Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.11.2015 13:00:58
Deli članek:

Ihbeisheh in Palestina na nevtralnem ozemlju

vszi

Mednarodna nogometna zveza je sprejela odločitev, povezano s kvalifikacijami Palestine za SP v nogometu leta 2018 v Rusiji.

Palestina, za katero igra tudi član velenjskega Rudarja po mami, Slovenec Jaka Ihbeisheh, bo kvalifikacije v skladu z odločitvijo Fife igrala na "nevtralnem ozemlju" in ne na sprva predvidenem Zahodnem bregu.

Prvo tekmo, ki je bila junija v Džedi, so dobili Savdijci s 3:2, drugo, ki bi morala biti na ozemlju Palestine, pa so zaradi nasprotovanja savdijske strani nazadnje odpovedali. Tekme 5. novembra v Ramali tako ne bo, kajti reprezentanca Savdske Arabije je zavrnila potovanje na Zahodni breg, ki je, kot so prepričani, še vedno pod zasedbo Izraela, s katero Savdska Arabija nima diplomatskih odnosov. Savdska Arabija je zahtevala, da povratno kvalifikacijsko tekmo odigrajo na za obe strani nevtralnem terenu.

Čeprav je Zahodni breg formalno del avtonomnega palestinskega ozemlja, pa vse dostope nadzirajo izraelske varnostne in oborožene sile, kar je ključni kamen spotike za Savdsko Arabijo, da ne pošlje svojih nogometašev v Ramalo. Nazadnje je tako Fifa upoštevala savdijske pomisleke ter odločila, da se tekma ne odigra na Zahodnem bregu. Palestinska stran je bila sicer prepričana, da gre za nevaren presedan, a se je nazadnje uklonila savdijskim željam.

Fifa, kot je zapisala v izjavi za javnost, je odločitev sprejela po posvetovanju s palestinskimi oblastmi, ki zaradi tamkajšnjih razmer ne morejo jamčiti za varnost in zaščito udeležencev na tekmah. Krovna svetovna nogometna organizacija je zato palestinsko zvezo pozvala, naj izbrana vrsta naslednji kvalifikacijski tekmi odigra na nevtralnem terenu. Natančno lokacijo, ta naj bo na območju Azije, bo predlagala Palestina.

Tekma s Savdijci bo v skladu z novim načrtom v ponedeljek, 9. novembra. Tekmo Palestine in Malezije pa bodo odigrali v skladu s sprva predvidenim načrtom, in sicer v četrtek, 12. novembra. Tudi za tekmo z Malezijo bo palestinska nogometna zveza kot gostitelj prisiljena poiskati varnejšo nadomestno lokacijo.