Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.11.2023 11:56:13
Deli članek:

Za čast, slavo in denar: Noro, koliko bo zaslužila Slovenija, če se bo uvrstila na EP!

Martin Metelko

Slovenska reprezentanca je na pragu novega zgodovinskega dosežka.

Slovenski nogometaši bi si že danes zvečer lahko priigrali nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. V Kobenhavnu se bo Slovenija pomerila z Dansko, na prvenstvo pa bi jo že krog pred koncem odpeljala le zmaga.

Zadnji dvoboj v Stožicah s Kazahstanom bi bil tako le še formalnost, poleg časti in slave pa bi imela uvrstitev na evropsko prvenstvo precej blagodejen učinek na celoten slovenski nogomet.

Ne samo, da bi se precej dvignilo zanimanje za nogomet na slovenskih tleh, s čimer bi največ pridobili klubi, Uefa samo uvrstitev na Euro 2024 nagradi z 9,25 milijona evri. Vsaka zmaga v skupinskem delu bi prinesla še dodatnih 1,5 milijona evrov, remi pa 750 tisoč evrov. Napredovanje iz skupine prinese dodatna dva milijona evrov, uvrstitev v četrtfinale še dodatnih 3,25 milijona evrov, polfinalista bosta bogatejša še za 5 milijonov evrov, poraženec v finalu dobi še 7 milijonov evrov, medtem ko zmagovalec prvenstva za povrh vsega dobi 10 milijonov evrov.

To pomeni, da bi bil prvak v najboljšem primeru lahko bogatejši za kar 34 milijonov evrov. Kdo bo to, bo znano 14. julija v poznih večernih urah v Berlinu.