palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

rb
rb
0 21.01.2023 19:18:50

Tomi Horvat v tujini blizu doma: Da, šampionska zasedba Mure je razpadla, poznam vse manj igralcev, ampak ...

Profimedia
Triindvajsetletni Turniščan ne skriva, da je bila selitev v Gradec sijajna poteza, v soseščini uživa in se pripravlja na naslednji izziv v karieri na še višji ravni.

Bilo je na začetku lanskega junija, ko je Tomi Horvat Fazaneriji pomahal v slovo in se od soboških črno-belih preselil k črno-belim iz Gradca. In dejstvo je, da je naredil preudaren korak v karieri. Danes je to kristalno jasno, glavni igralec zgodbe se z veseljem ozira na pretekle mesece na avstrijskem Štajerskem. "Za mano je zares zelo dobro obdobje. Odigrali smo veliko odličnih tekem, drugo mesto na lestvici je obetavno izhodišče za nadaljevanje prvenstva, tekmovali smo v skupinskem delu lige Europa … Vse je v najlepšem redu. Delo je na visoki kakovostni ravni in kmalu sem se prepričal, da sem prišel v okolje, ki je pravšnje za nadaljnji razvoj, za napredek. Da, zelo sem zadovoljen, gremo naprej," pravi 23-letni napadalno usmerjeni vezist.



Ne vem, zakaj takšna razlika?


Na začetku ni šlo vse kot po maslu, vendar to ni bilo nepričakovano. "Priznam, da sem imel nekaj malega težav. Prišel sem v novo okolje, predvsem sem se moral privaditi na nekoliko drugačen način igranja nogometa. In na drugačne, boljše nasprotnike. Vse je bilo hitreje, močneje. Ne le na tekmah. Tudi dinamika na treningih je izjemna, ampak sčasoma sem to sprejel in ujel želeni ritem."
Podobne misli smo po odhodu v tujino slišali že od marsikaterega igralca in ob tem se je težko izogniti vprašanju, zakaj tako ni pri nas? "Tudi sam sem razmišljal o tem. Ne vem, zakaj je takšna razlika, res ne vem. Ne gre za to, da bi se v tujini več treniralo. To nikakor, je pa kot na dlani, da je dinamike precej več. Hja, najbrž je vse to povezano s kakovostjo," je odvrnil Tomi Horvat. Temu primerne so razlike med slovensko in avstrijsko ligo, a obstaja še en pomemben dejavnik. "Pri nas se infrastruktura izboljšuje, toda v Avstriji je boljša. Stadioni so večji, več je gledalcev, prijetna kulisa vsekakor pomembno vpliva na celotno podobo. Lepo je igrati v takšnem ozračju."


Menim, da mi je dobro uspelo


Sturm nadaljevanje prvenstva pričakuje na drugem mestu lestvice, Salzburg ima na vrhu šest točk naskoka. In zdi se, da je zasedba iz Mozartovega mesta tako prepričljiva, da je nedosegljiva. Oziroma nedotakljiva! Ali pač? So se v Gradcu zadovoljili z vlogo najbližjega zasledovalca? "Cilji so vedno ambiciozni. Najvišji. Vsak, ki se ukvarja s športom in je tekmovalen, želi biti najboljši. Ne le v nogometu. Zelo dobro se zavedamo kakovosti Salzburga, ampak v pomlad bomo krenili z vodilom, da bi bili čim bolj uspešni. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh. Na vsaki preizkušnji in na koncu bomo videli, kam nas bo to pripeljalo."
Začetek drugega dela sezone bo sicer eksploziven, 3. februarja je na sporedu četrtfinalna pokalna poslastica Salzburg – Sturm, ob tem je zanimivo, da bodo Gradčani na Solnograško odpotovali neposredno iz ponovnih krajših priprav v Čatežu. Imeli bodo glasno spodbudo, rekordno hitro je pošlo vseh 1620 vstopnic, ki so bile na voljo za gostujoče navijače. "Težko bo, zelo težko. Ampak če želimo še naprej razmišljati o lovoriki, moramo zmagati. Verjamem, da smo tega sposobni," je odločen Tomi Horvat, ki mu je trener Christian Ilzer kmalu namenil priložnost, mladenič iz Turnišča je zaupanje znal upravičiti in si zagotovil mesto v udarni zasedbi. "Roko na srce so k temu prispevale tudi določene okoliščine. V tistem času je bilo poškodovanih nekaj igralcev. Dobival sem večjo minutažo, kot sem jo morda pričakoval, in si prizadeval, da bi jo čim bolje izkoristil. Menim, da mi je to dobro uspelo, vendar verjamem, da bom v prihodnje igral še boljše."

tomi horvat pm
Profimedia


Poznam jih vse manj


Z dobrimi igrami v bundesligi je prišel tudi reprezentančni status. "Tega sem seveda zelo vesel in po najboljših močeh se bom trudil, da bi si z dobrimi predstavami v klubskem dresu zagotovil, da bi bil zraven tudi v prihodnje," pravi izbranec Matjaža Keka, ki seveda še naprej podrobno spremlja rezultate in igre Mure. "Vsekakor. Upam, da si bo znova zagotovila nastop na mednarodnem prizorišču. Kaj več težko lahko pričakujejo tudi drugi tekmeci Olimpije. Ljubljančani imajo na vrhu lepo prednost in če bodo v dozdajšnjem slogu nadaljevali, če bo vse normalno, jih bo praktično nemogoče ujeti."
Soboška šampionska zasedba je vmes razpadla. Poleg našega sogovornika v Fazaneriji ne stanujejo več trener Ante Šimundža, Luka Bobičanec, Matko Obradović, Alen Kozar, Nino Kouter, Žan Karničnik, Jan Gorenc, Amadej Maroša, Klemen Šturm, Nik Lorbek … "Uf, poznam vse manj igralcev, ampak tako pač je. Nič ni večno, spremembe se dogajajo. So stalnica. To je razumljivo, življenjsko."


Super, da je prestopil v tako močno ligo


Zgodil se je tudi naslednji odmeven prestop, Tio Cipot bo kariero nadaljeval v dresu Spezie v serie A. "Slišal sem, da me je preskočil, mar ne?" se je Tomi Horvat smehljaje odzval na spoznanje, da odškodnina, ki jo je Mura dobila ob njegovi selitvi v Gradec, ne ni več rekordna. "Odlično, da je prestopil v tako močno ligo. Upam, da mu bo uspelo in bo igral," je dodal nekdanji muraš, ki igra v tujini, toda vendarle zelo blizu doma. Kadarkoli lahko skoči v domovino, če malce pretiravamo, bi se lahko na treninge vozil dnevno. "Veste kaj, nisem imel ravno pretirano veliko časa, da bi bil pogosto doma. Je pa seveda prijetno in priročno, da lahko tako rekoč kadarkoli prideš, če kaj potrebuješ ali moraš kaj urediti. Je pa tako, da lahko zaradi bližine tekme vseskozi spremljajo družina in prijatelji. Na vsaki je kdo, njihova spodbuda mi pomeni veliko," je povedal Tomi Horvat in sklenil, da bi bil idealen scenarij, če bi bil Sturm vmesna postaja za nekaj še bolj odmevnega. "Cilji so vedno visoki. Upam, da bom v prihodnosti zaigral v še kakšnem močnejšem klubu, v močnejši ligi. Toda ne gre prehitevati. Treba je naporno trenirati in delati korak za korakom, trenutno sem osredotočen zgolj in samo na Sturm."

Značke: tomi-horvat, sturm, mura

Članki iz rubrike