Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
23.07.2014 20:52:28
Deli članek:

Bronasta doba

arhiv Ekipe

Medtem ko klubi počasi začenjajo priprave na novo sezono, je pred mladinsko reprezentanco vrhunec dolgega, vročega poletja. Po več kot mesec dni trajajočih pripravah, ko jih je pot med drugim zanesla tudi v Iran, se za slovenske mladince danes začenja zares.

Če je do zdaj v članski konkurenci osvojila »le« eno kolajno, pa je Slovenija precej uspešnejša v mladinski konkurenci, pravzaprav je med uspešnejšimi državami na prvenstvih U-20. Šest medalj v dvanajstih letih je vsekakor zavidanja vredna statistika, prav pod vse kolajne pa se je kot selektor podpisal danes 57-letni Slavko Ivezić. Bilo je pred dvanajstimi leti, ko so se slovenski mladinci z velikega tekmovanja prvič vrnili s kolajno okoli vratu. Srebrni medalji na Poljskem je nato sledila bronasta doba, v naslednjem desetletju so se namreč slovenski mladeniči kar petkrat povzpeli na najnižjo stopničko zmagovalnega odra, nazadnje pred dvema letoma v vroči Turčiji, ko je generacija, zbrana okoli Maria Šoštariča in Boruta Mačkovška, po maratonskem obračunu s Švedsko v zakladnico slovenskega rokometa prinesla še en bron. Bronasta doba tako zdaj traja že več kot desetletje, najbrž ne bi imel nihče nič proti, če bi se nadaljevala tudi v Avstriji, selektor Ivezić pa po drugi strani ocenjuje, da bi bilo vsako mesto okoli petega za slovensko ekipo in tudi za slovenski rokomet lep uspeh.

Srednja šola

Bloudkov nagrajenec sicer že vrsto let trdi, da so EP in SP v mladinskih kategorijah neke vrste srednja šola v razvoju mladih igralcev. Vsi bodo oziroma nekateri so že začeli tudi visoko šolo, torej nadaljevali v članski konkurenci, a vsi ne bodo diplomirali. Tudi ta generacija, letnik 1994 in mlajši, ni v tem pogledu nobena izjema, nekateri bodo nedvomno naredili kariero tudi v članski kategoriji, spet drugi bodo poniknili v širnem rokometnem svetu, materiala pa vsekakor ne manjka. Blagotinšek, Janc, Kodrin, Lapajne ...
"Favoriti? Danci, Švedi, Nemci in Španci, morda lahko preseneti tudi domača ekipa, ki ima talentirano generacijo in za seboj kakovostno pripravljalno obdobje, kar je za domačine seveda razumljivo."
Lani je generacija 1994 in mlajši kadetsko SP na Madžarskem končala na osmem mestu, zdaj si v prvi vrsti želi izboljšati ta dosežek. Uvrstitev v glavni del tekmovanja je torej tisti osnovni cilj, v tem pogledu pa bo že današnji obračun z Madžari bržkone ključen. Lahkih nasprotnikov in še manj avtsajderjev dandanes sicer ni, a vendarle je težko verjeti, da bi Izrael kakšnega izmed nasprotnikov v skupini D lahko ujel na levi nogi, tako da ima današnji obračun še dodatno težo. "Mogoča so tudi presenečenja. Eno takšnih se je zgodilo že pred prvenstvom, saj je lani srebrna Hrvaška izpadla v kvalifikacijah prav z Madžarsko, našo današnjo nasprotnico. Favoriti? Danci, Švedi, Nemci in Španci, morda lahko preseneti tudi domača ekipa, ki ima talentirano generacijo in za seboj kakovostno pripravljalno obdobje, kar je za domačine seveda razumljivo. Zagotovo domačini niso brez želja po najvišjih dosežkih. V krog kandidatov zanje seveda vedno sodi tudi Slovenija, ki ima po zaslugi dobrega dela slovenskih trenerjev z mladimi vedno dobre ekipe," je svoje videnje predstavil Ivezić in dodal, da pričakuje dobro organizacijo, dober obisk ter tudi številne slovenske navijače.