profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 08.05.2015 11:26:57

Vrnila se ni nobena

Tina je s svojo neodločnostjo vse skupaj še bolj zapletla. Zdaj bomo še eno leto živeli v negotovosti, ona pa si bo od pritiskov javnosti malce odpočila in se bolj intenzivno posvetila diplomi.
Arsen Perić
Poklon: Srečno, Tina! Globoko spoštovanje do vsega, kar si naredila v smučarski karieri. Zelo te spoštujem kot smučarko in kot človeka! Imel sem srečo, da sem bil lahko delček največje slovenske športne zgodbe.

Neprimerno: Vedel sem, da bo Tina sporočila svojo odločitev v pisni obliki s sporočilom javnosti. Že takrat se mi to ni zdelo v redu in se mi niti danes ne zdi na ravni največje slovenske športnice vseh časov ter nosilke štiri olimpijskih kolajn.

Ampak kot je dejal njen partner Andrea, tudi to izraža njen značaj. Prav, naj bo, ampak vseeno se mi ne zdi prav. Podobno potezo je povlekel olimpijski zmagovalec Primož Kozmus, ko se je odločil za leto premora. Zelo slabo. Take oblike komunikacije z javnostjo si Tina ne bi smela privoščiti. Saj vse skupaj ni nič takega. Tako se je pač odločila in za to ima vso pravico.

Česa jo je sploh lahko strah? Zakaj skrivanje pred vprašanji? Popolnoma prepričan sem, da obe njeni največji tekmici v zadnji letih Lindsey in Anna ne bi naredili tako, ampak bi sklicali novinarsko konferenco, povedali svoje in potem odgovarjali na vprašanja. Res je, Tina ni ne Lindsey in ne Anna, je pa v svetu, Evropi, predvsem pa doma, res velika, velika zvezda. In tako jo moramo tudi sprejeti, seveda pa si ob tem želimo, da s tega stališča tudi Tina sprejema vse – od navijačev naprej.

Janica: Tinina odločitev, da si vzame tekmovalni premor, je s športnega zornega kota precej čudna. Še nobena tekmovalka v alpskem smučanju se po odmoru ni vrnila na bele strmine v tekmovalnem ritmu. Tudi ko je od poškodb zdelana Janica Kostelić oznanila premor (6. oktobra 2006), oziroma da ne bo tekmovala v sezoni 2006/07, smo vedeli, da je to konec kariere, kot je potem oznanila 19. aprila 2007. Janica je bila te dni v Sloveniji in se je gotovo srečala z dobro prijateljico iz Črne. Sta "premor" skovali skupaj? Bo šla Tina po enaki poti kot njena prijateljica?


Premor: Kaj sploh pomeni enoletni tekmovalni premor? To, da ne bo tekmovalno smučala, že razumem, toda če se po enem letu želi vrniti, bi morala ohranjati telesno pripravljenost približno na 70 do 80 odstotkih. To pa še vedno pomeni izjemno veliko dela, predvsem tistega v poletnih mesecih, ki je najbolj mučno, a hkrati najbolj koristno. V nekaterih drugih športih se je že zgodilo, da se je športnica vrnila na tekmovališča, vendar so bile za premor drugačne osnove: vrnitev po kazni zaradi dopinga – v tem obdobju je športnica trenirala na polno – ali pa vrnitev po nosečnosti, ki zaradi hormonskih sprememb pomaga telesu pri regeneraciji, kar pomeni, da je ponovna vrnitev v ritem težkega treninga hitrejša in lažja.

Še nobena tekmovalka, vsaj v smučanju ne, pa tudi drugega primera ne poznam, se ni vrnila na tekme, če se je za eno leto odklopila od športa (tudi Kozmus je bil neaktiven le pol leta, pa je imel izjemne težave ob vrnitvi). Zato so zame v tem trenutku, dokler mi kdo ne dokaže nasprotno, take odločitve, kot je enoletni premor, "k'r neki". Samo odlaganje nečesa, kar je neizogibno. Morda celo pomanjkanje poguma, da se športnik sooči s tem, da mora končati del življenja, v katerem je najbolj užival. Športnik se pred koncem zave, da mu tako "lepo", kot mu je bilo, ne bo nikoli več. In povsem človeško je, da ga je strah, toda prej kot se s tem sprijazni in to sprejme, boljše je zanj.

Vrnitev: Toda zdaj govorimo o Tini Maze. O ženski, pri kateri je mogoče res vse. Govorimo o smučarki, ki je premaknila meje mogočega v oddaljen kotiček smučarskega vesolja. Govorimo o tekmovalki, ki je v slabi sezoni prišla na olimpijske igre in osvojila dve zlati kolajni. Govorimo o smučarki, ki je znala v najbolj pomembnih trenutkih iz sebe izvleči največ, z znanjem, talentom, delom, umom, srcem in trmo. Govorimo o smučarki, ki je bila leta 2009 v Val d'Iseru še enkrat na športni in osebni prelomnici. In izbrala pravo pot – kolajno.

Moje mnenje po letošnjem finalu v Meribelu je bilo, da bo Tina zagotovo končala kariero. Potem sem, bolj kot se je vlekla pomlad, začel spreminjati mnenje in dopuščal vsaj 20 odstotkov možnosti, da bo nadaljevala. Za to, da bi si vzela sezono odmora, pa sem menil, da je le en odstotek možnosti, čeprav je to poskušala že pred preteklo sezono. Danes menim, da ne bo nadaljevala tekmovalne kariere in bo prej, kot bo leto okoli, sporočila, da se za vedno poslavlja od belega cirkusa. Ampak, še enkrat, govorimo o Tini Maze, ki lahko premika meje mogočega. In povsem mogoče je, da se spet motim.

Še nekaj: Kaj pa bi želel ljubitelj smučanja in njen navijač? "Tina, daj, povej in nas ne vleci za nos!"

Članki iz rubrike