Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
13.06.2015 13:53:33
Deli članek:

Ne navijači, lovci na glave

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo se počasi bližajo vrelišču. Slovenski navijači bodo po tekmi z Anglijo s kotičkom očesa z zanimanjem spremljali tekmo v Vilni, kjer bo gostovala Švica.

Odkar so na evropski nogometni zvezi poskrbeli za revolucijo pri številu udeležencev na evropskem prvenstvu, ki bo prvenec doživela prav v Franciji prihodnje leto, je ogromno manjših nogometnih držav začutilo svojo priložnost za prvenec ali pa vsaj veliko vrnitev na največja tekmovanja. Severni Irci že odštevajo dneve do velikega praznika in zgodovinskega dosežka, prav tako tudi Wales z dvema zvezdnikoma, Garethom Balom in Aaronom Ramseyjem, da o nekoč nogometni velesili v svetovnem pogledu Madžarski niti ne govorimo. Zaradi številnih neuspelih poskusov v zadnjih nekaj letih se je deželo, ki je dala Ferenca Puskasa, prijela etiketa večnih poražencev, ki bodo skušali ta položaj nekoliko omiliti na tekmi s Finci.

Reuters

ŠVICARJI BREZ LUKENJ
V očeh slovenskih ljubiteljev nogometa bo vsekakor najzanimivejši obračun med Švico in Litvo. Nogometaši iz dežele sira in dobre čokolade četi Srečka Katanca namreč dihajo za ovratnik, po začetnih dveh porazih z Anglijo in Slovenijo so nanizali tri zmage. Bolj kot to bode v oči njihov strelski učinek, Xerdan Shaqiri in druščina sta namreč zadela enajstkrat, pri tem pa nista prejela nobenega gola. Kot bi Milivoje Novaković s svojim zadetkom v polnem Ljudskem vrtu zbudil spečega leva.

Grega Wernig

Varovanci bosansko-hercegovskega trenerja Vladimirja Petkovića so za ogrevanje pred šestim krogom kvalifikacij odigrali prijateljsko tekmo z Liechtensteinom in zmagali s 3:0, a izkušeni strateg ni bil zadovoljen s strelskim izkupičkom in zapravljenimi priložnostmi, ki jih proti na papirju veliko slabšemu nasprotniku ni bilo malo. Na drugi strani ga veseli predvsem zmagoslavna Shaqirijeva vrnitev, za katerim je vse prej kot izvrstna sezona. "Imel je nekaj težav na začetku tekme, kjer se ni najbolje znašel v novi vlogi v konici napada, toda ko se je tudi preostala ekipa bolje postavila na igrišču, je dobil svojo svobodo. Ne smemo pozabiti, da mu še vedno primanjkuje izkušenj na tem položaju," dodaja Petković, ki je pred tekmo z Litvo več kot optimističen.

Kar je tudi razumljivo, saj so svoje jutrišnje nasprotnike na prvi tekmi premagali s kar 4:0, pa tudi sicer so Švicarji do svoje najvišje zmage prišli nad istim nasprotnikom. Pisalo se je leto 1924, ko so ga na olimpijskih igrah v Parizu premagali s kar 9:0, to pa sta tudi edini medsebojni tekmi, ki sta ju reprezentanci do tega trenutka odigrali. Globoko v senci tekem v Ljubljani in Vilni bo v Talinu na sporedu obračun zadnjih dveh reprezentanc na lestvici, na katerega so se nekdanji stari znanec slovenskih nogometnih zelenic Konstantin Vassiljev, ki zaradi poškodbe trenira ločeno, in soigralci pripravljali s 480 otroki na zelenici.

