Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
27.08.2024 15:42:33
Deli članek:

Znan seznam slovenskih upov za obračun s Francijo. A na klopi ne bo Mileta Aćimovića, ne Thierryja Henryja ...

Luka Vovk

Kvalifikacije mladih reprezentanc za EP.

Mlada (U-21) slovenska reprezentanca bo po daljšem premoru nadaljevala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025; 6. septembra se bo v Angersu pomerila s Francijo, štiri dni pozneje bo v Fazaneriji gostila Ciper. Izhodišče je sijajno. Slovenija je na vrhu skupine H s tremi točkami prednosti pred Francijo, ki pa ima tekmo manj od nasprotnikov. Tretjeuvrščena Avstrija za našimi fanti zaostaja štiri točke, Bosna in Hercegovina devet, še točko več Ciper.

Naši upi se bodo 2. septembra zbrali v zdaj že tradicionalni bazi v Moravskih Toplicah. Selektor Mile Aćimović je vpoklical preverjeno zasedbo, v kateri pa je tudi nov obraz, debitant je obetavni napadalec Olimpije Dino Kojić. "Popolnoma zaupam fantom, ki so nas pripeljali do tega položaja. Ekipa si je to izborila in ne vidim potrebe po večjih spremembah," je pojasnil Mile Aćimović.

Na francoski klopi tokrat ne bo legendarnega Thierryja Henryja, ki je pred dnevi odstopil s položaja selektorja, njegov naslednik je Gerald Baticle. "Francija nam je zadala edini poraz v teh kvalifikacijah. Gre za ekipo z vrhunskimi igralci, ki si zasluži veliko spoštovanje. Menjava selektorja pomeni za nas določeno neznanko, saj smo se s strokovnim vodstvom pripravljali na način igre, ki so jo gojili pod vodstvom Henryja. Zdaj bo to nova zgodba, na katero se bomo skušali pripraviti po najboljših močeh. Zagotovo imamo tudi mi svojo računico," je odločen selektor, a tudi njega v Angersu zaradi kazni rumenih kartonov ne bo na klopi. "S strokovnim vodstvom smo dobro uigrani, saj smo že dolgo skupaj. Drobniču, Razdrhu in Karapetroviću popolnoma zaupam, tako da v tem ne vidim večjega minusa."

Na seznam za prihajajoči preizkušnji so Martin Turk (Ruch Chorzow), Žan Luk Leban (Everton U21), Lovro Štubljar (Celje), Mark Strajnar (Mura), Anel Zulić (Mura), Mitja Ilenič (New York City), Nino Milić (Domžale), Srđan Kuzmić (Viborg), Marcel Ratnik (Olimpija), Marko Ristić (Olimpija), Svit Sešlar (Eyüpspor), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Tio Cipot (GAK), Enrik Ostrc (Helmond Sport), Martin Pečar (Bravo), Još Pišek (Celje), Nick Perc (Domžale), Marcel Lorber (Maribor), Žan Jevšenak (Pisa), Marko Brest (Olimpija), David Flakus Bosilj (Castellon), Dino Kojić (Olimpija) in Nejc Gradišar (Fehervar).

Pot na evropsko prvenstvo si bodo neposredno zagotovili zmagovalci kvalifikacijskih skupin in tri najboljše drugouvrščene reprezentance. Šest preostalih drugouvrščenih reprezentanc se bo za mesto na zaključnem turnirju pomerilo v dodatnih kvalifikacijah.