Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
20.07.2014 22:30:48
Deli članek:

Branili bodo polfinale

vszi

Slovenski rokometaši bodo na svojem sedmem svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostil Katar, igrali v skupini A.

Tekmeci varovancev selektorja Borisa Denića bodo Španija, ki tudi brani svetovno krono, gostitelj Katar, Belorusija, ki je Slovencem preprečila nastop na prejšnjem evropskem prvenstvu ter južnoameriški izbrani vrsti Brazilija in Čile.

Z nafto in zemeljskim plinom bogata državica, ki ima nekaj manj prebivalcev kot Slovenija, večina od teh pa je začasne delovne sile, bo 24 najboljših rokometnih reprezentanc sveta gostila med 15. januarjem in 1. februarjem prihodnje leto.

Današnji ples kroglic v hotelu Ritz Carlton v Dohi je - po uvodnih govorih predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe in predsednika organizacijskega odbora Thanija Abdulrahmana Al Kuwarija - vodil predsednik tekmovalne komisije IHF, Slovenec Leon Kalin, dogodka pa sta se udeležila še dva njegova rojaka: generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić in koordinator moških reprezentanc Uroš Mohorič.

V slovenskem taboru pred začetkom žreba - ta je bil delno prirejen, saj je Katar, potem ko so izžrebali reprezentance iz skupine 6, 5, 4, 2 in 1, sam izbral skupino, v kateri bo igral - niso imeli posebnih želja. Primaren cilj je uvrstitev v osmino finala, izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića pa ne skrivajo, da bodo v tej bogati arabski državi skušali narediti prvi korak na poti do poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016, kar bi bil za slovenske rokometaše že tretji olimpijski nastop po igrah v Sydneyju leta 2000 in štiri leta kasneje v Atenah.

Arhiv Ekipe

Glede na to, da je bila naknadno uvrščena - s posebnim povabilom namesto nerazumljivo prečrtane Avstralije - Nemčija daleč najmočnejša reprezentanca v zadnjem jakostnem bobnu, je jasno, da si je ostale izbrane vrste niso želele v svoji skupini.


Svetovno prvenstvo Katar 2015
Skupina A: Španija, Katar, Slovenija, Belorusija, Brazilija, Čile
Skupina B: Hrvaška, Makedonija, BiH, Avstrija, Tunizija, Iran
Skupina C: Francija, Alžirija, Švedska, Češka, Egipt, ZAE
Skupina D: Danska, Rusija, Poljska, Argentina, Bahrajn, Nemčija

Na koncu so imele smolo pri žrebu Danska, Rusija, Poljska (ki je, zanimivo, Nemce izločila v dodatnih kvalifikacijah), Argentina in Bahrajn. V slovenski skupini vloga favorita pripada svetovnim prvakom Špancem, v boj za drugo mesto pa se bo ob Slovencih in Belorusih podal tudi domači Katar - s prekaljenim strategom Valerom Rivero na klopi.

Španec je pred dvema letoma svojo domačo izbrano vrsto na domačih tleh popeljal do zlate kolajne, da misli resno tudi s skromnejšim Katarjem, pa je dokazal na začetku leta, ko je na turnirju v Franciji visoko odpravil Norvežane, z evropskimi podprvaki Danci pa remiziral.

»Žreb kot žreb, na njega ne moreš vplivati. Po njem smo lahko zadovoljni, saj se križamo s skupino B. Imamo lepo priložnost, vse pa bo odvisno od nas samih,« je bil prvi odziv selektorja Borisa Denića. Zatem je še dodal: »Dejstvo je, da proti nobenemu tekmecu ne bomo mogli igrati preračunljivo. Proti vsem bomo morali prikazati maksimalno predstavo od prve do zadnje minute. Z naše strani ne bo nobenih kalkulacij, tudi v Braziliji in Čilu igrajo rokomet, čeprav jih ne poznamo dovolj.«

Vse tekme na 24. svetovnem prvenstvu bodo na sporedu v Dohi, kjer bodo na voljo štirje sodobni objekti: dvorana Al Sad sprejme 7700, Aspire 15.500, Lusail 15.300, dvorana katarske rokometne zveze pa 5500 gledalcev. Za prireditelje bo svetovno prvenstvo v rokometu generalka za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022.

Slovenija je na dosedanjih šestih nastopih na svetovnih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla v začetku lanskega leta, ko je v Španiji zasedla četrto mesto. Nastopila je še na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 ter v Nemčiji leta 2007, na teh sklepnih turnirjih pa se je uvrstila med desetim in 18. mestom.