Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
08.10.2015 18:48:04
Deli članek:

Tekma s Švico? Nič strašnega

Odkar je Dejan Lazarević zamenjal začasno prebivališče in se iz Italije preselil v Turčijo, je doživel nogometno renesanso, preporod. Zamenjava nogometnega okolja mu je dobro dela, zmeraj nasmejani in dobro razpoloženi Lazo pa je videti še bolj srečen, še bolj zadovoljen.

Kako lahko redno igranje vpliva na razpoloženje, samozavest in miselnost nogometaša, lahko v teh dneh najbolje vidimo prav pri 25-letnem slovenskem reprezentantu. Na vseh ravneh. V drži, ki je veliko bolj pokončna, v koraku, ki je veliko bolj strumen, v odgovorih, ki so veliko bolj samozavestni. Saj ne, da je Lazarević kdaj deloval nesamozavesten, toda razlika med Lazarevićem, nogometašem Sassuola ali še prej Chieva – pri katerih je bolj ali manj priložnost dobival na žličko –, in Lazarevićem, nogometašem turškega Antalyaspora, je očitna.

Na tokratnem reprezentančnem zboru smo lahko pozdravili novega, prenovljenega igralca. Igralca, ki bi v tem trenutku lahko predstavljal veliko okrepitev za četo Srečka Katanca. Ne samo v vlogi jokerja s klopi, v kateri je deloval do zdaj, temveč kot vojak na prvi bojni liniji, v začetni enajsterici. Še posebej, ker Slovenijo tokrat čakata tekmi z objektivno precej slabšima reprezentancama, proti katerima bodo morali Katančevi varovanci napasti od prve minute, in hitronogi krilni vezist se zdi kot naročen za prebijanje bunkerjev Litve in San Marina, ki se bosta brez dvoma na tekmah z našo izbrano vrsto branila na vse kriplje.


ZABITI ČIM VEČ GOLOV
"Seveda upam, da bom tekmo začel. Odločitev je v domeni selektorja, ampak zakaj pa ne. Moramo igrati napadalno, ker moramo nujno dobiti obe tekmi, ob tem pa bomo poskušali zabiti čim več golov. Pripravljen sem na vidnejšo vlogo, če mi jo bo selektor zaupal," nam je v sproščenem pogovoru zaupal Lazarević. Katanec mu bo le stežka našel mesto v začetni enajsterici, kajti na položajih, na katerih lahko igra, sta dva nogometaša, ki imata pred njim absolutno prednost.  Josip Iličić je v fantastični formi pri Fiorentini, Valter Birsa pa je kljub manjšemu padcu v formi sezono v Chievu začel zelo dobro. 

REPREZENTANCI LAHKO DAM ŠE VEČ
A glede na formo, v kateri je trenutno Lazarević, ki je na sedmih tekmah turškega prvenstva v dresu Antalyaspora zabil dva gola, in glede na samozavest, ki jo izžareva v tem trenutku, bi bilo morda smotrno razmisliti tudi o takšni potezi. "S svojim začetkom v novem klubu sem zelo zadovoljen, upam, da bo tako tudi ostalo. Zavedam se, da se moram vsak teden znova dokazati, tako da se bom še naprej trudil. Spomnim se, kako hudo mi je bilo, ko nisem igral, in zdaj, ko igram, moram to spoštovati, saj vem, da se lahko vse skupaj zelo hitro spet obrne na slabše. Ampak o tem ne razmišljam. Vem, da če dobro delaš, se ti to z dobrim tudi povrne. Občutek rednega igranja je res odličen. Zdaj sem bolje pripravljen in vem, da lahko tudi reprezentanci dam še več," je odločno zatrdil Lazarević, ki kar prekipeva od samozavesti: "Seveda sem zdaj veliko samozavestnejši. V tem trenutku se, ker ves čas igram, počutim kot veliko boljši igralec. In prav zato mislim, da lahko pomagam izbrani vrsti. Tako kot zmeraj tudi tokrat upam, da bom dobil priložnost za dokazovanje in da jo bom seveda znal izkoristiti."


IMAMO ODLIČNO EKIPO
V tem trenutku je nekdanji nogometaš Domžal, Genoe, Torina, Padove, Modene, Chieva in Sassuola v zelo dobri formi, kar pa lahko zelo veseli Katanca, je dejstvo, da ni edini. Ob Lazareviću odlične igre še naprej kaže tudi Robert Berić, ki tudi v novem klubu zabija gole, še nekaj korakov pred vsemi svojimi reprezentančnimi soigralci pa je Josip Iličić, ki v vijoličastem dresu naravnost blesti.

