Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

horoskop Svet24.si

Različni astrološki znaki, različne poti do ...

1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369 Necenzurirano

Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na ...

pavser vilfan nikolic brozovic Reporter.si

Popoln kaos na RTV: član uprave Franci Pavšer ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 13.06.2015 12:41:45

Ante Šimundža: Osrečevali so nas in še nas bodo

Drago Wernig - TAKA
Trener prvakov je zadnje proste dneve z družino preživljal v Barceloni, toda medtem je že v filmu priprav na prihajajočo sezono, ki jih bodo v Ljudskem vrtu začeli v ponedeljek. Znova z nadvse ambiciozno z željo, da bi postali še boljši.
V ponedeljek boste po zgolj štirinajstih dneh premora začeli priprave na novo sezono. Je bilo dovolj časa za popolni odklop od nogometa in morda za urejanje vtisov o preteklem obdobju?
Ne, ni ga bilo dovolj, vendar tako pač je. V prvem tednu je bilo treba opraviti analizo pretekle sezone in hkrati razmišljati o pripravah na prihajajočo. Tudi časa za zbiranje vtisov ni, toda seveda so nekje v ozadju vedno prisotni, bilo je veliko prijetnih dogodkov. Ne, preprosto se je nemogoče "resetirati" in v nekem obdobju pozabiti na vse skupaj, a kot sem poudaril že mnogokrat, se od zgodovine ne da živeti. Nanjo smo ponosni in je potrditev našega dela, energija je že usmerjena v prihodnje izzive. Želimo biti še boljši, še bolj ambiciozni.

maribor koper 9

VSEGA SO ŽE NAVAJENI
Po kratkem oddihu priprave bržčas ne bodo klasične, ampak boste le nadaljevali delo, ki ste ga prekinili po zadnjem prvenstvenem krogu?
Lani smo si lahko privoščili tri proste tedne, letos le dva in popolnoma jasno je, da bomo temu prilagodili način dela ter ritem vadbe. Gotovo bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bomo znova maksimalno pripravljeni. Pravzaprav o tem sploh ne dvomim. Vem, da bomo slab mesec dni izkoristili tako, kot si želimo. Najpomembnejše je, da bodo fantje opravili psihični preskok in se znova motivirali. A prepričan sem, da tudi s tem ne bo težav, v preteklih letih so pridobili ogromno izkušenj in so vsega tega, kar jih čaka, že dodobra navajeni.

Bral sem, da so želje Ljubljančanov povezane s tem, da bi nas v enem letu dohiteli. Če jim bo v tako kratkem obdobju uspelo nekaj, kar smo v Ljudskem vrtu s trdim delom gradili leta in leta, bodo vsekakor porušili nekatere nogometne zakonitosti.
Vrniva se na zadnjo sezono. Kateri trenutek se vam je najbolj vtisnil v spomin? Katerega bi "izstrelili" na prvo žogo?
Na srečo jih je bilo zares veliko, kar vsekakor razkriva našo uspešnost, toda po toliko letih pričakovanja je uvrstitev v skupinski del lige prvakov vendarle nekaj posebnega. Popolnoma jasno je, da je to izjemen uspeh, ki je obenem potrdil, da je pot, po kateri hodimo, prava. Rdeča nit našega dela in miselnost, ki nas odlikuje, sta dobili pravi pomen, ampak tudi celotne kvalifikacije so bile nekaj posebnega. In tudi nadvse zahtevne, izločili smo zelo dobre ekipe. Do izraza je prišla naša kakovost, prav tako smo znali primerno unovčiti izkušnje iz preteklih evropskih kvalifikacij.
945-13-ante simundza gw
Grega Wernig
MORDA JE VIDETI KOT RUTINA
Kaj pa prvenstvo? Po petem zaporednem naslovu prvaka se zdi, da je vse skupaj le še rutina?
Morda je tako videti, ampak v prvi vrsti zato, ker tekmovanje na domačem prizorišču in nasprotnike neizmerno spoštujemo. V niti enem trenutku si ne privoščimo podcenjevanja, lahkomiselnosti. Kot sem že dejal, se mogoče komu zdi, da nam kdaj pa kdaj nekaj uspeva z lahkoto, toda samo mi vemo, kako naporno delamo, koliko truda je vloženega, koliko je žrtvovanja in odrekanja. In kot na dlani je, da nam ni lahko. Tako zaradi moči tekmecev kot tudi ali predvsem zaradi čustvenih preklopov, ki se jim je nemogoče izogniti. Povrhu je težava, da se ne dogajajo v daljših časovnih obdobjih, ampak v zgolj nekaj dneh. Verjemite, da ni lahko, nedvomno pa bi bilo lažje, če bi bila ozračja na slovenskih stadionih bolj nogometna. Če bi se zbiralo več gledalcev. Ljudski vrt je kakopak izjema, toda res ni enostavno najprej igrati tekmo pred 40 ali 50 tisoč gledalci, tri dni pozneje pa pred 400.

