Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 16.05.2018 11:36:19

Oblak nocoj po vrhunec kariere: V tretje gre rado ...

Reuters
Nogometaši madridskega Atletica in Marseilla bodo danes ob 20.45 v Lyonu igrali finale lige Europa. V njem bo pomemben delež igral slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, ki bo skušal z Atleticom priti do svoje prve evropske klubske lovorike.

Oblak bo zaigral v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu. Potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom, zdaj upa, da gre v tretje res rado.

Sicer pa se z evropskim klubskim naslovom lahko pohvali le nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu pokala Uefa s Stuttgartom in lige prvakov s Sampdorio. V samostojni Sloveniji je v finalu lige prvakov igral tudi Zlatko Zahović, ki je izgubil finale lige prvakov v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Medtem ko si Atletico v sredo želi osvojiti tretji naslov v tem tekmovanju v zadnjih osmih letih, pa si Marseille, zmagovalec lige prvakov leta 1993, želi slaviti v tretjem finalu tega tekmovanja oziroma predhodnika lige Europa, pokala Uefe, potem ko je izgubil v letih 1999 in 2004.

Atletico bo skupno zaigral v devetem evropskem finalu in petem po letu 2010. V letih 2010 in 2012 je slavil v evropski ligi, v letih 2014 in 2016 pa je izgubil finale lige prvakov proti madridskemu Realu.


"Dolgo že nismo zmagali. Prišli smo v finalne boje, a jih nismo dobili. To moštvo mora spet zmagati," pravi nogometaš Atletica Gabi. Španci so sicer že igrali finale v Lyonu, in sicer v pokalu pokalnih zmagovalcev leta 1986, ko so izgubili proti kijevskemu Dinamu.

"Tekma bo težka, bo v Franciji, navijači bodo na tekmečevi strani. Marseille ima odlične posameznike, ki lahko odločijo tekmo, zato moramo biti 100-odstotni," še pravi Gabi. Atletico bo moral igrati brez napotkov trenerja Diega Simeoneja, ki je kaznovan. Ta pa ima pred finalom posebno željo.

"Pred šestimi leti sem si želel imeti 'tečno' ekipo in to mi je uspelo narediti. Zdaj si želim še bolj 'tečno'," pravi Simeone, čigar del tečnosti predstavlja tudi Oblak kot poveljnik čvrste obrambe, v napadu pa tekmece ob živce spravljata Antoine Griezmann in Diego Costa.

Pri Francozih je prvo ime Dmitri Payet, ki konec tedna ni igral zaradi težav z mišico. "Nismo želeli tvegati. Bomo videli, ali bo nared za sredo," pravi strateg Marseilla Rudi Garcia. Desni bočni branilec Bouna Sarr si je znova izpahnil ramo, a je na Twitterju zapisal: "Brez skrbi za sredin finale. Pripravljen bom."

Finale lige Europa bo sodil Björn Kuipers, za katerega bo to že drugi finale v tem tekmovanju po 2013, pomočnika pa bosta rojaka Sander van Roekel in Erwin Zeinstra.

Članki iz rubrike