Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 02.12.2022 12:55:14

Bizarno! Zaradi ene izgovorjene besede sredi tekme SP izgubil službo, drugi polčas je komentiral njegov kolega

Pravilo je bilo jasno, zato se dolgoletni turški komentator Alper Bakircigil zaveda, kaj je storil narobe.

Čez komentatorje se vsi razburjamo. Nekatere kritike so zelo upravičene, nekatere manj, a dejstvo je, da je ta poklic stalno na tapeti. A za slovenske komentatorje niti v najhujših nočnih morah njihovo poslanstvo ne more biti tako usodno, kot je, denimo, v Turčiji. Tam obstajajo zelo jasna pravila, kaj sme komentator izreči, in kaj je strogo prepovedano. Krut režim je na svoji koži občutil komentator turške televizije TRT Alper Bakircigil.
Maroko je v četrtek premagal Kanado z 2:1 in se kot prvi v svoji skupini uvrstil v osmino finala. Maročani so povedli z zadetkom Haima Ziyecha že v četrti minuti. Bakircigil je takrat turške gledalce spomnil, da je najhitrejši zadetek na svetovnih prvenstvih dosegel Hakan Šukur – zadel je v 11. sekundi tekme za tretje mesto na SP 2002 proti Južni Koreji.


Da je turški komentator izrekel ime Šukurja, je bilo nedopustno dejanje. Nekdanji legendarni nogometaš je bil takrat turški junak, veliki zvezdnik, danes pa je povsem drugače, danes je državni sovražnik št. ena.
Po koncu kariere je namreč vstopil v politiko, postal član turškega parlamenta v stranki predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Po dveh letih jo je zapustil in postal neodvisen in s tem močno razjezil šefa. Šukur je turško politiko dokončno zapustil leta 2015, dve leti pozneje pa z družino pobegnil v ZDA, saj ga je državni vrh obtožil, da je igral pomembno vlogo v poskusu državnega udara in da je tesno povezan s teroristično organizacijo FETÖ (pod vodstvom Fetullaha Gülena). "Ničesar več nimam. Erdogan mi je vzel vse, mojo pravico do svobode, govora in pravico za delo," pravi nekdanji nogometaš in dodaja: "Nikoli nisem storil nič nezakonitega. Nisem izdajalec, nisem terorist."
Erdogan je prepovedal uporabo njegovega imena, turški komentator pa je storil ravno to - v teve prenosu tekme s svetovnega prvenstva. "Zaradi današnjega pripetljaja so me na TRT-ju, kjer sem ponosno delal več let, odpustili," je na družbenem omrežju zapisal Bakircigil. In dodal: "Gledalcem sem le postregel s statističnim podatkom. Ampak na polovici tekme sem moral komentiranje prepustiti kolegu Cüneytu Kiranu. FETÖ je teroristična organizacija. Nihče ne sme pod vprašaj postaviti našega domoljubja."

Članki iz rubrike