Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 25.05.2015 12:08:01

Jok, brate, odpade!

abaphoto
Zdi se, da je Fiba (ali Fiba Europe, kakor hočete) boj za jadransko ligo, pa naj bo to zdajšnja liga ABA ali pa premijer liga, kot naj bi se imenovala tista pod patronatom krovne svetovne zveze, v večji meri prepustila srbski košarkarski zvezi.

Slednja se namreč vseskozi in najbolj glasno oglaša po vsakem storjenem koraku zdajšnjega vodstva lige ABA. V veliki večini s pripombami. Tudi po zadnjem sestanku prejšnjo sredo v Ljubljani ni bilo nič drugače. Predsednik srbske zveze Dragan Đilas je iz Beograda poslal sporočilo, da morajo biti sklepi s tega sestanka popravljeni, ker niso v skladu s tistim, kar zahteva Fiba, zato želi sestanek z vodstvom tako lige ABA kot evrolige.

Da sta Đilas in "njegova" zveza tista, ki sta na drugi strani brega z vodilnimi možmi lige ABA, ni nenavadno. Večkrat je bilo že napisano, da sta Dejan Bodiroga in Zoran Radović precej vplivna v Fibi (Europe) in tudi v domači košarki, v kateri je Đilas glasnik tistega, kar mu naročata oziroma "svetujeta". Hrvati se na drugi strani postavljajo na stran Uleba, Fibe ne upoštevajo kaj dosti, zato pa liga ABA uživa njihovo podporo, posledično je tako tudi s klubi, ki prihajajo iz naše sosednje države. Slovenska zveza je tiho, nekateri pravijo pametno tiho, drugi spet, da ima tipično pozo oportunista, ki se bo postavil na stran, v katero bo na koncu močneje zapihal veter, do takrat pa bo čakala in vse skupaj le opazovala.

Kaj je na zadnjem ljubljanskem sestanku vodstva lige ABA z večino klubov zmotilo Đilasa? Kamen spotike sta lastniški in upravljalski delež klubov v ligi oziroma podjetju ABA Sidro, d. o. o., ki vodi tekmovanje v njej. Srbska zveza pravi, da mora biti liga v stoodstotni lasti klubov, kar zahteva tudi Fiba, in ne le v 80-odstotni, kot je bilo sprejeto v Ljubljani. Pri tem ima Đilas polno podporo Crvene zvezde, enega od (srbskih) klubov, ki jih prejšnjo sredo v Slovenijo ni bilo.

Pri rdeče-belih trdijo, da je bil prehod na stoodstotno lastništvo dogovorjen na sestanku klubov z vodstvom v Beogradu sredi aprila. Klubi, ki so v Ljubljani bili, stojijo za sprejetimi sklepi. Dogovor o stoodstotnem lastništvu že drži, a ne takoj in zdaj, ampak postopoma, pravijo. To naj bi pomenilo nekakšen časten umik šesterice Radovan Lorbek, Roman Lisac, Zmago Sagadin, Josip Bilić, Danko Radić in Bože Miličević, treh Slovencev in treh Hrvatov, ki so zraven od ustanovitve in imajo v rokah tistih spornih 20 odstotkov.

A smešno je, da je zdaj jabolko spora 80, in ne 100 odstotkov, nihče pa ne omenja, da so teh 80 odstotkov klubi tako ali tako imeli v lasti tudi že prej in da se s tega vidika lastniška struktura v korist klubov oziroma v škodo omenjene šesterice ni prav nič spremenila. Drugače naj bi sicer bilo z upravljalskim deležem, ki naj bi se po nekaterih virih v novem sporazumu v odstotkih s prejšnjih 60:40 v korist posameznikov spremenil v 66,6:33,3 v korist klubov.

A tudi tu naj bi si šesterica pustila priprta vrata s tem, da naj nobena pomembnejša odločitev ne bi bila sprejeta z manj kot tričetrtinsko večino, kar pomeni tudi s pristankom vsaj koga od njih. Še sledite? Prav nič se ne čudim tistemu, ki se je že izgubil. Tako je to, ko "politika" dobi prednost pred športom, dogajanje ob parketu pred tistim na njem. A gremo dalje.



