Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
31.01.2015 08:53:09
Deli članek:

Romanje upanja in pot spominov

"Veste, na leverkusenski stadion bo prišel drugič v tej sezoni. Vodstvo našega kluba pa je krivo, da prihaja kot gost," je dejal možakar stare nemške šole in se nam zazrl globoko v oči.

Jasno, mislil je Kevina Kampla. In jasno, mislil je obračun Bayerja in Borussie, s katerim se danes ob 18.30 začenjata tako krčevit boj Dortmundčanov za dvig s katastrofalnega predzadnjega mesta kot bundesligaška kariera v Nemčiji rojenega ter vzgojenega, a tako zelo našega nogometaša.

Omenjeni sogovornik je nagnil litrski vrček, v katerega mu je točajka namešala eno merico svetlega in eno merico temnega piva. A požirka ni naredil do konca. Pustil je, da mu je pena pljusknila ob brke, malo srebal, a eliksir hitro odložil na pivniško mizo. "Saj ste brali časopise, kajneda?" se mu je mudilo dodati, s čimer je kajpak želel vprašati, ali vemo, o čem govori. Vedeli smo.


V teh dneh je bilo na nemškem severozahodu veliko napisanega o tem, da se Bayer ni le zanimal za nakup dolgoletnega člana mladinskega pogona tega kluba, temveč so šle stvari tako daleč, da si je Kampl kot gost vodilnih mož farmacevtov že ogledal eno od domačih tekem jesenskega dela prvenstva.

"Predvsem trener Roger Schmidt si me je zelo želel, v Leverkusnu sem si res ogledal tekmo in opravil nekaj sestankov," priznava tudi Kevin in isti sapi dodaja, da je bilo nato Bayerjevo zanimanje predolgo časa preveč hladno, predvsem pa, kot poudarja naš reprezentant: "Borussia se je precej bolj potrudila in poti nazaj ni bilo več."

Ves čas je poudarjal, da je Bayer njegov klub, da se želi vrniti vanj in v njegovem dresu zaigrati v bundesligi. Zdaj pa bo prvo tekmo igral proti njemu in za nameček v dresu Borussie.

V zameno za 12 milijonov evrov je Kampl iz Salzburga odšel približno 70 kilometrov severneje od Leverkusna in svoj nov nogometni dom našel na največjem nemškem stadionu. "A to nikoli ne bo njegov pravi dom. Kevin je bil vedno naš, pa naj reče, karkoli hoče," je prepričan brkati pivec, ki prihaja iz neposredne bližine Kamplovega rodnega Solingena. Torej iz enega od krajev, ki so bližje Leverkusnu kot Dortmundu, a so v njih navijači teh dveh klubov razdeljeni v približno enako veliki skupini.

Nikola Miljković

Prav to pa so kraji, v katerih je v teh dneh najbolj vroče in v katerih poteka najbolj zagrizena razprava o tem, kje je dom, kje je srce in katerim barvam je pripadalo otroštvo sina slovenskih izseljencev. "Ves čas je poudarjal, da je Bayer njegov klub, da se želi vrniti vanj in v njegovem dresu zaigrati v bundesligi. Zdaj pa bo prvo tekmo igral proti njemu in za nameček v dresu Borussie," je bil ogorčen naš sogovornik, ki pa ne zameri le vodilnim možem Bayerja, temveč tudi Kevinu.

"Oni so naredili veliko neumnost, njemu pa ne bi bilo treba kar naenkrat poudarjati, da je njegov klub v resnici Borussia in da je zanjo navijal že od nekdaj," je možakar tokrat resnično zaključil svoj monolog, naredil nekaj krepkih požirkov in zastrašujoče znižal raven zvarka v velikanskem kozarcu. Morda tudi zato, da bi z odmerkom alkohola o tem, o čemer je želel prepričati okolico, prepričal tudi samega sebe.

Kampl ne skriva, da je zrasel pri Bayerju in da si je dolgo časa želel zaigrati prav zanj, toda po drugi strani ima celo kopico dokazov, da je v solingensko šolo hodil oblečen v barve Borussie in da je bila praktično v celoti v črno-rumeno odeta tudi njegova otroška soba. Njegova prva ljubezen je bila nedvomno Prava ljubezen, kot množice navijačev imenujejo klub iz Dortmunda, in saj veste, kako je z ljubeznimi; tako s prvimi kot s pravimi.

Takojšnja pot v Leverkusen in takojšen nastop proti Bayerju je pač igra usode in verjetno imajo prav vsi tisti, ki trdijo, da bi Kevin svojo kariero v bundesligi rajši začel malce drugače. Toda po drugi strani ga današnja pot iz Dortmunda prek Solingena v Leverkusen še dodatno postavlja pod žaromete, od tega pa nikakor ne želi bežati.

Borussia že tako ali tako ne potrebuje igralcev, ki bi se skrivali ali se želeli izogniti pritisku, in je prepričana, da je v svoje vrste pripeljala človeka za najtežje naloge. Še manj kot sicer pa bi ji nekdo, ki se ne bi želel izpostavljati, prišel prav v tako zelo specifičnem aktualnem položaju. "Potrebujemo junake in potrebujemo jih takoj," poudarjajo navijači črno-rumenih, ki bodo današnjo Kevinovo pot opravili v še posebej velikem številu in po nekaterih vesteh uspeli zasesti celo tretjino leverkusenskega stadiona.

Med njimi so se našli taki, ki so se pred današnjo vožnjo ogrevali z včerajšnjim pešačenjem, pravim verskim romanjem, h kateremu se privrženci Borussie zatekajo le v najbolj kočljivih in pomembnih trenutkih. Že pred desetletji so nekateri menili, da srečo prinaša hoja od legendarnega Borsigplatza na severu mesta, kjer so leta 1909 ustanovili klub in kjer tradicionalno proslavljajo vse njegove največje uspehe, do približno pet kilometrov oddaljenega stadiona, ki se dandanes po pokrovitelju imenuje Signal Iduna Park.

Nikola Miljković

Ta romarska pot, na katero se skupine navijačev najrajši podajajo pred najpomembnejšimi tekmami, pa je podobo pravcatega spomenika dobila ob stoletnici kluba, ko so jo v hollywoodskem slogu tlakovali s stotimi zvezdami, ki ponazarjajo najpomembnejše prelomnice, uspehe in ljudi v klubski zgodovini. Danes je zvezd že nekaj več, v prihodnje pa naj bi jih še dodajali in vse skupaj še obogatili. Morda nekega dne tudi z zvezdo slovenske krvi.

Priznamo, tokrat smo v vse prej kot prijetnem vremenu in ob nadlogi v podobi snežne brozge nekaj odsekov preskočili z avtomobilom. Če bodo zadevo res razširili in če se bo na dortmundskih tleh našel tudi napis Kevin Kampl, bomo to napako popravili. Pomembna vloga pri reševanju pred izpadom v drugo ligo, ki se ga v Dortmundu bojijo kot hudič križa, pa bi bila na poti do zvezd in zvezde odličen začetek.