jj rice Svet24.si

Športni svet pretresa smrt komaj 18-letnega ...

ob nasem prihodu, romsko naselje rimš Svet24.si

Povsem "običajen" vikend na Dolenjskem; pretepi, ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 39 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 12:08:10

Begunska ekipa na olimpijskih igrah

Profimedia
Mednarodni olimpijski komite je objavil seznam 36 športnikov, ki bodo poleti del begunske olimpijske ekipe na igrah v Parizu. Ekipo sestavljajo športniki iz enajstih držav, med njimi je 23 moških in 13 žensk.

Tekmovali bodo v dvanajstih različnih športih: vodni šport (plavanje), atletika, badminton, boks, breaking, kanu (slalom in sprint), kolesarjenje (cesta), judo, streljanje, taekwondo, dvigovanje uteži in rokoborba (prosti slog in grško-rimski slog). Po navedbah Mok skupina za begunce predstavlja svetovno razseljeno populacijo z več kot 100 milijoni ljudi. "Z udeležbo na olimpijskih igrah boste dokazali človeški potencial in odličnost. To bo sporočilo upanja več kot 100 milijonom razseljenim ljudem po vsem svetu," je dejal predsednik Mok Thomas Bach. Begunska olimpijska reprezentanca Mok bo tretjič nastopila na olimpijskih igrah po Riu de Janeiru 2016 in Tokiu 2020.


Doping?
Južnosudanska atletinja Anjelina Nadai Lohalith, ki je bila del begunske ekipe na olimpijskih igrah, je bila suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa. Nadai Lohalith je imela po informacijah Enote za integriteto atletike (AIU v krvi previsoko vsebnost trimetazidina, prepovedanega sredstva, s katerim je v zadnjem času povezanih tudi 23 domnevno dopingiranih kitajskih plavalcev z OI v Tokiu pred tremi leti. Nadai Lohalith, ki je iz Južnega Sudana leta 2002 prebegnila v Kenijo, je na olimpijskih igrah debitirala leta 2016 kot del begunske zasedbe, nato pa na OI nastopila še v Tokiu 2021. Nastopila je v teku na 1500 m. AIU bo končno odločitev v primeru atletinje sporočila naknadno.

Članki iz rubrike