Nastasić: Dokazati, da smo vredni dresa

Ena od velesil, ki ji po polovici kvalifikacij voda že pošteno teče v grlo, je nedvomno izbrana vrsta Srbije, ki ima po štirih odigranih tekmah zgolj točko, na gostovanju v danski prestolnici pa bodo lovili zadnji vagon zadnjega vlaka. "Zdaj, ko nam je najtežje, moramo pokazati, koliko smo vredni in da si res zaslužimo nositi dres srbske reprezentance. Moramo se vrniti s tremi točkami. Dancem moramo preprečiti hitre podaje in zelo dobro igrati v obrambi. Prepričan sem, da nam bo takšna igra prinesla tudi želen zadetek," razmišlja Matija Nastasić. Srbija je na prvi tekmi z Danci slavila s 3:1. "V Beogradu je bila razlika ogromna, bili so bolj sveži in hitrejši od nas, neverjetno, da smo s takšno ekipo odigrali takšno tekmo," je še dodal Nastasić. Srbi se lahko ob neuspehu tolažijo z uspehi reprezentance do 20 let, ki uspešno predstavlja državo na svetovnem prvenstvu.

ŽVIŽGI ZA PIQUEJA,
IBRAIMI SAMOZAVESTEN

Veliko manj otroškega smeha je bilo na prijateljski tekmi Španije s Kostariko. Tokrat je bil v središču pozornosti dolgoletni reprezentant in član Barcelone Gerard Pique, ki si je ob vstopu na igrišče prislužil salvo žvižgov in tudi kakšno kletvico ali dve. Nogometaš, ki se je pred dnevi veselil trojne krone s katalonskim velikanom, pri najzvestejših privržencih španske izbrane vrste že od nekdaj ni bil najbolje zapisan.

Najprej je Pique veliko prahu dvignil s svojo glasno podporo pri odcepu Katalonije, tokrat pa se je zameril predvsem navijačem madridskega Reala, ko si je ob proslavi zmage v ligi prvakov hudo privoščil Cristiana Ronalda. A to ni prvič, da je naletel na tako hladen odziv španskih navijačev. "Vsi se lahko svobodno izražajo – en dan žvižgajo, drugi dan spet ploskajo. To se dogaja že nekaj let in me ne prizadene. To je moje delo. Ob vsakem reprezentančnem zboru se počutim, kot bi prišel domov. Vsakič, ko bom vpoklican, se bom na vabilo tudi odzval," je povsem neobremenjen Katalonec, ki je za špansko izbrano vrsto zbral 68 nastopov.

Španci bodo gostovali pri Belorusiji, ki bi morala biti za varovance Vicenteja del Bosqueja kljub celotnemu precepu in zamenjavi generacij lahek zalogaj. Pri tem upajo tudi na nekaj pomoči Makedoncev z Agimom Ibraimijem na čelu, ko bo omenjena ekipa gostovala pri vodilni ekipi skupine C. In ne, to niso serijski zbiralci lovorik, temveč Slovaki. "Pod vodstvom novega selektorja Ljubinka Drulovikja zelo trdo treniramo. Ustvarili smo novo pozitivno vzdušje, ki je za nas zelo pomembno. Moramo biti enotni in disciplinirani. Slovaki so favoriti na tej tekmi, toda vsi skupaj upamo na pozitiven rezultat," je odločen vezist Maribora.

Reuters

ZAKAJ NISO BILI TIHO?
Izjemno zanimiv bo tudi obračun v Dublinu, kjer bo pri reprezentanci Irske gostovala Škotska. To, da imata omenjeni reprezentanci dolgo in zanimivo zgodovino medsebojnih obračunov, je odveč omenjati, veliko zanimivejše bo dogajanje na tribuni. Na Irskem že nekaj dni vlada obsedno stanje zaradi podkupovanja Fife, v katero je vpletena tudi domača nogometna zveza, ki je sprejela milijone. Zdaj navijači po družabnih omrežjih zahtevajo glavo izvršnega direktorja Johna Delaneyja, ker je umazal ime njihove svete reprezentance, olje na ogenj pa je prilil še Delaneyjev kolega na škotski strani, Stewart Regan: "Menim, da je bolje ostati tiho, če nimaš ničesar pametnega povedati. Irska zveza se je odločila za ogromno komentarjev na to temo, mi pa smo bili tiho in se pripravljali na tekmo."

Reuters