Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
1 29.12.2020 09:06:07

Jan Mlakar ima dvakrat višjo tržno vrednost od prvega zasledovalca

Jurij Kodrun
Tretjina mladih slovenskih reprezentantov igra v tujini, največ jih prispeva Bravo.

Od konca prejšnjega cikla, ko so se od mlade reprezentance poslovili igralci, rojeni pred letom 1998, je na enajstih prijateljskih tekmah (Slovencem kot prirediteljem ni bilo treba v kvalifikacije) bodisi na zelenici bodisi na klopi sodelovalo 44 nogometašev. Bolj ali manj gre za bazen, iz katerega bo selektor Milenko Aćimović, ki je jeseni na tem mestu zamenjal Primoža Gliho, izbral triindvajseterico, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu na domačih tleh.

Selektorja sta priložnost ponudila osmim vratarjem, 15 obrambnim igralcem, 12 vezistom in devetim napadalcem. Glede na to, da je v bazen največ igralcev (5) prispeval ljubljanski Bravo, je jasno, da ta poligon za nadarjene nogometaše dobro služi svojemu namenu. S po štirimi igralci se lahko pohvalijo v Kranju, Celju in Mariboru. A v celoti vzeto jih približno dve tretjini (30) še vztraja na rodni grudi, več kot dvakrat manj (14) pa si jih kruh kljub rosnim letom služi v tujini – po trije v Nemčiji, Avstriji in Italiji, dva v Ukrajini ter po eden na Hrvaškem Poljskem in Slovaškem. A tudi med mladimi legionarji so razlike; medtem ko nekateri še vedno trkajo na vrata članske ekipe in svojo priložnost iščejo v mladi zasedbi, drugi zasedajo svoje mesto med člani, toda ne igrajo, tretji pa že uspešno gradijo svoje kariere. Žan Celar je denimo kot posojeni nogometaš Rome pomemben člen drugoligaša iz Cremone. Njegov soimenjak Medved poskuša v vrstah slovaškega vladarja Slovana nadomestiti učinek Andraža Šporarja, ki si je v dveh letih povsem pokoril tamkajšnje prvenstvo. Žan Rogelj in Dejan Petrović se prebijata v avstrijski prvi ligi, Egzon Kryeziu v poljskem prvenstvu, Adam Gnezda Čerin pa se kot posojeni nogometaš Nürnberga pod vodstvom slovenskega stratega Simona Rožmana razvija na Reki.

A po podatkih Transfermarkta tisti mladi slovenski nogometaš, ki je vreden največ, ne igra v tujini, vsaj v tej sezoni ne. Jan Mlakar, ki je kot golobrad mladenič domžalske vrste pred petimi leti zamenjal za vadbeni tabor Fiorentine, je uradno član angleškega premierligaša Brigthona, vendar je v tej sezoni na posodi v Mariboru. Vrednost 22-letnega napadalca naj bi bila 1,8 milijona evrov, kar je dvakrat več od vezista Rapida Petrovića ter še dodatnih 100 tisočakov več od Dušana Stojinovića, ki je Celju pomagal do naslova slovenskega prvaka, in že prej omenjenega Celarja.

V bazenu s 44 nogometaši zaradi takšnega ali drugačnega razloga gotovo manjka še kateri izmed dobrih kandidatov. Na prvem mestu gre omeniti Jako Bijola, ki je sicer že članski reprezentant in je to starostno kategorijo preprosto preskočil, ter Daria Kolobarića, ki je bil doslej spregledan, a v domžalskem dresu močno opozarja nase.


Kandidati za reprezentanco U-21 z največjo tržno vrednostjo (po Transfermarktu)

1. Jan Mlakar 1.800.000 €

2. Dejan Petrović 900.000 €

3. Dušan Stojinović 800.000 €

3. Žan Celar 800.000 €

5. Adam Gnezda Čerin 725.000 €

6. Žan Zaletel 700.000 €

7. Matija Rom 650.000 €

8. Žan Rogelj 500.000 €

8. Leon Sever 500.000 €

8. Aljoša Matko 500.000 €

Članki iz rubrike