Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
21.11.2015 11:59:00
Deli članek:

Celjani na misiji nemogoče v Veszpremu

Arsen Perić

V osmem krogu lige prvakov rokometaši Celja Piv. Laško danes ob 16. uri gostujejo pri madžarskem Veszpremu.

Misija nemogoče bi bil najbrž še najbolj primeren opis. Ne le zaradi celjskega šest tekem trajajočega črnega niza in popolne nemoči v treh četrtinah nedeljskega prvega medsebojnega obračuna, ko roko na srce tistih minus tri ob zadnjem zvoku sirene ni bil realen odsev dogodkov na igrišču.

Statistika je sicer bojda kot bikini, veliko razkriva, bistvo pa hkrati ostane skrito, a prav dosti razlogov za optimizem pred gostovanjem v eni najbolj vročih rokometnih aren bežen prelet statističnih podatkov ne razkriva. Dovolj zgovoren je že podatek, da je Veszprem v zadnjih štirih sezonah v ligi prvakov na domačem igrišču izgubil eno samo samcato srečanje, kot zadnji je plen iz Veszprem Arene, ki je kopija celjskega Zlatoroga, spomladi leta 2013 odnesel nemški Kiel.

Od takrat iz sezone v sezono bolj zvezdniška zasedba serijskih madžarskih prvakov v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svojem dvorišču ni oddala niti točke, zmagala je 23-krat zapored, in če danes popoldne ne bo zabeležila še 24. zmage v nizu, bomo lahko govorili o prvovrstni senzaciji.

TOPNIŠTVO BREZ SMODNIKA
Že tako zahtevna celjska naloga je za nameček postala še malenkost težja, potem ko je doma z bolečinami v predelu reber ostal Žiga Mlakar. Slednji je v letošnji sezoni s 30 goli najboljši strelec pivovarjev v ligi prvakov, tudi v nedeljo pa je bil vse tja do dvajsete minute, ko je z bolečim izrazom na obrazu obsedel na klopi, eden redkih, ki so sem in tja našli vrzel v rdečem zidu 6-0, ki ga v osrčju sestavljajo Sulić, Schuch, Ilić/Nagy in Terzić.

Prav pomanjkanje strela in strelcev z razdalje, v popolnemu nasprotju z Veszpremom, ki ima težkega topništva na pretek, je največja rakava rana celjske ekipe. In če si levičarja, Mlakar (30 golov) ter Ivić (21), zaslužita pozitivno ali pa vsaj zadostno oceno, so celjski levi zunanji med (naj)bolj neučinkovitimi v celotni ligi. Patrianova po hudi poškodbi še lovi ritem, Babarskas je resda zasijal v Kielu, a močno niha gor in dol, Potočnik je že v Trebnjem, Dujmovič pa vsaj na nedeljski premieri ni nakazal, da bi lahko predstavljal kratkoročno rešitev.

Skupaj so do danes zabili 18 golov oziroma v povprečju dobra dva in pol na tekmo. Samo za primerjavo, Veszpremov bombarder Momir Ilić jih je do danes sam zabil 41. V pomanjkanju topništva pa Celjanom ob zatekanju k hitrosti preostane še mukotrpno kvačkanje okoli nasprotnikovih okopov.

VSE NAJBOLJŠE
Kakorkoli že, ob odsotnosti Mlakarja bo na položaju desnega zunanjega zdaj še večje breme padlo na ramena Hrvata Šimeta Ivića, v mladinski in kadetski reprezentanci pa je na tem mestu igral tudi Blaž Janc. "Vsekakor v Veszprem ne odhajamo z belo zastavo. Domači se bodo morali še enkrat potruditi za zmago, mi pa jih bomo seveda poskušali presenetiti. Mislim, da lahko z borbeno predstavo ponovimo tiste zadnje minute, ko so smo dosegali hitre in lahke zadetke, pogoj za to pa je seveda dobra obramba. Na tej tekmi bomo prikrajšani še za Žigo, kar pomeni, da bom verjetno tudi sam kakšno minuto prebil na zunanjem položaju. Tega sem vajen iz reprezentance, pri nas pa se zaradi tega sistem ne bo veliko menjal, morda pridobimo malo hitrosti, saj smo v tem primeru še nižja ekipa," puške v koruzo brez boja ni pripravljen vreči Janc, ki je včeraj praznoval 19. rojstni dan. Kaj bi bilo najlepše darilo za rojstni dan, najbrž ni treba pisati.