mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 19.11.2015 09:31:15

Prvi strelec živel v študentskem domu

vszi
V domačem Zlatorogu ob Vidu Poteku, Blažu Blagotinšku ter Živanu Pešiću, ki še vedno vedri v mestu ob Savinji, za Igorja Žabića ni bilo prostora, zato se je po enoletni posodi v Mariboru s trebuhom za kruhom odpravil prek meja domovine. Rdečo nit kariere se je odločil poiskati na Poljskem, pri tamkajšnjem prvoligašu Slasku iz Vroclava. In glede na predstave na igrišču se je zdelo, da je bila odločitev zadetek v polno. A ...

Postal je eden od stebrov sicer resnici na ljubo povprečnega kluba, ki je trenutno na predzadnjem mestu tamkajšnjega prvenstva, igral je v obe smeri in bil celo prvi strelec lige (!), kar je sam po sebi dovolj zgovoren podatek, priznana spletna stran sportowefakty pa ga je pred dnevi, tako kot Emirja Taletovića (Gwardia Opole), uvrstila med deset najboljših prestopov letošnjega poletja. Še več, 23-letnega krožnega napadalca je uvrstila prav na vrh, celo pred sijajnega Rusa Dimitrija Žitnjikova, ki dirigira igri evroligaša Wisle.

Žabićeva statistika je že na prvi pogled precej navdušujoča, fant, ki je lani v Mariboru v celotni sezoni dosegel 63 zadetkov, je na Poljskem že na prvi tekmi zabil reci in piši trinajst golov, tudi v nadaljevanju pa ni hladil cevi in po desetih tekmah ima v statistiko vpisanih 70 golov. In čeprav njegov Slask ob tem, kot že rečeno, ni beležil vrhunskih rezultatov, se je zdela odločitev za Slask pravilna. Vsaj na prvi pogled oziroma vse do pred nekaj dnevi.

Žabića podobno kot soigralca Djordjeta Golubovića in Janje Vojvodića namreč konec tedna ni bilo med potniki za Kwidzyn, kjer jih je čakal obračun enajstega kroga. "Ne vem, kje tiči razlog. Finančni razlogi že ne morejo biti. Mislim, da jih je nagovoril menedžer, ki jih morda želi spraviti v močnejši klub," je za przegladsportowy nekaj dni po bojkotu dejal tiskovni predstavnik kluba Andrzej Gliniak, tudi v obvestilu za javnost pa je klub krivdo zvalil predvsem na menedžerja omenjene trojice.

SPALI V ŠTUDENTSKEM DOMU
A vsaka zgodba ima dve plati in tako tudi ta. "Ni bil naš menedžer tisti, ki nas je pripeljal do odločitve, ampak razmere v klubu," je svojo pripoved za omenjeni portal začel Žabić in nadaljeval: "V Vroclavu smo bili tri mesece, a za dva nismo dobili plače. Živeli smo v študentskem domu, kjer je pestro in glasno študentsko dogajanje. Poleg tega v stanovanju ni bilo kuhinje, zato smo se morali prehranjevati v mestu, kar pa seveda stane. Tako lahko živiš mesec dni, ne pa tri ali več. Klub smo morali prositi za denar za hrano. Dobili smo 300 evrov."

igor zabic
Grega Wernig

Žabić še pravi, da pomanjkanje oziroma zamujanje z izplačili ni bila edina oziroma največja težava, bolj jih je bolel klubski odnos. "Razumem, da je klub v finančni zagati, a tu gre bolj za odnos, nihče ni govoril z nami. Naj še dodam, da smo igrali brez podpisanih pogodb," je zaključil krožni napadalec, ki ga z matičnim Celjem sicer veže še dveletna pogodba. Zgodba s Slaskom se po drugi strani zdi končana, Žabić je bil včeraj popoldne, ko je za naš in vaš časopis potrdil v rokometu in športu že (pre)večkrat videno zgodbo, že na poti v domovino.

NA LASTNO ODGOVORNOST
Epizoda v državi, ki bo januarja gostila prvenstvo stare celine, mu kljub zelo dobrim predstavam ne bo ostala v lepem spominu, ravno nasprotno. "V klubu niso izpolnjevali svojih obveznosti, ne samo do nas treh, temveč tudi do drugih soigralcev, vendar so bili slednji na klub vezani s pogodbo, mi pa pogodbe sploh nismo imeli. Zapletlo se je namreč pri enem od soigralcev, ki sodeluje z istim menedžerjem kot jaz in s katerim smo prišli v paketu v klub," je začel svojo pripoved za Ekipo SN 23-letni Celjan in nadaljeval, da so deset tekem odigrali praktično brez pogodbe. A to še zdaleč ni bila edina težava.

"Spali smo v študentskem domu, kjer je bilo včasih nemogoče zaspati, saj vsi vemo, kakšno je študentsko življenje. Teh deset tekem smo odigrali na lastno odgovornost, izključno zaradi trenerja, ki je res človek na mestu. Dolgujejo nam dve plači, poleg tega iz kluba ni bil nihče vsaj toliko pošten, da bi nam obrazložil, kakšen je položaj, vse dokler se nismo odločili, da na naslednji tekmi ne nastopimo. Dokler nam pač ne poravnajo zapadlih obveznosti."

A denarja ni bilo, zaloge pa so že zdavnaj pošle. "Vmes je prišlo celo tako daleč, da smo jih morali prositi za denar, saj nam ga je preprosto zmanjkalo za hrano. Potem ko nismo zaigrali na tekmi, seveda smo se pred tem posvetovali s trenerjem in ni bilo nikakršnih težav, so v sporočilu za javnost trdili, da nimajo nobenih obveznosti do nas in da je vse super. Za nastal položaj so krivili našega menedžerja."

"Spali smo v študentskem domu, kjer je bilo včasih nemogoče zaspati, saj vsi vemo, kakšno je študentsko življenje. Teh deset tekem smo odigrali na lastno odgovornost, izključno zaradi trenerja, ki je res človek na mestu."

Kot piko na i so jim dan pozneje poslali še – kazen. "Včeraj smo prejeli elektronsko pošto s kaznijo 2000 evrov, češ da je to globa, ker nismo nastopili na tekmi." Da so kršili pogodbo, ki pa je sploh niso imeli. Sam sicer ni dodal, a bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno.

Žabić je zdaj že v domovini, sredi sezone pa si mora poiskati nov klub, kar je vse prej kot lahka naloga, resni klubi imajo pač že zdavnaj sestavljene igralske mozaike. "Za naprej še ne vem, kako bo, saj se mora najprej razrešiti ta situacija, nato pa bom razmišljal, kako naprej. Seveda si bom moral poiskati nov klub, kjerkoli pač to že bo."

Predstave v Vroclavu bi mu pri iskanju novega delodajalca vsekakor morale pomagati, kar je vsaj ena, pravzaprav edina pozitivna plat poljske epizode. Njegova zgodba pa še en opomnik za vse, ki se odpravljajo v tujino.

Značke: igor-žabić, slask

Članki iz rubrike