V Ljubljani ob predstavnikih Zvezde ni bilo nikogar iz Metalca in Mega Vizure. Slednja naj bi se medtem že pridružila ostalim klubom pri soglašanju s sklepi sestanka, ne čudi pa, da je v družbi Zvezde še Metalac kot izrazito prosrbski klub. Da te trojice ni bilo v slovensko prestolnico, je seveda druga zgodba. Lorbek in druščina sta resda storila veliko napako, da sta sestanek sklicala prav na dan, ko so v Srbiji igrali redni krog, a dejstvo je, da bi, če bi bila prava volja, vsaj kakšen predstavnik omenjenih klubov v Ljubljano lahko prišel.

Posebej Zvezdin, ki bi kot prvakinja ter trenutno najboljša ekipa regije seveda morala sodelovati pri odločitvah. A predsednik kluba Nebojša Čović je nečimrn mož, z uspehi ekipe v zadnjih dveh letih so tudi njemu zrasla krila, napuh, greben, kakorkoli temu že rečemo. Res pa je, da ima Čović najbrž vsaj deloma prav, ko pravi, da direktor Lisac že vrsto let igra na karto srbske nesloge. Ali če hočete, na karto sporov med Zvezdo in Partizanom.

Seveda najbrž ni popolno naključje, da je športni direktor slednjega v Ljubljani bil in da so črno-beli soglašali z ostalimi klubi, saj vemo, da je odnos Partizana in Zvezde, milo rečeno, tak kot psa in mačke. Zdaj imamo zanimiv položaj, saj Partizan, ki je vedno veljal za nergača, za tistega, ki se upira vodstvu lige, trenutno z njim sodeluje, Zvezda, ki je bila vedno kooperativna ter je v ligo pristopila že v drugi sezoni igranja, dve leti pred Partizanom, pa je zdaj prevzela vlogo nasprotnice.

Čović je poslovnež in zdaj, ko je Zvezda uspešna, je seveda "zavohal" več denarja, ki bi po njegovem moral pripasti njegovemu klubu (ali njemu, kakorkoli hočete), in ne, da "neki" Lorbek, Bilić in ostali služijo na račun Zvezde (ter ostalih klubov, za katere pa mu je verjetno že precej manj mar). Toda Čović na eni strani govori o konfliktu interesov, ki naj bi se dogajal pri Lorbku, Liscu in druščini, ker so hkrati v vodstvu lige in podjetja, ki z njo upravlja, a kaj bi bilo drugače, če bi vso oblast imeli klubi?

Poleg tega smo pri vprašanju šesterice spet pri vprašanju začetka lige. Še enkrat, Čović in vsi ostali ne smej(m)o pozabiti, da si je ligo izmislila prav šesterica. Seveda je "zavohala" denar, seveda je imela finančne vzgibe (ob športnih zaradi večje konkurence za Olimpijo, Cibono, Split ...), a tekmovanje je bilo treba na noge postaviti v času, ko so se Hrvati, Srbi in Bosanci še nedolgo nazaj gledali skozi puškine cevi, treba je bilo imeti pogum spustiti se v posel, v katerem dobiček nikakor ni bil vnaprej zagotovljen in bi se kaj lahko končal tudi s propadom lige oziroma podjetja.

Zato ne čudi, da ustanovitelji zdaj, ko liga prinaša denar, ne želijo kar tako spustiti svojega "piskrčka" izpod pipice, da tega ne želijo storiti iz čisto čustvenih razlogov, ker ligo vidijo kot svojega otroka, ki jim ga nekdo želi iztrgati oziroma, v podjetniškem jeziku, izpeljati sovražni prevzem, in morda še najbolj, tega ne želijo storiti iz načelnih razlogov, češ, 15 let smo gradili nekaj, da nam bodo (srbski) tipi, kot je Čović, zdaj to prevzeli in se nam smejali v brk. "Jok, brate, odpade!," kot bi rekla Meri v znanem slovenskem filmu To so gadi. In sikanja ter tudi ugrizov lahko pričakujemo še kar nekaj.

Članki iz rubrike