Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
20.06.2014 16:30:34
Deli članek:

Prst usmerjen v Dunaj, pogled v Ukrajino

Grega Wernig

Kot strela z jasnega je popoldan udarila novica iz Umaga, da slovenski podprvak Gorenje v prihodnji sezoni navkljub drugačnim zagotovilom ne bo del evropske elite.

Potem ko so v zadnji tekmi prvenstva izgubili naslov prvaka, so natanko štiri tedne kasneje izgubili še mesto v ligi prvakov. Šok za velenjski ter s tem tudi slovenski rokomet. Medtem ko ima Celje PL kot državni prvak avtomatično zagotovljeno mesto v LP, je RZS v skladu z novim sistemom dodelitve mest zaprosila za še dodatno mesto. Kar naj bi bila po zagotovilih slovenske in bojda tudi evropske zveze pravzaprav bolj kot ne le formalnost, torej mesto Gorenja med evropsko elito, se je izkazalo za vse prej kot to. Kot vse kaže, s(m)o se Slovenci še enkrat pustili potegniti za nos gospodi z Dunaja in še enkrat več v diplomaciji pogrnili na celi črti.

Popoldne je namreč sledil hladen, če ne kar leden tuš, navkljub drugačnim zagotovilom je izvršni komite EHF prošnjo Gorenja zavrnil oziroma dal prednost sedmim drugim. Klub, ki se je v zadnjih dveh sezonah prebil v TOP16 lige prvakov, je ostal pred vrati najelitnejšega klubskega tekmovanja. Izvršni komite, katerega član je tudi Leopold Kalin, je pod drobnogled med drugim vzel dvorano, obisk, televizijske rejtinge in marketinški vidik ter na podlagi vsega tega dal prednost madžarskemu Pick Szegedu, poljski Wisli, danskemu Aalborgu, makedonskemu Vardarju, francoskima PSG-ju in Montpellieru ter italijanskemu Junior Fasanu. Brez vozovnice in z dolgimi nosovi pa sta ostala švedska Eskilstuna in Gorenje.

Roko na srce, obisk v Rdeči dvorani je (bil) resnično šibka točka Gorenja, v povprečju se je na tekmah lige prvakov zbralo le nekaj več kot tisoč gledalcev, kar je malo za tako raven tekmovanja. V pravkar končani sezoni je bil po obisku prav pri dnu lestvice, manj gledalcev je imel le švedski DROTT Halmstad. "Šokirani smo, sploh ker so nam še dva dni nazaj zagotavljali, da je vse v redu. Ne vem, kot kaže, tudi zadeve na EHF ne gredo v pravo smer. Argument o gledalcih je naravnost smešen, Velenje pač ni nekajmilijonsko mesto, kot denimo Pariz, ampak ima 25 tisoč prebivalcev, tako da mislim, da je obisk povsem soliden. Že res, da je velenjska publika do neke mere razvajena ter da ne pozna resnične kakovosti denimo nekega Aalborga, a proti Flensburgu, PSG-ju in podobnim je bila dvorana lepo polna," je glavni argument komiteja zavrnil direktor velenjskega kluba Tomaž Juršič, ki ga moti predvsem čas odločitve. Na predvečer žreba, ko so ekipe za prihodnjo sezono že sestavljene.

Tomaž Juršič, direktor Gorenja:
"Šokirani smo, sploh ker so nam še dva dni nazaj zagotavljali, da je vse v redu. Ne vem, kot kaže, tudi zadeve na EHF ne gredo v pravo smer. Argument o gledalcih je naravnost smešen, Velenje pač ni nekajmilijonsko mesto, kot denimo Pariz, ampak ima 25 tisoč prebivalcev, tako da mislim, da je obisk povsem soliden. Že res, da je velenjska publika do neke mere razvajena ter da ne pozna resnične kakovosti denimo nekega Aalborga, a proti Flensburgu, PSG-ju in podobnim je bila dvorana lep polna."

Milo rečeno neresno. Zanimivo bi bilo videti kriterije, tudi ali pa predvsem tiste športne, po katerih je italijanski prvak dobil prednost pred Gorenjem, ali pa kako so lahko Francozom ob prvaku Dunkerqu odobrili kar dve (!) dodatni mesti. In to Francozom, ki so v zadnjih letih v nekaj primerih (Chambery, Dunkerque) ligo prvakov jemali z levo roko.

Liga prvakov sicer še ni povsem izgubljena, upanje, in to na žalost tamkajšnjega naroda žal nemajhno, še tli v podobi nemirne Ukrajine. Če se razmere v tej vzhodnoevropski državi namreč ne bodo umirile in Motor Zaporožje domačih tekem ne bo mogel igrati na domačih tleh, potem bodo Velenjčani namesto Ukrajincev vskočili na kvalifikacijski turnir. Bržkone v vlogi nosilcev, zatem bodo prek kvalifikacijskega turnirja iskali svoje mesto med elito. Po še eni zgodbi o malih in velikih.

Žreb kvalifikacijskih turnirjev bo v četrtek, žreb skupinskega dela pa dan pozneje.