Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.11.2023 07:06:19
Deli članek:

Slovenija bi se lahko na EP uvrstila že pred začetkom tekme! Kako? Tu so podrobnosti!

Luka Vovk

Slovenska reprezentanca je na dosedanjih osmih tekmah, v katerih je kar šestkrat zmagala, poskrbela, da so kombinacije zanjo nadvse ugodne.

V splošnem velja, da se bodo Kekovi varovanci uvrstili na evropsko prvenstvo, če bodo nocoj v gosteh premagali Dansko. Tudi v primeru remija ali poraza v Københavnu imajo dobre možnosti, vendar ob predpostavki pričakovane današnje zmage Kazahstana nad San Marinom v ponedeljek v Stožicah ne smejo izgubili s Kazahstanom. Kombinacij pa je vendarle še nekoliko več. Tekma v Astani se bo danes končala skoraj tri ure pred začetkom derbija skupine na Danskem.


– Če bo v Aziji prišlo do senzacije in bo San Marino dosegel prvo zmago, bodo vse naslednje tekme v tej skupini le še formalnost, Slovenci in Danci bodo namreč že pred medsebojnim obračunom proslavili uvrstitev na Euro.

– Če si bosta Kazahstan in San Marino razdelila izkupiček, bo imel prvi pred zadnjo tekmo 16 točk. To pomeni, da bi si Slovenija in Danska v primeru remija ali zmage Slovencev v Københavnu zagotovili nastop v Nemčiji. V primeru zmage Dancev bi ciljno črto predčasno prečkali le oni, Slovenci pa bi jim sledili v primeru zmage, remija ali poraza z le zadetkom razlike proti Kazahstanu v zadnjem krogu. Kazahstanci bi v Stožicah potrebovali zmago z vsaj dvema zadetkoma razlike.

– Če bo Kazahstan premagal San Marino, bo imel 18 točk, eno manj od trenutnega izkupička vodilnih reprezentanc, Slovenije in Danske. Ta razplet je v resnici najbolj verjeten in obenem prinaša največ različnih kombinacij.
  – v primeru nocojšnje zmage Slovenije bi si ta z 22 točkami že zagotovila nastop na Euru. To bi uspelo tudi Kazahstanu, če bi v ponedeljek zmagal v Stožicah, hkrati pa Danska ne bi zmagala na Severnem Irskem. V vseh drugih razpletih bi Slovencem sledili Danci.
  – v primeru nocojšnje zmage Danske bi si ta z 22 točkami že zagotovila nastop na Euru. Za drugo mesto bi se v ponedeljek spopadla Slovenija in Kazahstan. Za prvo bi bila ugodna zmaga in remi, za drugega pa le zmaga.
  – v primeru remija med Dansko in Slovenijo bi imeli obe »le« 20 točk in krog pred koncem si iz te skupine še nihče ne bi zagotovil nastopa na evropskem prvenstvu. O vsem bi odločali ponedeljkovi tekmi v Ljubljani in v Belfastu. Ob zmagi Slovenije in remiju v Stožicah bi se na Euro uvrstili Slovenija in Danska. Ob porazu Slovenije v Stožicah bi se veselili Kazahstanci, z njimi pa v primeru poraza Dancev tudi Slovenci, v primeru danske zmage ali remija na Severnem Irskem pa Danci.

Slovenija in Danska imata torej matematično precej večje možnosti kot Kazahstan. A slednji ima v rokah še rezervno možnost, saj si je z igrami v ligi narodov zagotovil dodatne kvalifikacije iz lige C, tam pa bo imel v konkurenci Gruzije, Grčije in Luksemburga brez dvoma realne možnosti za zgodovinsko prvo uvrstitev na veliko tekmovanje.