Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 01.12.2022 22:14:09

Japonska presenetljivo premagala Španijo, obe reprezentanci napredovali med 16

Reuters
Japonska reprezentanca je v zadnjem krogu skupine E premagala Španijo z 2:1 (0:1), obe zasedbi pa sta se uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Japonci se bodo v osmini finala pomerili s Hrvati, Španci pa z Maročani.

Japonska je skupinski del končala na prvem mestu. Po zmagi nad Nemčijo z 2:1 je nato izgubila proti Kostariki z 0:1, po današnji zmagi nad Španijo z 2:1 pa je zbrala šest točk. Drugouvrščena Španija je v treh tekmah osvojila štiri točke, tako kot tretjeuvrščena Nemčija, ki pa ima slabšo razliko v golih. Špansko razmerje danih in prejetih golov znaša 9:3, nemško pa 6:5.

Od turnirja se je poleg Nemčije, štirikratne svetovne prvakinje iz Švice 1954, Nemčije 1974, Italije 1990 in Brazilije 2014, poslovila tudi Kostarika, ki je v treh tekmah zbrala tri točke.

Izbranci španskega selektorja Luisa Enriqueja so povedli v enajsti minuti, po predložku Cesarja Azpilicuete z desne strani je bil v skoku najvišji Alvaro Morata in po strelu z glavo žogo "zabil" v japonsko mrežo.

Pri prvem golu nemočen japonski vratar Shuichi Gonda se je izkazal dvanajst minut kasneje, ko je ponovno poskušal Morata. Španci so do konca polčasa imeli absolutni nadzor nad tekmeci iz dežele vzhajajočega sonca.

V začetku drugega polčasa so "modri samuraji" izkoristili ležernost španske zadnje vrste, po njihovem poigravanju je Ritsu Doan z roba kazenskega prostora močno streljal in izenačil na 1:1.

Le tri minute kasneje so Japonci po kombinirani akciji povedli z 2:1, potem ko je zadel Ao Tanaka. Njegov zadetek je bil nekaj časa pod drobnogledom Vara, a so nato sodniki v videonadzorni sobi odločili, da žoga med japonsko akcijo ni bila v celem obsegu za zadnjo črto igrišča.

Enrique je v nadaljevanju v ogenj poslal tudi napadalno usmerjene Ferrana Torresa, Marca Asensia in Ansuja Fatija. Sveža španska kri ni prinesla preobrata na zelenici, med "budnim spremljanjem dogodkov" na drugi tekmi med Nemčijo in Kostariko, ki na trenutke ni bil po okusu nogometašev s Pirenejskega polotoka, se je na koncu špansko-japonski dvoboj le končal na zadovoljstvo današnjih tekmecev na stadionu Kalifa International, tako Japonci kot Španci so si izborili napredovanje v osmino finala.

Japonska – Španija 2:1 (0:1)

Stadion Kalifa International, gledalcev 44.851, sodniki: Gomes, Siwela (oba Južna Afrika), Phatsoane (Lesoto).
Strelci: 0:1 Morata (11.), 1:1 Doan (48.), 2:1 Tanaka (51.).
Japonska: Gonda, Taniguchi, Itakura, Yoshida, Nagatomo, Tanaka (od 87. Endo), Morita, Kubo, Kamada (od 69. Tomiyasu), Ito, Maeda (od 61. Asano).
Španija: Simon, Azpilicueta (od 46. Carvajal), Hernandez, Torres, Balde (od 68. Alba), Gavi (od 68. Fati), Busquets, Pedri, Williams (od 57. Torres), Morata (od 57. Asensio), Olmo.
Rumeni kartoni: Itakura, Taniguchi, Yoshida.
Rdeči karton: /.

Članki iz rubrike