Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
11.06.2015 20:43:27
Deli članek:

Selektorjeve dileme: Je, a je ni in je ne bi smelo biti

Arsen Perić

Kdo bo začel tekmo z Anglijo? Vprašanje, ki si ga zdaj, ko se obračun z angleško reprezentanco nezadržno bliža, postavljajo ljubitelji nogometa pri nas, o katerem navdušenci nad najpopularnejšo igro na svetu razpravljajo v službah, na kosilih ali v kakšni pivnici in na katerega odgovore iščemo tudi predstavniki medijev.

Selektor Srečko Katanec razkrivanju začetne enajsterice pred tekmami ni naklonjen, tako da bodo nogometaši, ki bodo stekli na zelenico Stožic, znani šele kakšno uro prej, preden bosta iz zvočnikov zadoneli himni Zdravljica in God Save the Queen. A poznavajoč Katanca, ki zelo nerad eksperimentira, prevelikih dilem pri sestavi enajstih mož, ki se bodo ob 18. uri udarili s favoriziranimi Angleži, ni.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Čeprav nekateri v gostilniških debatah trdijo, da je Samir Handanović v nekoliko slabši formi in da bi morda moral na golu stati odlični Jan Oblak, je mesto med vratnicama rezervirano za vratarja Interja, in prav je tako. Slovenija ima na položaju vratarja dva izjemna čuvaja mreže, dva, ki spadata v vrh najboljših svetovnih vratarjev, toda na žalost je na igrišču lahko samo eden. In Samir Handanović, z vsem spoštovanjem do Jana Oblaka, je v tem trenutku še zmeraj številka ena v slovenski reprezentanci.

Zaradi njegove kakovosti, zaradi zaslug iz preteklosti in ne nazadnje tudi zaradi tega, ker je manjši padec forme v klubu, kakršen je današnji Inter, ki je v letošnji sezoni igral res katastrofalno, razumljiv. V slovenski reprezentanci je Handanović zmeraj branil odlično in ni razloga, da tudi proti Angliji ne bi bilo tako.

V obrambi bosta centralni branilski dvojec zagotovo – če seveda ne bo kakšne poškodbe – tvorila kapetan Boštjan Cesar in njegov partner Branko Ilić. Skupaj sta odigrala največ tekem od vseh centralnih branilcev in uigranost ter izkušnje bodo v dvobojih z Waynom Rooneyjem in soigralcem še kako potrebne. Prav zaradi izkušenj bo na desnem bočnem položaju prednost pred Martinom Milcem, ki je bil sicer v svojem klubu bolj standarden, prednost dobil Mišo Brečko, bo pa zanimivo videti, komu bo slovenski selektor zaupal mesto na položaju ob levi avt črti v obrambi.

V teh kvalifikacijah je vseh pet tekem na levi strani v obrambi odigral Andraž Struna, toda priložnost je dobil v veliki meri zaradi tega, ker je bil poškodovan Bojan Jokić. Zdaj je branilec Villarreala zdrav in pripravljen na največje napore, za nameček pa je Struna v sredo začutil bolečine v mečni mišici desne noge, zaradi česar je njegov nastop proti Angliji pod močnim vprašajem.

Svoj primanjkljaj v tehničnem smislu je nadoknadil z izjemno borbenostjo, ne nazadnje pa se je proti San Marinu celo vpisal med strelce. A Jokić je izkušenejši, njegov izbor pa je še toliko bolj logičen, ker je levičar, medtem pa je Struna desničar in ima pri sprejemanju žoge z levo nogo po navadi kar nekaj težav.

O tem, kdo bo zaigral na položaju defenzivnih vezistov, dvomov ni. Jasminu Kurtiću se bo pridružil Aleš Mertelj, ki je bil na Wembleyju eden boljših posameznikov. Vezist Maribora bo v največji meri odgovoren za destrukcijo angleške igre, za opravljanje "umazanega dela", za delanje prekrškov, medtem ko bo imel Kurtić ob vsem tem še nekaj napadalnih nalog. Morda bi lahko namesto Mertlja zaigral Rajko Rotman, toda nogometaš, ki si kruh služi v Turčiji, ima v zadnjem času kar nekaj preglavic zaradi poškodbe.

Pred Kurtićem in Mertljem bodo zaigrali trije nogometaši. Josip Iličić ima mesto v začetni enajsterici zagotovljeno, na reprezentančni zbor je prišel v sijajni formi, obenem pa tudi zelo motiviran, tako da bi lahko imeli Angleži z njim precej preglavic. Ob Iličiću bi moral imeti zagotovljeno mesto med prvimi enajstimi tudi Kevin Kampl. Motor slovenske reprezentance je sicer v zadnjem času v slabši formi, toda njegovi številni pretečeni kilometri, organiziranje napadov, pa tudi pridnost in marljivost v obrambi, so za igro reprezentance izjemnega pomena.

Verjetno prevelikega dvoma ni niti, kdo bo zasedel tretje mesto pred defenzivnima vezistoma. Andraž Kirm je že od nekdaj ljubljenec Srečka Katanca, ki nogometaša Omonie zaradi svoje borbenosti zelo ceni. Morda bo namesto Kirma začel Valter Birsa, toda takšen scenarij ni najbolj verjeten. Precej neverjeten scenarij je tudi ta, da bi namesto Kirma začel mladi Benjamin Verbič, ki je v tem trenutku v vrhunski formi in je med vsemi reprezentanti verjetno celo najbolj motiviran, toda kot rečeno, Srečko Katanec zelo nerad eksperimentira.

Edino pravo vprašanje tako ostaja, kdo bo zaigral v napadu. Gre za dilemo, ki je po nobenem logičnem ključu ne bi smelo biti in ki je glede na izkušnje z izborom Katančeve začetne enajsterice pravzaprav sploh ni. Odgovor na vprašanje, ali si mesto med prvimi enajstimi bolj zasluži Milivoje Novaković ali Robert Berić, je zelo preprost.

Izkušeni napadalec v zadnjem času na Japonskem ne igra veliko, njegova forma ni bleščeča, tako da bi po vsej logiki tega sveta moral prepustiti mesto mlajšemu kolegu v napadu. Še posebej ker je Berić v zares izjemni formi, ne nazadnje je postal rekorder po številu zadetkov Slovenca v kakšni od tujih prvih lig in ne nazadnje je v letošnji sezoni s 27 zadetki osvojil 11. mesto v boju za zlati čevelj. A Novaković je s soigralci veliko bolj uigran, od Berića je tudi veliko bolj izkušen, in to pri Katancu zelo veliko šteje.

Arsen Perić