maribor domzale

V poletnih mesecih bodo kvalifikacije za ligo prvakov znova v središču pozornosti. V primeru želenega uspeha v drugem krogu boste v tretjem imeli status nosilca, kar se do zdaj še ni zgodilo. Izhodišče je torej nekoliko drugačno, mar ne?
Najprej se bomo čim bolje pripravili na tekmo za superpokal, nato bomo misli in energijo usmerili na tekmovanje na mednarodnem prizorišču. Bomo videli, kako se bo 22. junija razpletlo v Nyonu, kaj nam bo namenil žreb. Seveda nadvse veseli spoznanje, da bi bili v tretjem krogu kvalifikacij nosilci, kar je še en dokaz dobrega dela in pravšnje usmeritve. Toda slepiti se kakopak ne smemo, v prvi vrsti moramo biti osredotočeni na izziv v drugem krogu kvalifikacij in storiti vse, da bomo prišli v položaj, ko bi lahko izkoristili priložnost, ki bi nam jo ponujal status nosilca. To je lahko tudi dvorezen meč, ne smemo si privoščiti niti kančka lahkomiselnosti. To bi nas drago stalo, hitro bi se opekli, ampak verjamem, da smo dovolj zreli in izkušeni. Vemo, kakšno je naše vodilo, in od njega v niti enem trenutku ne smemo odstopiti. Na vsako tekmo se je treba temeljito pripraviti, pristop mora biti vedno na najvišji ravni, biti moramo ambiciozni.

Reprezentanti v torek in prihodnji teden

Mariborčani v ponedeljek priprav na novo sezono ne bodo začeli v popolni zasedbi. Mladi reprezentanti Luka Zahović, Aljaž Cotman in Dino Hotić se bodo soigralcem po sedemdnevnem oddihu pridružili z enodnevno zamudo oziroma v torek, Aleš Mertelj in Agim Ibraimi, ki imata obveznosti v slovenski in makedonski izbrani vrsti, ki bo jutri gostovala na Slovaškem, pa se bosta skupaj s soigralci začela potiti prihodnji ponedeljek (22. junija), ko se bo vijoličasta odprava iz Ljudskega vrta preselila v Moravske Toplice.
Spet se vrniva na slovensko prizorišče, na katerem so v zadnjih dneh najbolj vroča dogajanja pri vaših večnih tekmecih. Kakšno je vaše mnenje o premikih v zmajevem gnezdu?
Olimpija želi slediti Mariboru, vendar za zdaj ni na tej ravni. Bral sem, da so želje Ljubljančanov povezane s tem, da bi nas v enem letu dohiteli. Če jim bo v tako kratkem obdobju uspelo nekaj, kar smo v Ljudskem vrtu s trdim delom gradili leta in leta, bodo vsekakor porušili nekatere nogometne zakonitosti. Ampak takšna je njihova vizija, mi smo seveda še naprej osredotočeni na svojo, ki je kristalno jasna. In pri njej bomo vztrajali.

simundza gw

1


Ante Šimundža je v izjemni pretekli sezoni vijoličasto ekipo vodil na 54 tekmah.

2

Trener Maribora je bil prisiljen ekipo veliko rotirati, priložnost je ponudil 33 igralcem.


3

Mariborčani bodo ime prvega tekmeca v kvalifikacijah za ligo prvakov izvedeli 22. junija.
NEDELJA NI DAN D
Jutri slovensko reprezentanco v razprodanih Stožicah čaka obračun z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Kaj pričakujete?
Do zdaj smo osvojili toliko točk kot Švica, kar razkriva, da imamo kakovostno reprezentanco. Igramo doma, navijači bi lahko imeli nadvse pomembno vlogo, fantje bodo energijo s tribun še kako potrebovali. Anglija v zadnjem času sicer ni na nekdanji ravni, toda še vedno gre za odlično moštvo, ki je stalnica na velikih tekmovanjih. Nismo favoriti, ampak prepričan sem, da smo s pravim pristopom, s pravšnjo miselnostjo in ambicioznostjo lahko uspešni. Naši fantje so nas do zdaj že velikokrat osrečili in verjamem, da nas bodo tudi tokrat. Njihove sposobnosti niso vprašljive, po robu se lahko postavijo tudi najmočnejšim. Prav tako se mi zdi pomembno, da tekmi ne pripisujemo odločilnega pomena. Drži, da je pomembna, to je jasno, ampak ni usodna. Nedelja kljub vsemu še ni dan D.

Članki iz rubrike