj za peto mesto pa je pripadel KKI Zagreb, ki je ugnal beograjsko ekipo KKK Singidunum Crvena zvezda.

Zbrane so na zaključni slovesnosti pozdravili in nagovorili Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paralimpijskega komiteja, Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije (že 15. sezono zapored vodi ligo) ter Andrej Lasič, član uprave uspešne družbe NLB, d. d., ki je od začetka generalni, zlati sponzor lige. Ekipe sta pozdravila tudi Dubravko Kmetović, direktor ABA-lige, ter Andrej Jakšič, direktor podjetja Bauerfeind Slovenija, ki je srebrni sponzor lige.

Sani Bečirovič, športni direktor Cedevite Olimpije, je izročil Ramu Rekanoviću pokal za najboljšega strelca, Ante Štimac pa je bil MVP sezone. Andrej Lasič je podelil tudi dva športna košarkarska vozička, ki sta jih tokrat prejela Jovan Jovanović in Negrin M. Halilović.

»S tekmo za tretje mesto smo zadovoljni. Po tihem smo računali na uvrstitev v finale in boj za naslov. A potek sezone je bil tak, da smo imeli veliko težav s poškodbami, zato smo v polfinalu proti Zmajem, kasnejšemu prvaku, tesno izgubili. Igrali smo močno okrnjeni, kar se je poznalo, a ne iščemo izgovorov. Z malce več zbranosti bi igrali finale. Sezona ni bila odlična, je pa bila dobra,« je povedal Žiga Kobaševič, ki je uspešno vodil ekipo Parasport Slovenia. »Mislim, da lahko pohvalimo vzdušje v Stožicah. Veseli smo bili vsakega, ki nas je podprl na finalnem turnirju,« je še dodal Kobaševič.

»Sezono smo uspešno sklenili s tretjim mestom. Tekmo za tretje mesto smo v Stožicah odigrali izvrstno – agresivno, podjetno, hitro, zbrano v obrambi in napadu. Moram pohvaliti vzdušje v Stožicah, ki je bilo izjemno,« je povedal izkušeni reprezentant Milan Slapničar, ki je bil z vsemi preostalimi navdušen nad vzdušjem v Stožicah, ko se je na tekmi za tretje mesto zbralo skoraj 500 gledalcev. »Verjamem, da nas prihodnjo sezono čaka finale, v katerem bo igrala tudi slovenska ekipa,« pa je med drugim v pozdravnem nagovoru zbranim dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Finale
Vrbas – Zmaj 69:80 (23:20, 9:20, 26:15, 11:25)
KIK Vrbas: Hujić 7, Duvnjak 3, Kuzmanović 2, Štimac 5, Modronja, Demirović 32, Sikima, Nedić, Švraka 20, Čejvan, Brkić, Jović.
KIK Zmaj: Mulić 18, Joksimović, Kunić, Halilović, Pandžić, Imširović 4, Mešić 5, Mahovac 6, E. Halilović, Rosuljaš 5, Čolić 6, Rekanović 36.

Za tretje mesto
Parasport Slovenija – Paramont 70:44 (22:13, 13:10, 19:8, 16:13)
Parasport Slovenia: Kuduzović 31, Lokar 2, Musić 10, Kamenik, Bojanec, Radić, Povše, Gračnar, Bulovec, Škorjanc 15, Slapničar 12.
KK OSI Paramont: Baranin, Pepić, Husović, Ivanov 9, Nikolić, Dizdarić 10, Mišurović 7, Purić 7, Menzil 2, Jasminko, Omeradžić 9.

Za peto mesto
Singidunum CZ – Zagreb 50:59 (12:13, 12:15, 14:14, 12:17)

Rezultati Slovenije: Slovenija – Latvija 1:3 (19, -28, -19, -16), Slovenija – Italija 3:1 (13, 16, -19, 19), Slovenija – Velika Britanija 3:2 (-23, 14, 19, -21, 9), Poljska – Slovenija 3:0 (20, 18, 22), Slovenija – Madžarska 3:2 (-20, 22, 21, -19, 9), Slovenija – Madžarska 3:2 (-21, 24, 21, -24, 13)

Vas mika, da se tudi sami preizkusite v parašportu? Pišite na e-naslov grega.dolinar@zsis.si in pomagali vam bodo! Tu je seznam vseh športnih klubov, sredin, ki omogočajo vadbo: https://www.zsis.si/postanisportnik/ponudniki-programov/Postani športnik.

Značke: šport, invalidi

Članki iz rubrike