Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
08.08.2015 13:42:44
Deli članek:

Začetek 2. SNL: V mestu se govori o derbiju

Nikola Miljković

Začenja se tudi drugoligaški nogometni ples, ki v novi sezoni obeta zanimivo dogajanje. Danes so na sporedu tri tekme, preostali dve bosta jutri, v središču pozornosti je kranjski obračun v Športnem parku Zarica.

Od zadnjega mestnega derbija na drugoligaškem prizorišču je minilo že več kot devet let. Bil je ljubljanski, 28. maja 2006 sta ga na stadionu v Spodnji Šiški odigrala Factor in Svoboda, izid je bil 1:1. Zdaj se bodo torej vnele gorenjske strasti, obračun med Zarico in Triglavom pa bo kakopak poseben tudi zaradi tega, ker bodo gostitelji odigrali prvo, zgodovinsko tekmo v drugem kakovostnem razredu tekmovanja. To je vsekakor dogodek, ki bo zasenčil vse druge v tem delu Slovenije in privabil veliko gledalcev. Zgodovina rivalstva med kluboma ima dolgo brado, nazadnje sta se za točke sicer pomerila v sezoni 1976/77 v kranjski občinski ligi. Zarica je doma slavila z 2:0, na "dvorišču" Triglava, ki je osvojil naslov prvaka, ni bilo zmagovalca.

Pari 1. kroga 2. SNL

Danes ob 18. uri: Farmtech Veržej – Kalcer Radomlje, Zarica Kranj – Triglav, Roltek Dob – Ankaran; jutri ob 18. uri: Aluminij – TKK Tolmin; ob 19. uri: Šenčur – Drava

KAJ SI ŽELIJO V KRANJU?

Gostitelji, ki jih s klopi vodi Janez Zupančič, so pred drugoligaško premiero seveda polni energije, a tudi tekmecem motivacije razumljivo ne manjka. "Za nami so sila uspešne priprave. Odigrali smo veliko težkih tekem proti zelo kakovostnim nasprotnikom, proti koncu smo bili vse uspešnejši tudi v rezultatskem smislu. Res je, da rezultat v tem obdobju ni v ospredju, a vseeno. Menim, da smo homogena ekipa, ki se dobro razume, in mislim, da je pred nami zelo uspešna sezona," pravi 19-letni vezist Triglava Igor Bukara in o derbiju dodaja: "Po mestu se ogromno govori o tej tekmi. Zarica je prišla v ligo, imam občutek, da si večji del prebivalcev Kranja želi zmage Zarice. A mi imamo svoje odlike, ki se jih dobro zavedamo, ob tem pa poznamo njihove pomanjkljivosti. Smo mlajši in v naletu, sicer pa naj se tekmec ukvarja z nami in ne obratno."

Med največje favorite večina znova uvršča Aluminij, ki je stalnica pri ali na vrhu lestvice. Za uvod bodo Kidričani jutri gostili Tolmin, nogometaši Radomelj že danes odhajajo v Veržej. Tudi Dejan Djuranović in njegovi varovanci ciljajo visoko. "Seveda je želja krojiti vrh lestvice, toda razmerja moči bodo vendarle bolj znana po treh ali štirih krogih," pravi nekdanji odlični vezist.

ŠABOTIĆ: IMAMO SPODOBNO ZASEDBO
Zgornji dom seveda zanima tudi Dob. "Ambicije so vedno visoke. Najvišje," je odločen trener Damir Šabotić, ki bo najbolj pogrešal v pretekli sezoni najboljšega strelca Amerja Krcića"V moštvu je bilo nekaj sprememb, toda še vedno imamo nadvse spodobno zasedbo, v kateri je tudi dovolj izkušenj. Mlajši fantje imajo srečo, da se lahko od starejših kaj naučijo." Dob za uvod čaka domači obračun proti Ankaranu. "Cilj je jasen, prvenstvo želimo začeti z zmago. To je namen na vsaki tekmi. Kjerkoli igramo in kdorkoli je na nasprotni strani," je še povedal Damir Šabotić.

Poleg Zarice so novinci v ligi nogometaši Drave (jutri jih čaka gostovanje v Šenčurju), ki si prizadevajo vrniti se na nekdanja pota. "Cilj uprave je stabilizirati razmere v klubu in si zagotoviti obstanek, toda v slačilnici smo vendarle nekoliko bolj ambiciozni. Verjamem, da smo sposobni biti v sredini lestvice, da ne bi živeli v nenehnem strahu pred morebitnim izpadom, prav tako bi radi uveljavili nekatere mlade igralce," je povedal trener Franc Fridl.