Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
12.06.2015 14:27:48
Deli članek:

Slovenskih 11:0, angleških 10:0

Profimedia

Pet kosti za glodanje pred spektaklom na stadionu v Stožicah.

Tekma med Slovenijo in Anglijo v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija, je pred vrati; še malo in stadion v Stožicah se bo napolnil do zadnjega kotička. Večina prisotnih bo upala na zmago domačih, okoli dva tisoč bo tudi takšnih, ki bodo pesti držali za goste z Otoka. Kdo bo zmagal, je seveda nemogoče napovedovati, mi pa smo se dotaknili nekaj dejstev, ki bi lahko tehtnico prevesila ali na eno ali na drugo stran.

1
Stara dobra prednost domačega igrišča 

Arsen Perić

Katančeva prva generacija zlatih reprezentantov je imela Centralni stadion za Bežigradom, Kekovi heroji so pot do svetovnega prvenstva v Južni Afriki tlakovali v Ljudskem vrtu. Zdaj se izbrana vrsta že nekaj časa seli med Ljubljano in Mariborom, in v Stožicah in pod Kalvarijo pa se v zadnjem obdobju počuti zelo dobro. Morda vas bo presenetil naslednji podatek: Slovenija na zadnjih štirih domačih kvalifikacijskih tekmah ni prejela niti enega zadetka! Dvakrat je slavila v prestolnici, dvakrat na Štajerskem. Padli so Albanija (1:0), Norveška (3:0), Švica (1:0) in nazadnje San Marino (6:0), v teh 360 minutah je torej reprezentanca pridelala osupljivo razliko v golih 11:0! Zadnji kvalifikacijski obračun, na katerem je Slovenija na domačih tleh prejela gol, je bil odigran 22. marca 2013; slovenska mreža se v Stožicah in Ljudskem vrtu torej ni zatresla že več kot dve leti.

2
Za ležanje na plaži, ne igranje nogometa

Pravijo, da nas je zajel vročinski val, ki bo trajal še kar nekaj dni. Kadar se temperature dvignejo tako visoko, se radi oglasijo tudi zdravniki in podelijo nekaj uporabnih nasvetov, kaj je pametno početi in česa niti v norih sanjah ne priporočajo. Če je ležanje v senci in namakanje v morski vodi dobrodošlo, so športne aktivnosti skorajda prepovedane. Še zlasti tedaj, ko sonce najbolj pripeka. No, ampak obstajajo poklici, ki jih je treba opravljati, pa čeprav je 40 stopinj Celzija. Reprezentanti Slovenije in Anglije bodo tekmo odigrali ne glede na vse, poraja pa se vprašanje, za koga bo to večja prednost in za koga večja slabost. Osnovna »matematika« pravi, da so Slovenci bolj vajeni trenutnih pogojev, vendarle se že nekaj časa pripravljajo pod tem žgočim soncem. V Londonu pa so temperature precej bolj znosne. Možnosti za to, da bodo angleške glave zakuhale, so torej kar velike.

3
Kdor zaustavi Rooneyja, zaustavi Anglijo

Vsaka reprezentanca ima nogometaša, ki ji pomeni nekaj več. Takšnega, ki na svojih plečih nosi večje breme kot vsi ostali. Pri Angliji je to zagotovo Wayne Rooney; slednji v globalnem smislu morda res ni več takšen zvezdnik, kot je bil pred leti, ko so ga želeli pravzaprav vsi največji klubi na zemeljski obli, toda za reprezentanco svoje države je še naprej nepogrešljiv. Dovolj o tem pove že dejstvo, da se je ob zadnjih šestih zmagah Anglije na kar petih tekmah vpisal med strelce. S praznimi naboji je streljal le na obračunu s Švico, tedaj je dvakrat v polno meril Danny Welbeck. A ker napadalca londonskega Arsenala, ki je celo prvi strelec kvalifikacij, zaradi poškodbe v Ljubljani menda ne bo, bo izkušeni Rooney še toliko pomembnejši. Če bodo torej steber slovenske obrambe Boštjan Cesar in soigralci zaustavili nogometaša Manchester Uniteda, bodo zaustavili Anglijo. Ki pa je, zanimivo, neporažena že deset tekem.

4
Kompleks, ki vse bolj kljuva Slovence

Če upoštevamo le nasprotnike, s katerimi je Slovenija v preteklosti odigrala najmanj tri tekme, potem pridemo do ugotovitve, da je v naši peti šest še kako bolečih trnov. Hrvaške, BiH, Makedonije, Francije, Škotske in tudi Anglije slovenska reprezentanca ni premagala še niti enkrat. Hrvatov ni uspela na kolena spraviti niti v osmih poskusih, z Angleži se je doslej pomerila trikrat. In ne samo da ni zmagala, celo do remija še ni prišla. Ker so pri vseh treh porazih sodelovali številni nogometaši, ki so še vedno člani reprezentance, res ne bi bilo presenečenje, če bi se jim v glavah že naselil angleški kompleks. Hočeš nočeš, ko te čaka obračun s tekmecem, ki je v preteklosti iz vsake bitke prišel kot zmagovalec, so misli pred prihodnjim spopadom tudi polne dvomov. No, hkrati je tudi res, da so tradicije za to, da se jih ruši. In če bo tokrat padla angleška, ne bo imel nihče ničesar proti. Razen Angležev.


5
Jojo gre tudi dol, a zdaj je na poti gor

Slovenija nima niti približno tako bogate nogometne zgodovine kot Anglija, in čeprav je naše prvenstvo precej slabše od njenega, znamo tudi pri nas vzgajati vrhunske nogometaše. Pravzaprav vsako leto na površje izplava nekdo, ki obeta res veliko, kljub temu pa se ne zgodi velikokrat, da se pojavi nekdo, ki premore toliko znanja, nadarjenosti in podkovanosti kot Josip Iličić. Kar zmore Kirm z žogo, zmore Jojo s pomarančo. In kar zmore Kampl s pomarančo, zmore Jojo z žogico za golf. A Jojo je vendarle kot jojo. Enkrat gre dol, enkrat spet gor. Še nedolgo tega je bil na poti dol, toda medtem je dobil dober zalet in nato kot strela hitro švignil nazaj gor. Tekma z Anglijo za Iličića prihaja v pravem trenutku, je razigran, razpoložen in voljan dokazovanja. Zdaj le še potrebuje kakšno selektorjevo pohvalo, dovolj veliko merico zaupanja in dobili bomo stroj, ki ga bodo Angleži le s težavo zaustavili.