"Zelo sem vesel za Joja, Bero in za vse, ki igrajo dobro. To je samo plus za reprezentanco. Dobra forma prinaša tudi boljšo psihično pripravljenost, kar se bo izrazilo tudi na igrišču. Vesel sem, da je spet čas za reprezentančno akcijo, saj smo v tem trenutku vsi v dobri formi. To vem, ker spremljam vse svoje soigralce, in upam, da bomo na teh dveh tekmah naredili nekaj velikega. Želim si, da bi skupaj preživeli super teden in ga končali z dvema zmagama," je z nasmehom pojasnil hitronogi nogometaš in se ozrl na prihajajoča tekmeca: "Obe reprezentanci spoštujemo, vsakega nasprotnika je treba spoštovati, saj so dandanes vse reprezentance dobre. Proti vsaki lahko zmagaš in proti vsaki izgubiš, zato se moramo na njih dobro pripraviti. Vemo pa, da imamo odlično ekipo in da smo kakovostni. V to moramo verjeti. Naredili bomo vse, da osvojimo šest točk. Za cilj smo si zadali, da gremo naprej, in upam, da nam ga bo uspelo uresničiti."

TEGA NE MOREŠ POZABITI
Seveda pa pogovora s slovenskim reprezentantom nismo mogli opraviti brez vprašanja o temi, o kateri verjetno nihče od glavnih akterjev ne bi več rad govoril, a je, glede na to, da se je vse skupaj zgodilo šele pred dobrim mesecem, še zmeraj tako vroča, da se ji ni mogoče izogniti. Govorimo o tisti famozni tekmi v Baslu, na kateri je Slovenija zapravila visoko vodstvo z 2:0 in neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo. V zadnjih desetih minutah je nerazumljivo tako zelo padla, da Švicarjem ni omogočila le izenačenja, temveč celo popoln preobrat.

Lazarević je vse dogajanje spremljal s klopi za rezervne nogometaše, spomini na to tekmo pa so še kako živi: "Tega preprosto ne moreš pozabiti, vendar mislim, da smo šli čez to. Moje mnenje je, da je bil poraz v Švici dobra šola. Sicer smo izgubili, a smo se res trudili. Odigrali smo odlično, na žalost pa smo dobili tri zadetke v zadnjih desetih minutah. Toda to se lahko zgodi tudi najboljšim ekipam na svetu, tako da mislim, da to ni nič strašnega. Na to ne smemo gledati kot na nekaj negativnega, ampak pozitivnega, ker se lahko iz tega veliko naučimo. Na naslednjem dvoboju smo pokazali, da imamo res dober značaj. Ni se lahko vrniti po takšni tekmi. Potrudili smo se, delovali smo kot ekipa in zasluženo osvojili tri točke."

KOGARKOLI BOMO DOBILI, NE BO LAHKO
Verjetno lahko na obračun v Baslu pogledamo tudi s tega zornega kota, vendarle pa dejstvo ostaja, da je Slovenija po vsej verjetnosti zapravila veliko priložnost, da bi se neposredno uvrstila v Francijo, in bo, če ne bo nekakšnega čudnega zapleta, vstopnico za evropsko prvenstvo iskala prek dodatnih kvalifikacij. "Nisem si še podrobneje ogledal, kdo vse so reprezentance, ki bodo verjetno končale kot tretje. Imamo še dve tekmi in moramo iti korak za korakom. Moramo se osredotočiti na ti dve preizkušnji in ne smemo razmišljati naprej. Potem pa, ko dobimo – ker jih moramo – teh šest točk, bomo razmišljali o prihodnjih izzivih," se je za konec, ko smo mu omenili, da obstaja možnost, da se ob izjemno močni Hrvaški in Švedski kot tretjeuvrščena reprezentanca v dodatne kvalifikacije uvrsti še Turčija, kjer trenutno živi tudi on, nasmehnil: "To pa sem videl, da obstaja možnost, da dobimo Turke. Toda vse te reprezentance so močne, kogarkoli bomo dobili, ne bo lahko. Seveda, če gremo naprej … Mislim pa, da lahko igramo proti vsaki reprezentanci."

Galerija